Vragen van Fractie Tonnaer aan B&W over De Haai

18-07-2018

Fractie Tonnaer heeft met onderstaande brief vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders gesteld over de mogelijke aankoop van De Haai.
Fractie Tonnaer is van mening dat De Haai wel de gemeente voor aankoop is
aangeboden maar, dat om welke reden dan ook geen gebruik daarvan is gemaakt.

 

Aan het college van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vragen art. 36 over mogelijke aankoop De Haai

Hoorn 17 juli 2018

 

Geacht College,

In het artikel van Jaap Stiemer (NHD,12 augustus 2017) ‘Strategisch’ pleit hij voor de strategische aankoop van het garagepand gelegen tussen Keern en Pelmolenpad.
Door zijn artikel heeft onze fractie weer extra belangstelling gekregen voor het onderwerp strategische aankopen van panden en grond door de gemeente Hoorn.
Uit een krantenartikel (NHD) van 12 december 2017 blijkt dat het pand De Haai op het Visserseiland door een tweetal ondernemers is aangekocht.
Onze fractie liet in hetzelfde artikel weten dat de gemeente Hoorn het gebouw De Haai had moeten kopen om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan.
Tijdens de raadsvergadering van 10 juli 2018 heeft onze fractievoorzitter nogmaals voorgesteld het voormalige hoofdpostkantoor bij WC de Husemolen aan te kopen. Daarnaast heeft hij ervoor gepleit om meer panden en gronden strategische aan te kopen. Tonnaer beschouwde het niet aankopen van De Haai op het Visserseiland zeker vanwege de voorgeschiedenis, als een blunder.
In reactie daarop vertelde wethouder Tap dat De Haai nooit aan de gemeente Hoorn is aangeboden.

Kortgezegd gaat het om de volgende uitgesproken teksten:
(weergave livestream 10 juli 2018 v.a. 5.15.37 uur)
Opmerking van de wethouder de heer Ben Tap: er is geen keuze, want strategische aankoop van panden zit nu niet in het beleid. Dat komt eind dit jaar pas weer aan de orde. De raad moet het dan in het beleid mogelijk maken.
In reactie geeft onze fractie aan dat er wel ruimte zou kunnen zijn als het college op dit punt actief beleid zou voeren en de raad dit breder zou gaan toestaan. Wij wijzen in dat verband naar de vergadering van 19 december 2017, in de raad (uit het commissieadvies), waar de wethouder zelf aangeeft:

…(wethouder in reactie op Fractie Tonnaer, over het strategisch aankopen van vastgoed) “De gemeente blijft altijd de keuze houden om strategisch te verwerven, maar zal dit alleen doen in die gevallen waarin verwerven noodzakelijk is om toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen mogelijk te maken. Voor wat betreft De Haai wijst hij erop dat het recht van eerste koop niet bij de gemeente lag.”

In de daaropvolgende statement op 10 juli, van wethouder Ben Tap over De Haai wordt herhaald: de aankoop van het pand De Haai is niet aan de orde geweest, het is ook niet op de markt geweest om aan te kunnen kopen als gemeente. Dit is al een keer eerder aangegeven aan u. Maar het is verkocht aan iemand die het eerste recht op koop had.

Fractie Tonnaer heeft van betrokkenen begrepen, dat dit anders is gegaan dan de wethouder denkt. Wij hebben de indruk dat de gemeente wel in de gelegenheid is geweest om De Haai als eerste aan te kopen, maar dat de gemeente deze kans op een of andere manier heeft laten lopen of niet adequaat heeft gereageerd. In ieder geval heeft de toenmalige pandeigenaar per brief in respectievelijk oktober 2016 en december 2016 aan de gemeente Hoorn het gebouw De Haai te koop aangeboden. In een van de twee brieven wordt zelfs een aankoopbedrag genoemd.

Vanwege bovenstaande stellen wij volgens art. 36 RvO de volgende vragen:

1. Kunt u bevestigen dat het gebouw De Haai de gemeente Hoorn per brief van 8 oktober en 22 december 2016 te koop is aangeboden en dat met de pandeigenaar minstens één gesprek hierover heeft plaatsgevonden ?

2. Had de gemeente nu wel of niet als eerste de mogelijkheid van koop?

3. Heeft het college B&W formeel afgezien van aankoop en met welke reden.  

4. Door wie en op welke wijze heeft u de pandeigenaar laten weten van het koopaanbod geen gebruik te maken?

5. Waarom is niet overwogen om de gemeenteraad hierbij actief te betrekken, gezien het maatschappelijk belang van de plek, de historie en de belangen van omwonenden en de huidige huurders ?

6. Is bekend wat de nieuwe pandeigenaar met het gebouw De Haai gaat doen?

7. Wilt u nogmaals bevestigen dat de gemeenteraad eind dit jaar inderdaad uitgebreid met het college van gedachten gaat wisselen over de randvoorwaarden van strategische aankopen in de stad, die maatschappelijke opgaven kunnen vergemakkelijken ?

 

Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer,

 

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

De Haai De Haai
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer