Tekst i.v.m. kadernota van Fractie Tonnaer en amendement over de Poolster

10-07-2018

Onderstaand de uit te spreken tekst op 10 juli 2018 van Fractie Tonnaer i.v.m. de kadernota 2018 en amendement over de Poolster. 

Het volgende komt aan de orde:

- bestrijding Japanse duizendknoop

- geklungel en aanvullend krediet Poolster

- veiligheid omgeving station Kersenboogerd

- invoeren gratis parkeren koopzondag

- hoofdpostkantoor de Huesmolen en andere strategische aankopen.

 

Voorzitter, leden van gemeenteraad en college,

Al ruim een jaar pleit onze fractie voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop aan de Slapershaven en op meer plaatsen in de stad. Deze exotische plant veroorzaakt schade aan straten, gebouwen en fundering. De Japanse duizendknoop aan de Slapershaven vormt een bedreiging voor  kademuren en fundering van de Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis. Uit de beantwoording van onze vragen blijkt dat het college niet beseft hoe schadelijk de Japanse duizendknoop is. Het college heeft zelfs het merkwaardige idee dat de duizendknoop het talud aan de Slapershaven beschermt. De duizendknoop heeft in Hoorn de status van knuffelplant. Tegen zoveel domheid is onze fractie niet opgewassen.  

Uit contacten met Hoogheemraadschap en hoogleraar Invasiebiologie Rob Leuven weten we dat de Japanse duizendknoop wel degelijk een bedreiging vormt voor dijken en wegen en trouwens ook voor de tuinen van onze inwoners. Tientallen gemeenten en waterschappen bestrijden de duizendknoop, behalve Hoorn. Het Hoogheemraadschap heeft zelfs op de werf in Zwaagdijk een container geplaatst waar tuineigenaren hun duizendknoop-afval verantwoord kunnen storten. Ons geduld raakt op en daarom verwachten wij dat u serieus begint met de bestrijding door allereerst samen met het Schap de duizendknoop bij de Slapershaven te verwijderen. Daarna kunnen de andere locaties in de stad worden aangepakt. Wil het college serieus werk maken van de verwijdering van de Japanse duizendknoop of is hiervoor een motie nodig ?

De herinrichting van de Poolster in de Grote Waal verloopt uiterst moeizaam. De loopbrug naar het winkelcentrum en de trappen voor de appartementen werden met veel inzet verwijderd. Daarna werd de herinrichting stilgelegd door slechte planning en gebrek aan bouwmateriaal. Gelukkig zijn de onveilige gaten naar de parkeergarage alsnog beveiligd en is op het loopniveau een toplaag aangebracht.

Nu blijkt dat er voor het verdere werk een nieuwe aanbesteding moet plaatsvinden, terwijl het gereserveerde budget volledig is gebruikt. Het geklungel met de herinrichting van de Poolster is niet om aan te zien. Terecht voelen de bewoners van de Poolster zich in hun hemd gezet. Datzelfde gevoel heerst bij ons. Voor het afronden van de herinrichting moeten het college en de gemeenteraad een aantal beslissingen nemen waar niet op kan worden gewacht. Wij zien graag een aanvullend krediet voor de aanleg van verschillende trappen en hellingbanen. Om tempo te maken dienen wij een amendement in, zodat voor het einde van dit jaar de herinrichting van de Poolster is afgerond en het vertrouwen bij de bewoners enigszins wordt hersteld. Na afronding van het herinrichtingsproject willen wij een verslag en een financiële verantwoording ontvangen.

Naar aanleiding van een tweetal incidenten in het tunneltje en bij het station Kersenboogerd  heeft onze fractie ervoor gepleit om politie, handhavers en bewakingscamera’s in te zetten voor de bestrijding van overlast en geweld. Verder hebben we het voorstel gedaan om het voormalige koffiepunt-gebouwtje in het station te gebruiken als uitvalsbasis en observatiepunt voor politie en handhavers. Op de signalering van overlast en geweld is door de burgemeester meteen gereageerd door tijdelijk twee camera’s te plaatsen en die tijdelijke termijn met enkele maanden te verlengen. Wij willen de burgemeester voor de genomen maatregelen complimenteren.

