Bedrijfsleven luidt noodklok i.v.m. komst Microsoft

02-10-2018

Aan de colleges van de 7 Westfriese Gemeentes

 

Geachte college,

De afgelopen maanden stonden de kranten vol over de komst van de data centra van Google en de uitbreiding van Microsoft. Naar het nu laat aanzien zal het niet hier bij blijven. Op zichzelf goed nieuws natuurlijk! Voor de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling. Ook de positie van Westfriesland, als regio om te wonen en te werken tussen Agriport en de Randstad, vaart wel bij deze impulsen.

 

Maar deze ontwikkelingen brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Met de komst van deze bedrijven naar Agriport A7 komen ook extra, tijdelijke arbeidskrachten vanuit de EU. De eerst gearriveerde medewerkers kunnen nauwelijks woonruimte vinden. Bij de uitbreiding van Microsoft worden 1300 tijdelijke werknemers met meer dan 9 nationaliteiten verwacht. Cijfers die trots worden gepresenteerd door de Dutch Data Center Association. Dit probleem zal zich onvermijdelijk voortzetten bij de aanstaande bouw van Google en de mogelijke komst van andere data centers.

 

Het Expertisecentrum Flexwonen schat het aantal arbeidsmigranten op 30.000 in Noord-Holland Noord. In 2013 werd dat aantal door de werkgroep Kompas Westfriesland al op 12.000 a 15.000 geschat. De gemeenten namen toen op om tenminste 6.000 extra huisvestingsplaatsen te realiseren. Dat aantal is voor zover bekend nog niet gehaald. Deze toestroom van Microsoft medewerkers naast de arbeidsmigranten, die actief zijn in de agrisector, heeft grote effecten op de woningmarkt in de regio. Nu al worden woningen voor € 1.600 - € 1.700 per maand verhuurd aan expats volgens NVM Makelaars kring Westfriesland. Dit leidt tot verstoring en tot verdringing van lokale bevolking, studenten en arbeidsmigranten.

 

Naast de druk op de particuliere huurmarkt is het effect merkbaar bij recreatieverblijven. De meeste vakantieparken doen allang geen dienst meer voor de functie waartoe ze ooit zijn gerealiseerd. Uit het rapport [Her]ontwikkelperspectieven Verblijfsrecreatie In opdracht van 18 gemeenten in NoordHolland-Noord blijkt dat meer dan 40 % van deze recreatieverblijven wordt bewoond door starters en gezinnen omdat ze geen woning kunnen vinden in de reguliere huurmarkt. Voeg daarbij de groeiende behoefte aan internationale medewerkers met een hoge opleiding in de regio werkzaam binnen Seedvalley.

 

Tenslotte is er een groeiende groep bedrijven die plek (willen) bieden aan (internationale) studenten en samen met het beroepsonderwijs in de regio ambities hebben voor een verdere internationalisering. Ook van de zijde van het onderwijs wordt steeds gemeld dat huisvesting hierbij steeds de grootste bottleneck is.

 

Wij luiden als Westfriese Bedrijven Groep samen met NVM Makelaars kring Westfriesland, Expertisecentrum flexwonen en LTO afd. Westfriesland de noodklok. Er is een grote behoefte aan tijdelijke huisvesting, waarvoor op korte termijn een oplossing zal moeten worden gevonden. Gemeenten doen op dit moment heel weinig en werken niet samen terwijl zij dit probleem ook alleen kunnen oplossen zonder komst van de Provincie.

Wij bepleiten om in het kader van PACT 2.0 tot een gemeenschappelijk aanvalsplan te komen, waarbij de 7 Westfriese gemeenten samen optrekken, samen locaties aanwijzen, samen versnelde procedures doorlopen zodat op korte termijn tot realisatie kan worden overgegaan.

 

Het kan niet zo zijn dat het succes van de belangstelling van grote internationale ondernemingen in onze regio en de ambitie van veel bedrijven om verder te internationaliseren ten koste gaat van de eigen regionale woningbehoefte. Sterker nog: het mag niet zo zijn dat de wal het schip keert en dat deze ontwikkeling aan zijn eigen succes ten onder gaat. We mogen de kop niet in het zand steken. De WBG is altijd bereid om daar waar mogelijk bij te dragen aan oplossingen!

 

Met vriendelijke groet,
Westfriese Bedrijvengroep
J.F. Huibers, voorzitter

Westfriese bedrijvengroep Westfriese bedrijvengroep