Afbericht van HOP voor informatieve sessie over huisvesting spoedzoekers

04-07-2018

Brief van de Hoornse Onafhankelijke Partij aan het Hoornse College: 


Geacht college,

Met pijn in het hart deelt de fractie van de Hoornse Onafhankelijke Partij u mee dat wij ‘in geweten’ geen gebruik kunnen maken van uw uitnodiging om de informatieve sessie op donderdag 5 juli, over huisvesting van spoedzoekers, bij te wonen. Dit laat onverlet dat als het college in de toekomst concrete en haalbare voorstellen doet om de enorme problemen, die de zojuist aangetreden coalitie zelf veroorzaakt, voor spoedzoekers op te lossen, onze fractie die constructief zal wegen. HOP kan en wil geen deel uitmaken van de wijze waarop deze coalitie met het dossier Flexwonen omgaat en wil dit proces niet legitimeren door er ‘bij te zitten’ terwijl we er niet in geloven.

De door u toegezonden stukken waren voor ons op zijn zachtst gezegd zeer teleurstellend en vormden de druppel. Samengevat ons gevoel:

‘Wilt u bruine vla of gele vla?

Ik lust geen vla!’

Om maar weer eens de grote filosoof N. Danenberg te citeren. In vla kun je immers niet wonen.

De raad wordt voor het voldongen feit gesteld dat er geen Flexwoningen komen. Punt uit: geen discussie meer mogelijk. Terwijl - na alle commotie in de samenleving - juist een discussie hierover in de volle openbaarheid van een raadsvergadering  wenselijk zou zijn geweest. Deze informatieve sessie lijkt een poging van de coalitie om zich te legitimeren voor het opportunistisch vergroten van de problemen voor spoedzoekers. HOP leent zich daar niet voor.

Steekhoudende inhoudelijke argumenten om te stoppen met Flexwoningen blijken er niet te zijn. Het ‘voortschrijdend inzicht’ blijkt een holle frase om de draai van drie coalitiepartijen te maskeren. De strohalm waar het aan wordt opgehangen is dat procedures bijna even lang zouden duren. Via het expertisecentrum Flexwonen (flexwonen.nl (http://flexwonen.nl)) en het kenniscentrum Platform 31 vernemen we het tegendeel en dat er echt mogelijkheden zijn procedures te versnellen: ‘Waar een wil is, is een weg’, is ons op 3 juli verteld.

In de toegezonden stukken wordt selectief geshopt uit de feiten en er worden relevante zaken weggegelaten.

Zo wordt:

verwezen naar petities van bewoners, maar met geen woord gerept over flyers en ander propagandamateriaal dat door de VVD en Tonnaer onder bewoners tijdens de campagne zijn verspreid en cruciaal is  voor het verloop van het proces en verstrekkende gevolgen heeft voor hoe mensen in Hoorn nu nog steeds naar elkaar kijken en bejegenen. Het heeft de besluitvorming vergiftigd;

het belangrijkste politieke feit dat een overgrote raadsmeerderheid in januari een motie tegen Flexwonen verwierp, botweg verzwegen. Geen woord over deze glasheldere raadsuitspraak! Waarom niet? Omdat het even niet goed past?;

het zeer belangwekkende en evenwichtige memo van de wethouder wonen over Flexwonen, gedateerd 4 juni 2018, buiten het procesoverzicht gehouden terwijl het bol staat van de relevante informatie;

er voorbijgegaan aan mogelijkheden die de crisis- en herstelwet biedt, de ‘best cases’ die zichtbaar zijn in het hele land;

en dan als klap op de vuurpijl wordt niet vermeld dat de bouwtijd van Flexwoningen aanmerkelijk korter is dan van reguliere woningen, zoals wethouder van Eijk nog maar een maand geleden aan de raad onderstreepte: het moet mogelijk zijn binnen 6 tot 9 maanden tot realisatie over te gaan;

Als zoveel informatie wordt weggelaten, wat valt er dan nog te bediscussiëren?

De aangedragen oplossingsrichtingen zien wij als doekjes voor het bloeden en een rookgordijn die echt niets oplossen voor mensen die NU in nood zijn, wier leven al jaren stil staat. Maar wij laten ons graag overtuigen door ordentelijke voorstellen met echte oplossingen, al zal de verloren tijd nooit meer kunnen worden goed gemaakt. En dat is een vreselijk feit voor alle betrokkenen.

Ons afbericht moet u ook zien in de context van de destructieve poging van de coalitie op 28 juni 2018 om met een trucje – zonder inhoudelijke discussie - de raad een zeer vergaand besluit over het proces dat we zijn aangegaan over Flexwoningen te laten nemen: dan had de raad hét gedaan! Wij waren nog steeds netjes in afwachting van het overleg op 5 juli, maar kennelijk moest de dialoog al op voorhand worden afgekapt. En graag zonder inhoudelijke discussie.

Het spelbederf dat is ingezet tijdens de verkiezingscampagne gaat gewoon door. De Hoornse Onafhankelijke Partij betreurt dit en we hopen dat u dit signaal oppikt en een andere, open koers gaat voeren.

De coalitie heeft de rotzooi zelf veroorzaakt en moet die ook zelf maar opruimen.

Wij wensen u oprecht veel wijsheid bij het oplossen van de door u zelf veroorzaakte problemen. Mocht u een echte oplossing voor de urgente problemen vinden, dan ondersteunen wij u daarin graag.

Dus graag tot een volgende keer. In de  volle openbaarheid.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van de Hoornse Onafhankelijke Partij

Robert Vinkenborg

Flexwoningen in Wognum Flexwoningen in Wognum