Vragen over verkoop schoolgebouw Nieuwe Steen 21 en vestiging Missiehuis

14-08-2018

Aan het College van Burgemeester en Wethouders  

 

Geacht College,

Per brief van 19 mei 2016 hebben de fracties van VVD, VOC Hoorn en Fractie Tonnaer gepleit voor het behoud van het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 voor het onderwijs. Sinds 2012 heeft de gemeente Hoorn een centralisatie-overeenkomst VO met Stichting Atlas College, Stichting Tabor College en de Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH). Daarmee werd het voortgezet onderwijs zelf verantwoordelijk voor zijn onderwijshuisvesting. De gemeente Hoorn kreeg het eerste recht van koop als een van de onderwijsgebouwen niet meer nodig zou zijn voor het voortgezet onderwijs.

 

Medio 2016 stond SOHH op het punt het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 te verkopen aan de gemeente Hoorn. Meteen na aankoop zou via een ABC-constructie pand Nieuwe Steen 21 aan Intermaris worden verkocht.

 

In de brief van de fracties van 19 mei 2016 staat: “Onze fracties zijn van mening dat van doorverkoop überhaupt geen sprake kan zijn en dat een brede oriëntatie binnen het onderwijs dient plaats te vinden.”

 

Vraag 3 uit deze brief: Bent u bereid eerst te onderzoeken of het pand Nieuwe Steen 21 beschikbaar kan blijven voor de functie onderwijs? Hoe gaat u het onderzoek uitvoeren en zo nee, waarom niet?

Uit de beantwoording door het (toenmalige) college blijkt dat een onderzoek om het pand Nieuwe Steen 21 voor het onderwijs beschikbaar te houden, niet is uitgevoerd. Kort geleden zijn we verrast met de informatie dat de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO), onder de naam Ida Gerhardt Academie, in het Missiehuis zich wil vestigen.

 

De voorgenomen vestiging van de Ida Gerhardt Academie in het Missiehuis plaatst de brief met vragen van 19 mei 2016 en de antwoorden van het college van 23 juni 2016 in een nieuw perspectief.

 

Volgens het raadsvoorstel (28 juni 2018) heeft de staatssecretaris van Onderwijs in december 2012 aan de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs toestemming verleend zich met een scholengemeenschap voor VO in Hoorn te vestigen. Al in 2014 heeft de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs een verzoek aan de gemeente gedaan om de huisvesting van deze school te bekostigen. Terwijl de huisvesting van de SvPO een wettelijke taak is van de gemeente, heeft de gemeente het contact uitsluitend overgelaten aan de SOHH en de SvPO. Deze passieve houding van het (toenmalige) college vinden wij opvallend.

 

In tegenstelling tot deze passiviteit verkoopt het college op ongeveer hetzelfde moment, via een ABC-constructie, schoolgebouw Nieuwe Steen 21 voor woningbouw aan Woningstichting Intermaris.

 

Door deze haastige verkoop aan Intermaris is de schijn gewekt dat vestiging van de SvPO (Ida Gerhardt Academie) in het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 moest worden voorkomen. Onze fracties kunnen zich nauwelijks voorstellen dat hier van kwade opzet sprake is. Toch willen wij zeker weten dat deze veronderstelling onjuist is.

 

Gelet op bovenstaande stellen wij u de volgende vragen:

1. Waarom is in de periode van aankoop/verkoop niet eerst breed onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 te behouden voor het onderwijs?

2. Heeft de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs serieuze belangstelling getoond voor het schoolgebouw Nieuwe Steen 21?

3. Bestaat er een verband tussen de vermoedelijke vestiging van de SvPO (Ida Gerhardt Academie) in het Missiehuis en de verkoop van het schoolgebouw Nieuwe Steen 21?

4. Zijn er, zo ja wanneer, door SvPO al concrete plannen ingediend bij de gemeente Hoorn voor vestiging in het Missiehuis?

 

Vriendelijke groet, namens fracties VVD en Fractie Tonnaer,

 

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid Fractie Tonnaer

Chris de Meij,   gemeenteraadslid  VVD

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
VVD Hoorn logo VVD Hoorn logo