Antwoord aan De Realistische Partij over kunstwerk Waterspiegel

17-08-2018

Menno Jas van De Realistische Partij in Hoorn heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over financiering van aanschaf en herbouw van kunstwerk ’Waterspiegel’ op het Visserseiland. Hieronder het antwoord van het College: 

 

Onderwerp: vragen ex art. 36 inzake ’Waterspiegel’, het herbouwde kunstwerk van de Amsterdamse Rita van der Vegt op het Visserseiland

Geachte heer Jas,

U heeft ons college vragen ex artikel 36 voorgelegd over ’Waterspiegel’, het herbouwde kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Rita van der Vegt op het Visserseiland. Met deze brief willen wij deze vragen graag beantwoorden.

Vraag 1 Is de aanschaf van het betreffende kunstwerk door de gemeente Hoorn gefinancierd? Zo ja,

kunt u dit specificeren inclusief vergoedingen voor kunstenaars), subsidie, ambtelijke steun, transport, plaatsing en verwijdering en eventuele overige kosten?

Antwoord vraag 1 Dit kunstwerk is niet aangekocht door de gemeente Hoorn en er is dan ook geen sprake van financiering van de aanschaf ervan. Het kunstwerk is eigendom van de kunstenaar, en is door Stichting In Den Beginne in het voorjaar van 2016 geplaatst als onderdeel van haar beeldenroute.

Vraag 2 In het artikel van het NHD de dato 3 juni 2018 wordt gesproken over aanzienlijke schade door natuurgeweld en vandalisme. Zijn de herstelwerkzaamheden in deze gefinancierd door de gemeente Hoorn?

Antwoord vraag 2 Er was inderdaad sprake van aanzienlijke schade aan het beeld, vooral veroorzaakt door de januaristorm. Meer dan de helft van het beeld werd toen vernield doordat er een zware door de storm gevelde boom bovenop viel. De gemeente Hoorn was niet aansprakelijk voor deze schade. Uit coulance is besloten de kunstenaar, die zwaar getroffen was door dit natuurgeweld, toch enigszins tegemoet te komen door een bedrag van € 2.000,- toe te kennen als bijdrage in de kosten voor het herstellen van het kunstwerk. In overleg met Stichting In Den Beginne is besloten een gewijzigd ontwerp uit te voeren. De noodzakelijke aanvullende kosten zijn door In Den Beginne, sponsors en de kunstenaar zelf gedragen.

Vraag 3 Is er door de eigenaar van het kunstwerk aangifte gedaan van vandalisme of vernieling? Zo ja, is hiervan een proces-verbaal te overleggen?

Antwoord vraag 3 Nee, de eigenaar van het kunstwerk en Stichting In Den Beginne hebben ervoor gekozen om geen aangifte te doen. Reden hiervoor was vooral dat verreweg de meeste schade aan het werk was veroorzaakt doordat er tijdens de januaristorm een boom op was gevallen.

Wij vertrouwen erop uw vragen hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Waterspiegel Rita van der Vegt Waterspiegel Rita van der Vegt
Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo
De Realistische Partij De Realistische Partij