Meld locaties waterplanten

20-07-2018

De gemeente Hoorn vraagt uw hulp om de overlast van waterplanten in het IJsselmeergebied (IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Randmeren) in kaart te brengen. Heeft u overlast van waterplanten? Laat weten waar dat is via de app waterplantmelder.

Download de app

De waterplantmelder app is beschikbaar in de Apple App Store (https://itunes.apple.com/nl/app/waterplantmelder/id1261084214?ls=1&mt=8) en de Google Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.p3769CJ). De app en website www.waterplantmelder.nl (http://www.waterplantmelder.nl) bevatten een kaart waarop de locaties met meldingen duidelijk te zien zijn. Vaarweggebruikers wordt gevraagd een foto aan de melding toe te voegen, zodat de exacte gps-locatie van de overlastgevende planten bekend en geregistreerd wordt.

Wat gebeurt er met mijn melding?

De informatie wordt gedeeld met Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, de provincie Flevoland, gemeente Hoorn en andere kustgemeenten. Zij kunnen dan de locatie van de meldingen meenemen in toekomstige maatregelen om waterplantenoverlast tegen te gaan.

Maaien waterplanten

Van 2 tot en met 13 juli zijn in totaal ruim 300 hectare waterplanten gemaaid in het Markermeer (vergelijkbaar met ongeveer 600 voetbalvelden). In het Markermeer is de route Marken –Volendam -Hoorn gemaaid, inclusief de toegangen naar de havens van Marken, Monnickendam, Edam, Volendam, Warder, Schardam en Hoorn. De resterende hectares zijn gemaaid in het wedstrijdgebied voor de kust van Hoorn en voor de kust van Volendam. Er is een overzichtskaart van de gebieden en routes (https://www.hoorn.nl/bestanden/documenten/nieuwsitems/2018-Maaigebied.pdf) waar gemaaid is. Ook is er een lijst met bijbehorende coördinaten (https://www.hoorn.nl/bestanden/documenten/nieuwsitems/2018-Coordinaten-maaien-waterplanten.pdf).

Schroef vastgelopen?

Als in de buurt van Hoorn de schroef van uw boot is vastgelopen door waterplanten, kunt u contact opnemen met de havenmeester in het havenkantoor (of via 0229 214012 of 06 54202828).

Bron: Gemeente Hoorn
Foto: waterforum

Gemaaide waterplanten Gemaaide waterplanten