Opening klassiek seizoen in Het Groene Kerkje

04-10-2018

Het Groene Kerkje opent het klassieke seizoen deze winter met Wouter Harbers op piano Impromptu’s van Schubert, Nocturnes van Chopin en beider muziekgenoot Liszt.

 

De Impromptu’s van Schubert behoren al ruim anderhalve eeuw tot de allerbekendste pianomuziek. Hetzelfde geldt voor de Nocturnes van Chopin: iedereen heeft er wel persoonlijke en kostbare herinneringen aan.

 

Een impromptu (Latijn: in promptu, ’voor de vuist, als improvisatie, of inval’) is een muziekwerk met veel inprovisatie, maar wel binnen een structuur van drie delen. Een impromptu is meestal geschreven voor de piano. De vorm stamt uit de romantiek, waarin componisten op zoek gingen naar nieuwe en meer persoonlijke uitdrukkingsvormen, na de kerkelijke, vast voorgeschreven vormen. Bij Schubert was de vorm niet zo belangrijk. Hij componeerde lang uitgesponnen vertellingen die hij dan impromptu’s of sonates noemde.

 

Een nocturne (Latijn: nocturnus, ’nachtelijk’) is een muzikale compositie die geïnspireerd is op de sfeer van de nacht. Hierbij volgt de hogere stem een lyrische melodie, terwijl deze gecombineerd wordt met een begeleidende bas. De vorm die Chopin vaak gebruikte voor de nocturne komt overeen met A-B-A. Het B-gedeelte is vaak  in een andere toonsoort en de sfeer staat vaak haaks op het A-gedeelte. Vervolgens komt weer het A-gedeelte met de lyrische melodie terug. De pianist kan zijn handtekening zetten door dit gedeelte op een persoonlijke manier te laten eindigen. Kenmerkend voor Chopin is ook dat de meeste nocturnes van zijn hand in mineur beginnen, maar in majeur eindigen.

 

Liszt’composities completeren dit romantisch geheel (met de Liebestraum en Consolidation) op zondagmorgen 14 oktober om 11.30 uur In het Groene Kerkje te Lambertschaag.

Entree: €13,50 en voor €35,- heeft u 3 concerten uit onze prachtige winterserie, waaronder:             

11 november het Arcadië Trio                                                                                               9 december Ingrid Stijsinger zang met orgel en trompet                                                   13 januari  Tango Alliado Kwartet uit Amsterdam                                                               10 maart het Dostojevski Kwartet.

Groene kerkje Groene kerkje
Wouter Harbers op piano, Manschot Grafimedia Wouter Harbers op piano, Manschot Grafimedia