Beantwoording vragen over kunst op de Westerdijk

06-07-2018

De Realistische Partij, T.a.v.: dhr. M. Jas

Geachte heer Jas,

 

U heeft ons college vragen ex artikel 36 voorgelegd over kunst op de Westerdijk. Met deze brief willen wij deze vragen graag beantwoorden.

Vraag 1 Kan het college alsnog voorzien in het complete kostenplaatje aangaande specifiek het gehele ’kunstproject’ Westerdijk, inclusief vergoedingen voor kunstenaars, subsidie, ambtelijke steun, transport, plaatsing en ven/vijdering?

Antwoord  In uw brief geeft u aan dat u in de documenten die wij u toe hebben gezonden als reactie op uw WOB-verzoek niets heeft kunnen terugvinden over de kunstwerken op de Westerdijk. In uw WOB-verzoek vroeg u om alle informatie/documenten met betrekking tot gemeentelijke financiering, sponsoring en/of aanschaf van kunstobjecten in de openbare ruimte in de periode 2014 t/m heden. Op 12 december 2017 hebben wij u deze informatie toegestuurd. Zes van deze meer dan tachtig documenten gingen wel degelijk over de kunst op de Westerdijk, namelijk de documenten m.b.t. Stichting In Den Beginne. Deze stichting verzorgt al jaren de (tijdelijke) plaatsing van beelden op de Westerdijk. Hiervoor ontvangt In Den Beginne een subsidie van ons. Het ging hierbij om de volgende bedragen: € 5.400,- in 2014, € 5.250,- in 2015, € 5.120,- in 2016, € 10.000,- in 2017 en eveneens € 10.000,- in 2018. Wellicht zijn deze documenten aan uw aandacht ontsnapt. Wij zullen u bedoelde documenten hierbij nogmaals toesturen.

 

Vraag 2 Is er ooit onderzoek gedaan naar draagvlak van direct betrokkenen, zoals omwonenden? Wil het college niet aan omwonenden voorleggen of men de historische Westerdijk wil terugbrengen in oorspronkelijke staat?

Antwoord Bij het verstrekken van subsidie aan Stichting In Den Beginne nemen wij al sinds 2015 als prestatieafspraak op dat er met omwonenden gecommuniceerd moet worden over plaatsing van de beelden. Wij hechten belang aan inspraak en betrokkenheid van buurtbewoners. Wel is het zo dat het in het geval van deze beelden gaat om een tijdelijke expositie. Bovendien is de locatie een wandelpromenade die door heel veel mensen van binnen en buiten Hoorn gebruikt wordt. Het gaat dus om meer belangen dan alleen die van de direct omwonenden. Zoals u weet wordt op dit moment de verzwaring van de Westerdijk voorbereid door het Hoogheemraadschap. Terugbrengen van de dijk in de oorspronkelijke staat is uit veiligheidsoverwegingen uitgesloten. Daarnaast is het lastig om te bepalen wat precies ’de oorspronkelijke staat’ is bij een monumentale dijk. Wel betrekken wij nu al diverse groeperingen (bijvoorbeeld omwonenden, Vereniging Oud Hoorn en de gemeentelijke Commissie Beeldende Kunst) bij de herinrichting van de Westerdijk, die volgens de planning in 2021 plaats zal vinden.

 

Wij vertrouwen erop uw vragen hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

de secretaris

de burgemeester

Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo