Veel last-minute klanten bij reizigersadvisering GGD Hollands Noorden

06-07-2018

Tijdens deze dagen met tropische temperaturen in Nederland loopt het storm bij reizigersadvisering GGD Hollands Noorden in Alkmaar, Hoorn, Den Helder en Schagen. Veel reizigers die ver weg willen, al lang geboekt hebben, schuiven op het laatst aan voor de vereiste vaccinaties en het nodige advies.

 

Reislust

Paulien Rustenburg van GGD Hollands Noorden kan de drukte goed verklaren: “Vakantiegangers durven meer dan vroeger, gaan verder weg. De wereld is kleiner en bekender voor ze geworden. Toeristen worden enorm gestimuleerd door internet of filmpjes van bekenden op sociale media en bedenken: dat willen wij ook!” Dus zijn er veel jongeren die nu naar Bali of Peru willen, of pensionado’s die eindelijk de driehoek van Vietnam, Cambodja en Thailand gaan verkennen voordat ze te oud zijn. 

 

Risico van reislust

Nadeel van al die reislust is dat nogal wat mensen iets oplopen, omdat ze niet waren ingeënt of de juiste voorzorgsmaatregelen hadden genomen. Hepatitis A en B, gele koorts, dengue, malaria, rabiës, verpleegkundigen Heleen Lammes en Alette Jongerius benoemen ze allemaal op het GGD-spreekuur. “We willen niemand bang maken, maar er zijn nu eenmaal risico’s. Ook in een vijfsterrenresort in Turkije bestaat risico op hepatitis A, dús adviseren wij een vaccinatie.

 

Aapjes, muggen, medicatie en meer…

“Wij hebben fantastisch werk: altijd vrolijke mensen, want ze gaan op vakantie. Maar niet iedereen heeft de gevaren in de gaten. Dan is het voor de verpleegkundigen nuttig om te weten wát hun klanten willen doen. Komen ze in gebieden waar veel muggen of teken zijn? Nemen ze medicatie mee waarvoor in het buitenland een verklaring nodig is? Gaan ze wellicht argeloos op de foto met een aapje dat met een beet of een kras die dodelijke rabiës kan bezorgen?

 

Soms denken Heleen Lammes en Alette Jongerius van GGD Hollands Noorden: ‘Waar begin je aan?’ “Het probleem is dat de vakantiekeuze al is gemaakt als iemand hier zit. Dan wil een mevrouw van 92 nog solo door India waar je in no-time een voedselvergiftiging kunt oplopen. Of boeken ouders met hun kleine jongen Afrikaans Madagaskar omdat hij de tekenfilm zo leuk vindt.” Ze willen niets verbieden, maar er zijn van die reizen die onverstandig zijn. En dan zeggen ze dat ook.

 

Verschil in voorbereiding

Waar de een er op het spreekuur blijk van geeft overal aan te denken, heeft de ander nauwelijks benul van de risico’s die verre landen brengen. “Bij stellen zie je vaak dat de vrouw goed voorbereid is en de man wat minder. Jongeren zijn vaak wat zorgelozer. Of beducht voor de prijs van reisvaccinaties. Veel verzekeraars vergoeden vaccinaties gewoon, je wilt toch niet met je gezondheid spelen?”

 

Afspraak maken

Wie een afspraak wil bij de GGD Hollands Noorden voor informatie en reisvaccinaties, doet er goed aan dat 4 tot 6 weken vóór vertrek via de website. Spreekuren zijn er een paar keer per week in Alkmaar, Hoorn, Den Helder en Schagen.

Een afspraak maken kan via

www.ggdhn.nl/reizen (http://www.ggdhn.nl/reizen)

of telefonisch via 088-0100530.

GGD GGD