Vijf hulpverleningsacties in een weekend voor Reddingsbrigade Notwin

17-06-2018

 

Vrijdagochtend begon het drukke weekend voor Reddingsbrigade Notwin Hoorn al vroeg met de eerste alarmering. De Kustwacht alarmeerde de ploeg even voor half negen voor een zeilschip met motor / stuurproblemen. Met reddingboot Hayo werd vlot uitgevaren op weg naar de hulpvrager, twee minuten later voer ook reddingboot Rolf uit ter assistentie. Doordat het nog rustig was op het water kon de zeilboot snel worden gevonden en op sleep genomen worden richting Hoorn. De oorzaak van de motor problemen bleek te liggen in waterplanten die om de schroef waren gewikkeld.

 

Diezelfde middag, terwijl reddingboot Rolf al op het water was voor een evenement, kwam de tweede melding binnen. De schipper van een schouw met 8 personen aan boord lag net buiten Hoorn en had hulp nodig. Schade aan de schroef door waterplanten. Omdat de Rolf al bemand was kon deze direct reageren en het schip met opvarenden veilig afmeren in de Grashaven. De Rolf is vervolgens de rest van de middag preventief op het water aanwezig gebleven.

 

Zaterdag volgde er  opnieuw een drukke dag, met maar liefst 3 hulpverleningsacties achter elkaar. Vanuit de kustwacht werden de vrijwilligers rond drie uur gealarmeerd met prioriteit 1 voor een schip met krabbend anker. De zeilboot kreeg de motor niet gestart, was zeilend de buitenhaven weten te bereiken en voor anker gegaan. Door een krabbend anker dreigden ze op de keien te raken. Eenmaal aangekomen bij de zeilboot bleek er hulp uit onverwachte hoek te zijn gekomen. Vrijwilligers van KNRM Dordrecht waren namelijk reeds ter plaatse. De Dordtse collega’s hadden hun jaarlijkse uitje en voeren toevallig op een tjalk langs de zeilboot in problemen en wisten deze van de keien af te houden. Reddingsboot Hayo heeft uiteindelijk de zeilboot naar de Grashaven gebracht. Samenwerking met naburige KNRM stations komt natuurlijk regelmatig voor, maar een inzet samen met de bemanning van Dordrecht was een unieke ervaring voor beide partijen.

 

De Hayo lag net weer in de bootlift toen er een telefonische melding binnen kwam op de reddingspost. Onmiddellijk keerde de bemanning weer om, liet de reddingsboot weer zakken en voer uit. Een zeilboot met 4 personen aan boord was over een ankerlijn gevaren, zat verstrikt en kon geen kant meer op. Het schip lag net buiten de vaargeul. Reddingsboot Hayo kwam net langszij toen er op het noodkanaal van de marifoon een derde melding binnen kwam van een schip dat hulp nodig had. Aangezien dit schip zich nog ver op open water bevond besloot de bemanning van de reddingsboot in overleg met het Kustwachtcentrum hier voorrang aan te geven.

 

Na het afronden van deze inzet kon met wat inspanning de eerdere hulpvrager bevrijd worden en naar de kraan in de Grashaven te worden gebracht. Na 5 inzetten in 2 dagen is het zaterdag avond gelukkig rustig gebleven en was er voor de redders zelfs nog tijd om van de Stadsfeesten te genieten. 

 

Heb je ook interesse om vrijwilliger op de reddingsboot te worden? Kijk op www.notwin.nl/vrijwilliger (http://www.notwin.nl/vrijwilliger) en meld je aan voor de mooiste hobby die er is.

Notwin Notwin
Reddingsbrigade Reddingsbrigade
notwin-logo notwin-logo