Ben jij de waterwerker van de toekomst?

Zuiderzeemuseum opent Expeditie Waterwerken met nieuwe waterwerkplaats

14 juni 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd. Deze wet legde de basis voor één van Nederlands meest bijzondere waterwerken: de Zuiderzeewerken. Op deze bijzondere dag opende het Zuiderzeemuseum de waterwerkplaats. Een nieuw onderdeel van Expeditie Waterwerken dat tot stand kwam in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). In het vernieuwde Expeditie Waterwerken ontdekken bezoekers op een actieve en speelse manier hoe hard je moet werken om droge voeten te houden en maken ze kennis met Cornelis Lely, een grote naam achter de Zuiderzeewerken.

 

Expeditie Waterwerken
In 2013 realiseerde het Zuiderzeemuseum Waterwerken met een eenmalige bijdrage van de BankGiro Loterij. Nu is het waterdoepark in samenwerking met HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) uitgebreid en gaat het verder onder de naamExpeditie Waterwerken. In de nieuwe waterwerkplaats van Expeditie Waterwerken zien en beleven bezoekers hoe Nederland al jaren omgaat met water. Bezoekers ervaren via de verschillende doe-activiteiten dat droge voeten in ons laaggelegen land niet vanzelfsprekend zijn. Zo kruipen bezoekers in de huid van waterbeheerders tijdens het polderspel: kan het dorp in de polder droog gehouden worden?

Ontdek bij de 3D puzzeldijk hoe belangrijk het is om samen te werken. Want een stevige dijk bouwen is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Bij het onderdeel krachtpatsers gaan jong en oud de strijd met elkaar aan: wie is de sterkste waterwerker?
Naast de nieuwe waterwerkplaats is ook het waterdoepark vanaf 14 juni weer geopend. Roei naar de voormalige Zuiderzee-eilanden die als kleine stukjes land zijn herrezen uit het lage water van het IJsselmeer.

 

Cornelis Lely
Cornelis Lely (1854-1929), ingenieur, waterbouwkundige en minister, is de grondlegger van het moderne Nederland. In de 19e eeuw maakt hij een plan voor een dijk tussen Noord-Holland en Friesland om de Zuiderzee te temmen. In 1918 neemt de regering de Zuiderzeewet aan en kan Lely zijn plannen gaan uitvoeren. In 1932 is het zover: de Afsluitdijk wordt geopend. Helaas heeft Lely zijn levenswerk niet voltooid gezien. Hij overlijdt drie jaar voordat de dijk af is. 

unnamed (11) unnamed (11)
Zuiderzeemus Zuiderzeemus