Verslag Bewonersoverleg Risdam Noord op 21 juni

27-06-2018

Aanwezig: Agendacomissie: Peter Kaarls, (voorzitter) Lida van Feggelen en Gonny de Vries (verslag).
Gemeente:
Frans van Barneveld
Politiek: Wethouder S. Broersma, Mevrouw I. Tillema Groen Links, De heer J. van der Veer Sociaal Hoorn, de heer N. Mast Hoornse Senioren Partij, Y. May Hoorns Belang.
Ook aanwezig: 50 bewoners.
Spreker: Peter Hendriks van Omring. m.b.t. Beeldzorg. Verder zullen een aantal buurtbewoners het woord krijgen waarbij ”Groen” in de wijk centraal staat.

De voorzitter opent de bijeenkomst en heet alle aanwezigen welkom.

Hij deelt mee dat er een aantal ingekomen stukken zijn waaronder: een wijkbewoner die aangeeft dat er in huis 3 ratten zijn gesignaleerd, andere wijkbewoners zien ook regelmatig ratten. Aan de Paardebloem worden de  vuilnisbakken neergezet wanneer de bewoners het uitkomt, dit geeft veel overlast en lawaai. Dit pleit voor ondergrondse afvalbakken. Frans van Barneveld zal het één en ander doorspelen naar de gemeente. Een aanwezige bewoner vertelt dat zij op een vervelend moment onwel werd en daardoor op de weg belandde. Een aanwezige politieagent sommeerde haar daar weg te gaan i.p.v. te vragen naar haar toestand en eventueel een ambulance te laten komen. De voorzitter adviseerde haar alsnog aangifte te doen van het voorval.

Op zaterdag 30 juni 2018 zal bij het adres Boterbloem 100 een stand en containers komen te staan om:  in het kader van het project ”Vraag het je Buur(t) gezamenlijk bij bewoners die dat hebben aangegeven hun tuintje op te knappen. Buurtambassadeurs hebben destijds in drie straten in de wijk, Boterbloem, Paardenbloem en Pinksterbloem, huisbezoeken gedaan en hebben een vragenlijst afgenomen, waarbij  een aantal bewoners hebben aangegeven zelf de tuin niet goed te kunnen onderhouden. Er waren ook bewoners die daar wel bij willen helpen, maar het zou fijn zijn wanneer ook mensen uit dit overleg deel zouden willen nemen om op die dag (30 juni) een handje te helpen. Stichting Netwerk is de projectleider. Bij de kraam staan buurtambassadeurs met koffie en koek vanaf 11 uur.

De voorzitter geeft vervolgens het woord aan Peter Hendrikx van Omring die komt vertellen over ”Beeldzorg”, jammer dat de diapresentatie niet werkt. Peter is sinds een half jaar adviseur ihealth Thuiszorg bij Omring. Men doet veel aan in innovatie ook met het Westfriesgasthuis. Steeds meer mensen hebben de iPad ontdekt. Een gemakkelijk te bedienen tablet waar men veel mee kan. Om een oogje in het zeil te houden biedt Omring beeldzorg aan. Via de IPad is er contact met de verzorgende. Men belt via een IPad met de verzorgende en kan men elkaar ook zien.  Met beeldbellen helpt de verzorgende u waarvoor zij niet letterlijk bij u in huis hoeft te zijn. Bijvoorbeeld om u eraan te herinneren dat het tijd is voor uw medicijnen, of het douchen gelukt is of gewoon even te kijken of het goed gaat. Op deze momenten neemt Omring het initiatief om contact met u te maken, en als het nodig is, komt er natuurlijk altijd een verzorgende bij u langs. Als een deel van de zorg bestaat uit beeldzorg, ontvangt u de iPad van Omring in bruikleen. Maar u kunt uw iPad voor veel meer doeleinde gebruiken dan alleen voor het contact met de verzorgende. Zo kunt u gratis beeldbellen en e-mailen met uw familie en/of vrienden. (o.a. bestrijden van eenzaamheid) Ook is het eenvoudig om een foto te maken en deze meteen te versturen. Of spelletjes spelen zoals patience en woordzoeker om uw geheugen te trainen. De verzorgende kan u dit uitleggen. Ook wondzorg vanuit het ziekenhuis, bloeddruk, diabetes, etc. kan ook via de iPad worden gecommuniceerd. Er zit ook een dicteer- en voorleesknop op. (voor slechtzienden). Aan beeldbellen zijn geen extra kosten verbonden en omdat beeldzorg meestal in plaats van  bestaande zorg is blijft de eigen bijdrage gelijk. Op dit moment hebben zo´n 324 cliënten een iPad. Door de toenemende druk op de verlenende zorg door de vergrijzing wordt een manier bedacht om dit op te vangen. Er moet wel de uiterste voorzichtigheid betracht worden zodat de cliënt gegevens niet kwijt raakt. Om in aanmerking te komen voor een iPad komt een wijkverpleegkundig langs die de indicatie doet. Een mooi innovatief middel waardoor men wat minder vaak langs komt maar wel de cliënt te allen tijd kan bereiken of andersom. Tevens verruimt de blik van de cliënt naar buiten, familie, vrienden etc. Dit alles is ook  per beeldbellen te bereiken. Het lijkt ons een mooie innovatieve zorg die de werkdruk kan verminderen en wat ruimte geeft om wel bij degene langs te gaan die dat hard nodig heeft.