De vraag blijft wel: hoe gaat het na de tijdelijke periode verder met het toezicht in het stationsgebied ?  Wij hebben gehoord dat de tijdelijke camera’s vervangen worden door permanente camera’s en dat de gewenste uitvalsbasis en observatiepost niet in het station maar in het winkelcentrum van de Kersenboogerd komen. Van de burgemeester willen we weten of onze informatie klopt en of er nog meer maatregelen volgen om het stationsgebied veiliger te maken.

De winkeliers in de binnenstad staan te trappelen van ongeduld. In het coalitieakkoord staat dat gratis parkeren op koopzondag wordt ingevoerd. Wij begrijpen dat het invoeren van het gratis parkeren niet in een handomdraai geregeld is. Maar we gaan ervan uit dat eind oktober met de eerste gratis-parkeer-koopzondag wordt gestart. Hoe denkt de verkeerswethouder hierover ?

Tijdens de verkiezingscampagne heeft onze fractie voorgesteld om het voormalige hoofdpostkantoor bij WC de Huesmolen om strategische redenen aan te kopen. Al sinds 2009 staat het postkantoor leeg. De huidige eigenaar maakt geen aanstalten om het verloederde postkantoor te verbouwen of te verkopen. Door het dempen van de gracht en door de nieuwe inrichting is het winkelcentrum opgeknapt maar is het totale proces van herinrichting nog niet afgerond. De aankoop van het postkantoor speelt daarin een belangrijke rol. Wij willen het college aanraden om voor de verdere verbetering van de Husemolen, de regie te nemen en ervoor te zorgen dat de ontstane impasse wordt doorbroken. In Hoorn zijn er trouwens meer panden en gronden die wij om strategische redenen, voor het te laat is, door de gemeente willen laten aankopen. Het niet aankopen van de Haai op het Visserseiland vinden wij zeker vanwege de voorgeschiedenis, een blunder. Graag willen wij van het college weten of er plannen zijn om strategische aankopen te doen.

Fractie Tonnaer

Roger Tonnaer

 

Amendement ruimtevrager trapopgangen en hellingbaan Poolster

De gemeenteraad Hoorn in vergadering bijeen op dinsdag 10 juli 2018, behandelend de Kadernota 2018,

OVERWEGENDE DAT:

- de gemeenteraad 26 september 2017 het raadsvoorstel Project verbouwing en herinrichten openbare ruimte winkelcentrum Grote Beer en het raadsvoorstel Verwijdering en onttrekken aan het openbare verkeer van de loopbrug tussen Poolster en WC de Grote Beer heeft vastgesteld;

- de uitwerking van de raadsvoorstellen met grote onderbrekingen traag wordt uitgevoerd en waarschijnlijk pas in het voorjaar 2019 volledig is afgerond;

- de VvE de Poolster een brief ( 3 juli jl.) met kritische opmerkingen schreef en Fractie Tonnaer 18 mei en 28 juni 2018  art. 36 vragen heeft gesteld over de trage uitvoering van de werkzaamheden;

- slechts een deel van de werkzaamheden zijn uitgevoerd terwijl het budget voor de herinrichting volledig is gebruikt;

- dat de herinrichtingswerkzaamheden van de Poolster stil liggen en deze pas na een aanvullend krediet door de gemeenteraad herstart worden;

- dat de vertraging van de werkzaamheden voor de VvE de Poolster en de bewoners onacceptabel is;

Voegt toe aan het raadsbesluit van de Kadernota op blz. 5 (De autonome afwijkingen):

 

Voorstel 2. A: ‘Een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor de trapopgangen en hellingbaan Poolster, de kapitaallasten ad afgerond 11.000* ten laste te brengen van het begrotingsresultaat 2019’.

*(de exacte hoogte van) het krediet wordt in verband met de aanbesteding niet genoemd.

Ondertekend door de fracties:

Fractie Tonnaer           Roger Tonnaer

VVD                                Chris de Meij

Groen Links                   Patricia Kusters

PvdA                              Arnica Gortzak

D66                                Arwin Rood

HOP                               Robert Vinkenborg

VOCHoorn                     Aart Ruppert

Sociaal Hoorn                Jeroen van der Veer

Hoorn Lokaal                 René Assendelft

Christen Unie                Kees Maas

DRP                                 Menno Jas

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer