Beantwoording vragen over mogelijke aankoop De Haai

23-08-2018

Geachte heer Tonnaer,

 

In uw brief van 17 juli 2018 stelt u ons vragen over de mogelijke aankoop van De Haai. U verzoekt ons u te informeren of de gemeente het recht van eerste aankoop van het pand De Haai heeft gehad. In deze brief geven wij antwoord op uw vragen.

 

1. Kunt u bevestigen dat het gebouw De Haai de gemeente Hoorn per brief van 8 oktober en 22 december 2016 te koop is aangeboden en dat met de pandelgenaar minstens één gesprek hierover heeft plaatsgevonden?

Ja, dit kan bevestigd worden. In 2016 zijn er verschillende gesprekken gevoerd met verschillende betrokkenen in dit dossier. Eén van deze gesprekken was met de toenmalige pandeigenaar, de portefeuillehouder en de bij het dossier betrokken beleidsmedewerker. Op verzoek van de portefeuillehouder heeft de eigenaar de gemeente schriftelijk geinformeerd over de verkoopprijs van het pand.

 

2. Had de gemeente nu wel of niet als eerste de mogelijkheid van koop?

De uitbaatster van het restaurant had naar eigen zeggen het eerste recht van koop. Zij was ook al in onderhandeling met de eigenaar over de overname van het pand. De gedachte was dat als zij de financiering niet rond kon krijgen de gemeente het pand zou aankopen. Het doel van zowel de uitbaatster als de gemeente was om in gezamenlijkheid de overlast rondom dit pand terug te dringen. Daarbij zou een vorm van daghoreca worden toegevoegd aan het gebouw om zo, samen met een herinrichting van de openbare ruimte, een aantrekkelijke dagrecreatie locatie inclusief zwemlocatie te vormen. Toen de uitbaatster in 2017 de financiering rond had moest de gemeente als erfpachtgever nog wel toestemming geven voor de verkoop. Omdat de uitbaatster nog steeds het plan had om daghoreca toe te voegen, kon de gemeente instemmen met de verkoop. Voor het realiseren van de plannen bestond voor de gemeente geen noodzaak zelf pandeigenaar te worden.

 

3. Heeft het college van B&W formeel afgezien van aankoop en met welke reden.

Omdat de uitbaatster, samen met twee zakenpartners, zelf het pand kon aankopen en daarmee de plannen voor het toevoegen van daghoreca en de herinrichting van het gebied doorgang konden vinden, heeft het college geen formele keuze hoeven maken over de aankoop van het pand. Wel heeft de portefeuillehouder het college geïnformeerd over het verloop van dit dossier. Daarbij moet worden opgemerkt dat het (strategisch) aankopen van panden door de gemeente ook niet past in het huidige beleid.

 

4. Door wie en op welke wijze heeft u de pandeigenaar laten weten van het koopaanbod geen gebruik te maken?

Zie het antwoord op vraag 3. In juni 2017 is op verzoek van de bij dit dossier betrokken notaris toestemming verleend voor de overdacht van het recht van erfpacht van het pand De Haai aan andere verkrijgers dan de gemeente.

 

5. Waarom is niet overwogen de gemeenteraad actief te betrekken, gezien het maatschappelijk belang van de plek, de historie en de belangen van omwonenden en de huidige huurders?

De gemeenteraad is enkele malen geïnformeerd over de stand van zaken bij het aanpakken van de overlast en de zwemwaterlocatie.

 

6. Is bekend wat de nieuwe pandeigenaar met het gebouw De Haai gaat doen?

Door een verschil van inzicht tussen de drie eiganaren van de Haai is de voormalig uitbaatster van restaurant Zuid niet langer mede-eigenaar van het pand. De overgebleven twee eigenaren hebben aangegeven mee te willen werken aan de uitvoering van de plannen om daghoreca toe te voegen en de herinrichting van de openbare ruimte. Zij hebben zelf nog een nieuw plan toegevoegd; de sloop van het gebouw de Haai in ruil voor de bouw van een nieuw horecagebouw op een locatie aan het einde van het Visserseiland, een plek die daar bijna 20 jaar geleden ook al voor in beeld was. In de tussentijd willen de huidige pandeigenaren op doordeweekse dagen een besloten sociëteit starten. In het weekend zal het pand worden verhuurd aan derden en worden gebruikt als restaurant. Hiervoor heeft de exploitant een exploitatievergunning en drank- en horecavergunning aangevraagd.

 

7. Wilt u nogmaals bevestigen dat de gemeenteraad eind dit jaar inderdaad uitgebreid met het college van gedachten gaat wisselen over de randvoorwaarden van strategische aankopen in de stad, die maatschappelijke opgaven kunnen vergemakkelijken?

Het college van B&W wil heel graag het reeds ingezette proces om samen met de gemeenteraad te komen tot een nieuw strategisch vastgoedbeleid voortzetten. Het is daarom 1 van de onderwerpen die door het college is aangedragen voor de bestuurlijke agenda. De vaststelling van die agenda wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad.

 

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn,

de secretaris

de burgemeester  

De Haai De Haai
Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo
Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo