Wat is er te doen bij bibliotheek hoorn

Bibliotheek Hoorn presenteert nieuw najaarsprogramma en nieuwe huisstijl

Bij Bibliotheek Hoorn is er komend najaar heel veel te beleven en te doen. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken bij de bekende schrijversontmoetingen in de bibliotheek.

 

In oktober komt rasverteller Jan Brokken naar Hoorn en tijdens Nederland Leest, in november, heeft de Hoornse bibliotheek de begenadigd schrijver Ronald Giphart gestrikt voor een lezing.

Culturele partner de Blauwe Schuit biedt twee keer per maand een interessante kunstlezing onder de noemer ‘Samen kijken naar kunst’ met kunsthistorica Juliette Verhofstad.

Muziekschool Boedijn strijkt iedere eerste zaterdag van de maand in het Leescafé in de Centrale Bibliotheek neer met jong talent met ‘Leescafé Live’. Je kunt dan genieten van akoestische optredens.

Ook mensen die moeite hebben met vaardigheden zoals taal en de digitale wereld kunnen terecht bij Bibliotheek Hoorn door deel te nemen aan cursussen of leesclubs.

Iedere eerste maandag van de maand kun je in de Centrale Bibliotheek een kijkje in de keuken van de bibliotheek krijgen door deel te nemen aan een rondleiding met koffie na.

Op de woensdagmiddagen heeft iedere Hoornse bibliotheekvestiging een voorleeskwartiertje voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

 

Alle uitingen van Bibliotheek Hoorn zullen vanaf deze maand in de landelijke huisstijl van Nederlandse bibliotheken verschijnen. Dat betekent dat Bibliotheek Hoorn het logo verandert en aanpast naar 80% van de bibliotheken in Nederland. De Hoornse bibliotheek werkt veel samen met andere bibliotheken in het netwerk en ook op landelijk niveau worden producten en campagnes gelanceerd. Het is dan ook een logische stap dat Bibliotheek Hoorn overgaat op een fris nieuw logo!

 

Op donderdagavond 18 oktober geeft schrijver Jan Brokken een lezing over zijn nieuwste roman De rechtvaardigen. Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en non-fictie. In zijn nieuwste boek staat het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk centraal. Zwartendijk was consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hij ontdekte aan het begin van de oorlog een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hem een visum uit voor Curaçao. Jan Brokken beschrijft het leven van de in Rotterdam geboren Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

 

Ronald Giphart is op donderdagavond 22 november te gast, tijdens Nederland Leest, waar hij ook ambassadeur voor is dit jaar. Giphart is niet alleen een zeer begenadigd roman schrijver, hij weet alles van eten en drinken. Hij schreef kookboeken met de grootste chefs en wijnkenners van Nederland en is een wandelende culinaire encyclopedie. Hij schrijft dit jaar het voorwoord in het geschenkboek van Nederland Leest.

 

Naast culturele activiteiten kun je in de bibliotheek ook terecht voor diverse cursussen om vaardig te worden op de computer. Beginners leren tijdens Klik&Tik de weg op het internet in drie modules en in de cursus Digisterker leer je omgaan met de digitale overheid en DigiD. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen iedere maand meedoen met een CoderDojo. Tijdens een CoderDojo zijn jongeren tot 17 jaar welkom om te leren programmeren. Denk dan aan websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken, alles kan wat in software kan.

 

Voor mensen die beter willen leren lezen en schrijven heeft Bibliotheek Hoorn leesclubs op verschillende taalniveaus (A0/A2, A2/B1 en B1-niveau) die wekelijks bijeenkomen op het NL Plein in de Centrale Bibliotheek. Ook in de vestigingen Kersenboogerd en Risdam starten in september leesclubs.

Aanmelden of meer informatie kan door langs te komen in een van onze vestigingen of via nlplein@bibliotheekhoorn.nl (mailto:nlplein@bibliotheekhoorn.nl).

 

In de Centrale Bibliotheek houdt 1.hoorn op dinsdagmiddag een inloopspreekuur, van 13.30 – 16.30 uur.

En burgers die moeite hebben met (digitale) post of formulieren kunnen naar het inloopspreekuur van de Formulierenbrigade komen. Enthousiaste vrijwilligers van LeekerweideGroep staan iedere maandagmiddag klaar om Hoornse burgers te helpen.

 

Meer informatie over deze activiteiten vind je op www.bibliotheekhoorn.nl (http://www.bibliotheekhoorn.nl).

Bibliotheek1 Bibliotheek1
Foto Jan Brokken Jelmer de Haas Foto Jan Brokken Jelmer de Haas