Schriftelijke vragen aan B&W over ophaalschema bakken HVC

De Hoornse fracties in de gemeenteraad HOP, HSP en HB, stellen schriftelijk vragen aan het College van B&W over het ophaalschema van de bakken door HVC. De onlangs gepubliceerde positieve uitkomst van de door HVC gehouden enquete, is volledig in tegenspraak tot het aantal door partijen gehoorde klachten over de (te lage) ophaalfrequentie. Zie ondertaande brief:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn Postbus 603 1620 AR Hoorn

Hoorn: 04 Juli, 2018

Betreft: Artikel 36-vragen over ophaalschema bakken HVC, ongedierte overlast en de toegezegde evaluatie hiervan.


Geacht college, geachte portefeuillehouder,

Reeds tweemaal eerder stelden de fracties van de Hoornse Onafhankelijke Partij, de Hoornse Seniorenpartij en Hoorns Belang u vragen over het ophaalschema van de bakken door de HVC en de hierdoor ervaren overlast.

Bij beide serie vragen werd gevraagd naar een evaluatie van de invoering van de oranje afvalbak en de aanpassingen in het ophaalschema. Bij de eerste serie vragen, in oktober 2016, werd deze evaluatie toegezegd voor het eerste kwartaal van 2017. U snapt dat deze datum niet werd gehaald.

In september 2017 kwamen we hier nog maar eens op terug, nu bleek dat deze evaluatie plaats zou vinden in het vierde kwartaal van 2017. Naast de artikel 36 vragen hebben wij de verantwoordelijk wethouder ook per email gevraagd naar de stand van zaken rond deze toegezegde evaluatie. OP 15 juni kwam dan een uiteindelijk een rapport en een persbericht in de openbaarheid gebaseerd op een rapport van I&O in opdracht van het CAW.

Volgens het persbericht zou uit het rapport blijken dat de inwoners van de 7 CAW gemeenten uitermate tevreden over zowel inzameling en kreeg de HVC voor de afvalinzameling zelfs een 7,4.

Het overigens uitermate magere rapport werd niet alleen op Social Media met scepsis ontvangen. Ook de politiek en initiatiefnemers van een in Hoorn uitgevoerde enquête die veel klachten opleverde, herkenden zich niet in de uitkomsten van dit ónderzoek.

Bestudering van het rapport leerde het volgende:

I&O baseerde het onderzoek op de ontvangen resultaten van 1744 huishoudens. Let wel er zijn in het verzorgingsgebied van het CAW een kleine 90.000 huishouden waarvan 32417 alleen al in de gemeente Hoorn. Uiteindelijk is het rapport dus gebaseerd op minder dan 2% van het aantal huishoudens.

Hoewel meer dan 32000 van het totaal aantal huishoudens in Hoorn woont zijn slechts 291 respondenten uit Hoorn in het onderzoek meegenomen, slechts 16% van het totaal. De gemeente Koggenland met 9100 huishoudens is met 310 respondenten en 17% zelfs beter vertegenwoordigd dan Hoorn.

Dit leidt wat ons betreft tot de volgende vragen:

1. Het rapport van I&O is op dusdanig weinig respondenten gebaseerd dat er volgens ons weinig tot geen gevolgtrekkingen uit zijn te trekken? Is dit onderdeel van de opdracht geweest?

2. Bij een algemene enquête waarbij alle clienten de mogelijkheid krijgen een enquête formulier in te vullen, wordt meer data verzameld maar ook meer draagvlak van alle clienten gecreëerd. Waarom is hier niet voor gekozen?

3. Bent u bereid het CAW te verzoeken een nieuw en beter onderbouwde evaluatie te laten doen naar de invoer van de oranje bak en het aangepaste ophaalschema?

4. Ons inziens is het niet mogelijk om een goed onderbouwde uitspraak te doen over de specifieke situatie en behoefte in de gemeente Hoorn, gebaseerd op dit summiere onderzoek. Bent u van mening dat dit een bruikbaar rapport is om een nieuwe DVO met de HVC op te baseren?

5. Bent u het met ons eens dat er nergens in het rapport enige onderbouwing te vinden is voor het uitgemeten rapport cijfer van 7,4?

6. Kunt u ons de letterlijke opdracht doen toekomen die het CAW aan I&O Research heeft verstrekt.

7. Kunt u ons een kopie doen toekomen van het gebruikte enquête formulier?

Op internet vonden wij bijgevoegde terugkoppeling van het algemeen bestuur van het CAW van 23.04.2018 betreffende de ’Evaluatie uitrol oranje bak in 2016/2017, impact op de afvalscheiding and bewonerstevredenheid.’ We vonden deze wel op de openbare Ibabs site van de gemeente Medemblik. In het informatie systeem van de gemeente Hoorn troffen wij dit document nergens aan.

8. Kunt u ons aangeven waarom dit soort stukken van het CAW in Hoorn niet actief worden gedeeld, zoals in de gemeente Medemblik?

9. In het document wordt onder de kop Bijlagen gesproken over een ’Bijlage Tabellenboek met onderzoeksresultaten per gemeente.’ Kunt u ons deze bijlage doen toekomen?

10. Onder Vervolgproces staat dat ’het evaluatiedocument en het bewonersonderzoek worden ter informatie aan de gemeenteraden toegezonden...’ Over welk evaluatie document gaat het hier?

11. Er van uitgaande dat met het bewonersonderzoek het rapport van I&O wordt bedoeld en met het evaluatie document een ander document.. waarom is dit dan niet met de raad van Hoorn gedeeld.

 

Tot zover

 

Guido Breuker - Hoornse Onafhankelijke Partij  

Nico Oudheusden - Hoornse Senioren Partij 

Alex van der Kleij - Hoorns Belang

 

 

 

Vragen over HVC Vragen over HVC

Reacties
Reactie: (rens den ouden)
26-7-2018, 07:30
Het is een gevaar voor de volksgezondheid, met name de te lage frequentie van het ophalen van de groenbakken. De maden stromen er bij bosjes uit, de geur van rotting is bijna niet meer te harden. De groene bak moet met dit weer minimaal 1 keer per week worden geleegd!! Wel in de winter gewoon 1 keer niet komen voor de groene bak met als reden wegens bevriezing, wees dan consequent en kom in de zomer extra wegens hitte. Ben benieuwd wanneer de strontvliegen Hoorn en Blokker gaan overnemen. Kan nu al met goed fatsoen niet meer mijn deuren of ramen open laten staan. Rens