Proosten op 50-jarige stoomtram

24-05-2018

Woensdagmiddag is in Hoorn in aanwezigheid van 300 medewerkers, vrijwilligers en oud-medewerkers de vijftigste verjaardag gevierd van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

 

Op 23 mei 1968 reed de eerste Museumstoomtram tussen beide steden. In de halve eeuw dat het rijdende museum over de Nederlandse stoomtramgeschiedenis bestaat, is deze rit inmiddels vele malen herhaald voor ruim 2 miljoen bezoekers.

 

Burgemeesters

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn en Frank Streng van Medemblik feliciteerden de medewerkers met de ontwikkeling die het museum in die periode heeft doorgemaakt. Uit handen van de burgemeester van Hoorn ontving de Museumstoomtram een Eenhoornzegel voor de verdiensten die het museum voor de stad heeft gehad.

 

Hans de Herder

Onder aanwezigheid van de 95-jarige medewerker van het eerste uur, Hans de Herder, werd aansluitend locomotief 30 uit 1908, na een restauratie, weer in dienst gesteld. Hij kocht de locomotief in 1967. Met deze en met locomotief 18 van de Gooische Tram begon het rijdende museum in 1968. Rond loc 30 zal in de komende weken een educatief programma voor het basisonderwijs worden gepresenteerd.

 

Jubileumboek

Beide burgemeesters en Hans de Herder ontvingen tenslotte de eerste exemplaren van het jubileumboek: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 1968-2018 - 50 jaar verbindend, uit handen van directeur René van den Broeke.

Het boek is vanaf 24 mei verkrijgbaar in de winkel van de Museumstoomtram te Hoorn.

 

Foto’s: medewerkers rond locomotief 30 / burgemeesters feliciteren het Museum 

Foto’s: Benno Ellerbroek

Benno Ellerbroek 1 Benno Ellerbroek 1
Benno Ellerbroek 2 Benno Ellerbroek 2
Museum stoomtram Museum stoomtram