Een bewoner:  Edwin Korthoff geeft aan dat toen hij 20 jaar geleden in RN kwam wonen (Zwanenbloem) er een prachtige strook met planten en struiken aanwezig was vlak achter zijn huis  (Zwanenbloem) maar geleidelijk heeft men eerst de helft en twee weken later nog de andere helft  weggehaald. Het werd een parkeerplaats en wij zaten achter geheel in het zicht. Hij heeft de gemeente gebeld die aangaf dat dit was  i.h.k. van bezuinigingen. Bomen en groen verdwijnen, hij geeft aan dat Hoorn de Leuze ”Hoorn moet je voelen” beter kan veranderen in ”Hoorn moet je snoeien. Uiteindelijk is door de gemeente samen met de bewoners iets moois tot stand gekomen. De groenstrook is nu weer groeiend met struiken e.d.

Vervolgens krijgt Hans Timmerman het woord: hij deelt mee dat het soms ook snel kan gaan, zo ook in het stukje bij de Kromme Elleboog. Dat stuk heeft een heel verleden. o.a. een zendmast van 28 meter hoog aan het Leekerpad (toen multikabel nu Ziggo) fruitbomen gekapt i.v.m afrit  A7 Westfrisiaweg, kappen wilgen Leekerweg, bouw schietvereniging, bouw van een jeus de boules onderkomen, sloop bedrijfswoning PWN, nieuwbouw /uitbreiding PWN waterleiding pompstation, rooien laatste fruitgaard en het rooien van een bomensingel langs de voormalige boomgaard terwijl was beloofd dat deze zou blijven staan. Herplanting zoals beloofd moet nog gebeuren. Er is nauwelijks contact geweest hier over met het bewonersoverleg wel toen men zich moest verweren m.b.t. een mogelijke plaatsing van een z.g. JOP aan het eind van het Leekerpad, (maart 2015). Er is nu een werkgroep samengesteld Hans Timmerman heeft  een plan gemaakt (bewoners wilde graag groen terug) en is daarmee naar de gemeente gegaan. De werkgroep schatte succes laag in. Men is er daarna mee naar Wethouder Broersma gegaan, die er serieus naar heeft gekeken en is er mee aan de slag gegaan. Hij is ter plekke komen kijken, gaf goede tips, ging op het stadhuis de betreffende afdelingen rond en toen ging het snel. Hij veranderde de procedure door er een adoptie van te maken waarbij bewoners verplicht zijn dit zelf te onderhouden (hierop wordt toezicht gehouden door de gemeente). De gemeente heeft plantjes, struiken en 3 scheppen geleverd, bewoners hebben het gezamenlijk ingericht. Afspraak is dat bewoners eens per 3 weken het onderhouden, zij zien dit tegelijkertijd als een sociale activiteit van de buurt, Dit kan als voorbeeld dienen voor geheel Hoorn. We kunnen trots zijn op onze wijkbewoners!

Daarna is het woord aan  Jan Schoemaker die namens de initiatiefnemens vanHet Leekerbos” het verhaal zal doen. Hoe het was: Het Leekerpad loopt van het Keern aan de noordkant van de woonwijk Stijgbeugel in Risdam-Noord in de richting van de A7. Aan de noordzijde van het pad zijn het pompstation en ondergrondse waterreservoirs van PWN gevestigd. Oorspronkelijk waren aan beide zijden van het pad voorbij het PWN-terrein en de woonwijk fruitboomgaarden gevestigd. Het Leekerpad was een fietspad in de richting van Wognum voordat de Westfrisiaweg aangelegd werd.

De plannen van Hoorn met deze kavel.

De woonwijk Stijgbeugel werd in 1983 gebouwd en het laatste deel is in januari 1984 opgeleverd. Historisch overzicht: kort relaas wat er speelde rond het Leekerpad vanaf  ongeveer1989. Al snel kwam het plan vanuit de Gemeente Hoorn om hier een baggerdepot te huisvesten en al het baggerslib van Hoorn te storten. Dit is niet doorgegaan vanwege protesten uit de omgeving, omdat het Leekerpad niet toegerust was op dit zware verkeer. Er bevonden zich ook betonnen waterleidingsbuizen onder het pad. Radio en TV Westfriesland is daar vervolgens een tijdje gehuisvest geweest in een  nood locatie. Toen kwam die plek in beeld voor een zendmast van ongeveer 130 meter hoogte. Nozema had al toestemming van de Gemeente Hoorn. Ook hier was er burgerinitiatief om dit tegen te houden.  Nozema heeft uiteindelijk hun verzoek ingetrokken. Er zijn nu twee verenigingen gevestigd; een schietvereniging en een petanquevereniging.

