VVD fractie vraagt B&W maaibeleid anders te organiseren

20-07-2018

De VVD fractie ziet mogelijkheden om het maaibeleid zo te gaan organiseren dat dit een verbetering zal zijn voor onze biodiversiteit, waarbij er eveneens kansen zijn met aangepast maaibeleid onze dijken extra te versterken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een begroeide dijk sterker is. Door de langdurige droogte is dit zeer actueel. In onderstaande brief aan het college vraagt de VVD fractie dan ook voor het volgende seizoen met een aangepast maaibeleid te komen en waar nodig in gesprek te gaan met o.a. het waterschap/rijkswaterstaat voor die plekken die onder hun verantwoordelijkheid vallen.

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft art 36 vragen: “maaibeleid natuur vriendelijker en beter voor de dijken”.

Hoorn, 16 Juli 2018

 

Geacht College,

Op verschillende plaatsen in Hoorn wordt al minder gemaaid zodat bloemrijke stroken ontstaan die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De VVD ziet dit als een goede stap. Toch lijkt het op dat er van een echt maaibeleid nog geen sprake is. Bloemrijke gebieden in parken, bermen en dijken worden helaas nog te vaak gemaaid. Voorbeelden hiervan hebben wij recent ook van bewoners ontvangen (zie bijlage) die zich zorgen maken waarom juist nu deze plekken met bloemen gemaaid moeten worden.

De VVD ziet in navolging van andere gemeenten liefst een maaibeleid waarbij meer rekening wordt gehouden met de biodiversiteit.  Het beoogde onderhoud betekent dat daarvoor aangewezen grasvelden of delen van grasvelden  en dijken minder vaak worden gemaaid. Door het gemaaide af te voeren wordt de bodem minder voedingrijk en komen er ecologische interessantere plantensoorten.
Dit helpt veel verschillende insecten, waaronder bijen die het de laatste jaren erg moeilijk hebben. Mogelijk dat daarbij bepaalde bermen en delen van grasvelden zelfs ingezaaid kunnen worden met meerjarige bloemenmengsels. De omgeving wordt door de vele bloemen bovendien ook mooier om te zien. De VVD wil dan ook dat het College nog dit jaar met een geactualiseerd maaibeleid gaat komen. Hierin dient de biodiversiteit een prominente plek te krijgen.

Naast een natuur vriendelijk maaibeleid vraagt de VVD aandacht voor de dijk rondom Hoorn.
Erosie verzwakt de dijken. Wageningse wetenschappers onderzochten of een gevarieerde begroeiing de grond beter kan vasthouden. Zij ontdekten dat bij vier keer meer plantensoorten op de dijk de erosie halveert. Bij een adequaat beheer van dijken ontstaat er wat ons betreft een win-win-situatie: mooie natuur en een grotere veiligheid. Bij twee keer per jaar maaien en afvoer van het hooi ontstaan schitterende, bloemrijke begroeiingen met een grote diversiteit aan vlinders, bijen en zweefvliegen en wordt tegelijkertijd de erosie van het dijktalud sterk teruggebracht.
Soorten nemen dan elkaars plaats in wanneer er een verdwijnt. Een mix van bloemen, kruiden en grassen heeft echter alleen kans als het maaisel consequent wordt afgevoerd. Aangepast groenbeheer kan mogelijk een kans bieden voor de gehele westfriese omringrijk waarbij deze niet alleen mooier maar ook veiliger worden.

Wij hebben dan ook de volgende vragen voor u!

1. Kan het College ons een voorstel doen toekomen, dit jaar, om het maaibeleid van de gemeente te  actualiseren waarbij meer rekening wordt gehouden met de biodiversiteit?

2. Ziet u mogelijkheden om grotere delen, van wat nu gemaaid wordt, te voorzien van meerjarige bloemmengsels waardoor onze stad meer gaat bloeien?

3. Wilt u met andere overheden in gesprek gaan om ook rondom de dijken en wegen het maaibeleid aan te passen (Waterschap/Rijkswaterstaat)?


Vriendelijke groet,

Chris de Meij,

Fractievoorzitter VVD

VVD VVD

Reacties
Reactie: (Jan van Leek)
20-7-2018, 22:07
Zeer correct opgemerkt door de VVD. Met de maaisels kunnen tegenwoordig overigens nog mooie producten gemaakt worden zoals diervoeding. Mogelijk is e.e.a. te combineren met de maaisels van het fonteinkruid.