Slaaphouding kan hartritmestoornissen veroorzaken

24-05-2018

De houding waarin je slaapt heeft mogelijk invloed op het krijgen van hartritmestoornissen. Mensen die op hun zij slapen hebben vaker last van hartritmestoornissen dan mensen die op hun buik of rug slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van patiëntenplatform hart.volgers.org. “De trekkrachten die ontstaan aan de hartspier in zijligging zijn mogelijk de verklaring”, aldus cardioloog Lukas Dekker van hart.volgers.org, die in Bordeaux ook onderzoek doet naar verklaringen voor hartritmestoornissen.

 

Zijslapers hebben vaker hartritmestoornis

Uit het onderzoek dat Hart.volgers.org organiseerde blijkt dat 30% van de respondenten die op hun linker of rechter zij slapen last hebben van hartritmestoornissen. Van de mensen die op hun buik of rug slapen geeft slechts 19% aan last te hebben van hartritmestoornissen, wat statistisch significant minder is.  Aan het onderzoek deden bijna 500 mensen vrijwillig mee. Er werd geen belangrijk verschil vastgesteld tussen het slapen op de linker of rechter zij. “Deze resultaten passen in het nieuwe idee dat rek op het hartweefsel belangrijk is voor het ontstaan van ritmestoornissen.” zegt Lukas Dekker, cardioloog van hart.volgers.org. “Maar, er is nog veel onderzoek nodig en het is zeker nog te vroeg om mensen te adviseren om niet op hun zij te slapen; dat kun je hieruit niet concluderen.”

 

Trekkrachten aan het hart

“Dit zijn zeer interessante uitkomsten.” zegt Lukas Dekker, “Tot nu toe gaan we ervan uit dat ritmestoornissen ontstaan door problemen in de prikkelgeleiding, een puur elektrisch probleem. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat rek in het hart van grote invloed is op het ontstaan van ritmestoornissen. Het hart is in je lichaam opgehangen aan de longaderen. Wanneer je op je zij gaat liggen, maakt niet uit links of rechts, dan kan er ten gevolge van www.weekvanhethartritme.nl (http://www.weekvanhethartritme.nl)de zwaartekracht een trekkracht ontstaan bij die ophanging. Dat is exact een gebied waar boezemfibrilleren, de meest voorkomende ritmestoornis bijna altijd ontstaat.” In Bordeaux geeft Dekker leiding aan een onderzoek naar de invloed van mechanische factoren op hartritmestoornissen.

 

Vragen over hartritmestoornissen?

Iedereen die vragen heeft over hartritmestoornissen kan deze vragen op hart.volgers.org stellen aan medisch experts. Ook kunnen op hart.volgers.org ervaringen gedeeld worden met andere mensen. Tijdens de Week van het Hartritme worden diverse online en offline activiteiten georganiseerd waar de gelegenheid is om vragen te stellen. Ga voor meer informatie over de Week van het Hartritme naar 

www.weekvanhethartritme.nl (http://www.weekvanhethartritme.nl)

slaaphouding slaaphouding

Reacties
Reactie: (Redactie Hoorngids)
25-5-2018, 14:25
Reactie met fantasienaam is door de redactie verwijderd.