Wat gebeurt er nu met de kavel?

Met toestemming van het Gemeentebestuur zijn daar ook twee aannemingsbedrijven gevestigd, die bestratingonderhoud en rioleringsonderhoud voor Hoorn uitvoeren. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. Deze informatie hebben wij via een vertrouwelijke mail van een ambtenaar aan een raadslid. Bovendien zorgen deze bedrijven voor zwaar verkeer, waardoor het pad voor een deel vernield is en onlangs opgeknapt moest worden. Het nadeel hiervan is, dat door de nieuwe situatie voor sommigen een racebaan gecreëerd is.

De nieuwe situatie van het Leekerpad en de voormalige fruitboomgaard. 

Er waren o.a. plannen op de plek van de voormalige boomgaard voor een school en voor een nieuwe locatie voor de rugbyvereniging. En …  wie weet, wat men in de toekomst nog meer gaat bedenken voor dit stukje grond. Een schapenboer heeft momenteel een contract om zijn schapen hier te houden. Dit contract geldt niet voor onbepaalde tijd. Maar …… wij willen een park voor de omwonenden!

Fruittuin is nu schapenveldje.

Aan de zuidkant van het Leekerpad grazen nu schapen. Een liefelijk gezicht. Vooral als het weer tijd is van lammetjes.

Motivatie voor het aanleggen van een park. Er verdwijnt steeds meer openbaar groen in de wijken. Het park tussen voetbalvereniging HSV Sport en tennisvereniging De Balletuin gaat ook al op de schop. Een aantal politieke partijen heeft “meer groen” hoog in hun vaandel staan. Ruimte voor flora en fauna. Een park voor omwonenden van het noordelijke deel van het Keern. Een speelweide voor kinderen. Laten we de daad bij het woord voegen! Hans Timmerman, expert/ adviseur Risdam-Noord Groen is ook betrokken bij de tuin MAK Blokweer. Hans heeft een ontwerp gemaakt voor “het Leekerbos”.

Hoe nu verder?  

Wij hopen dat dit initiatief weerklank vindt bij de buurtbewoners. Hierbij bieden zij  het voorstel ter plekke aan voor de uitvoering van dit plan aan de wethouder met Openbaar Groen in zijn portefeuille de heer Simon Broersma hier aanwezig. De Wethouder neemt het voorstel in dank aan. Initiatiefnemers: Mart van den Engh, Jack de Jong, Ton Groen, Ab Versteeg, Jan Schoemaker.           

Daarna krijgt Wethouder Simon Broersma het woord: (Portefeuille: Stadsbeheer/openbare ruimte, Leefbaarheid/wijkzaken, havens, Recreatie, Groen/biodiversiteit, WMO 3d, Facilitaire zaken, dierenwelzijn, Project Hoorn Noord Venenlaankwartier).                                                                                     

De wethouder geeft aan dat het college meer over heeft voor openbare ruimten en hij zegt blij te zijn met al deze initiatieven vanuit deze wijk. Wij willen meer groen terug brengen mede door adoptie stukjes. grond voor bloemen en plantjes beschikbaar stellen aan de bewoners. Bewoners kunnen deze stukjes  adopteren,  inrichten en  onderhouden. De gemeente schenkt de planten, bloemzaden etc.  maar het is dan wel de bedoeling dat de bewoners het stuk onderhouden.

Vervolgens: Ted van der Bruggen laat weten dat de buurtgroep ”Risdam Noord Groen”, een zeer actieve groep is bestaande uit 10 personen die bij al deze ontwikkelingen in de wijk zijn betrokken. Eerdaags zal men zich weer presenteren. Hij meldt dat er al heel wat is bereikt. De bezuinigingen op groen zijn gestopt, we hebben een fantastisch bezochte plantjesmarkt, en de planten pakketten gehad samen met het Clusiuscollege. Men komt nog met ”ecologische oevers”, gemeente Hoorn wil hieraan meewerken. Zijn vraag aan de aanwezigen is om via een handtekening te bevestigen hen te ondersteunen, als dank krijgt men dan hun nieuwsbrief en ontvangt men een ”Groen boodschappentasje wat tot stand kwam door recycling van glas.

De voorzitter bedankt Frans van Barneveld die jaren achtereen onze wijkcoördinator is geweest en dat voortreffelijk heeft gedaan. Hij wordt coördinator in de Kersenboogerd en wij krijgen hier een dame voor terug. Voor Frans zijn betrokkenheid is er als dank een presentje!

Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord