Beantwoording vragen over Digitale bereikbaarheid op Zevenhuis

11-10-2018

Beste meneer Oud,

U heeft vragen gesteld over Digitale bereikbaarheid op Zevenhuis In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

Actie 1 Sta de externe glasvezelbekabelaar per ommegaande toe om alsnog een robuust, bedrijfszeker en supersnel glasvezelnetwerk op bedrijventerrein Zevenhuis aan te leggen;

Antwoord Op 20 juli heeft wethouder Tap een bemiddelende rol vervuld in het gesprek tussen de Exploitatiemaatschappij Zevenhuis BV en Art of Automation Glasvezel. Netbeheerder Art of Automation Glasvezel staat bij de Autoriteit consument en markt (ACM) geregistreerd als aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk. En volgens de onderbouwing van Art of Automation Glasvezel bij de aanvraag, is de betreffende glasvezelkabel onderdeel van een openbare netstructuur. Voor de gemeente Hoorn geldt in dit geval geen gedoogplicht voor de aanleg van de glasvezelkabel omdat de gemeente Hoorn niet de gedoogplichtige is in de zin van artikel 5.2 van de Telecommunicatiewet. De Exploitatiemaatschappij Zevenhuis is de wettelijke gedoogplichte, omdat zij op het moment van de aanvraag eigenaar is van de betreffende openbare grond. Wij hebben u in het voorjaar daarvan op de hoogte gesteld.

De Exploitatiemaatschappij Zevenhuis heeft in september een gesprek gehad met haar aandeelhouders over het gedogen van het open netwerk. Van het management van de Exploitatiemaatschappij hebben wij vernomen dat zij op dit moment met de desbetreffende partij contractafspraken maakt over de plaats, tijdstip en wijze van werkzaamheden. Ook geeft de Exploitatiemaatschappij Zevenhuis aan dat zij het vertrouwen heeft dat dit leidt tot een goede oplossing.

Actie 2 Informeer de Gemeenteraad welke maatregelen u hiertoe gaat nemen;

Antwoord Voor Art of Automation Glasvezel geldt dat zij het voornemen voor de aanleg van de glasvezelkabel wel moet melden bij de gemeente Hoorn, wat al heeft plaatsgevonden. De gemeente Hoorn kan op dit moment die aanvraag echter niet formeel in behandeling nemen c.q. een instemmingsbesluit verstrekken, omdat door Art of Automation Glasvezel met de Exploitatiemaatschappij nog geen overeenstemming is bereikt over de plaats, het tijdstip en de wijze van uitvoering van de werkzaamheden op grond van artikel 5.3 van de Telecommunicatiewet. Zodra dit op enig moment wel het geval is wordt het instemmingsbesluit verstrekt. In de toekomstige situatie bij de overdracht van de gronden naar de gemeente wordt getoetst of het glasvezelnetwerk volgens het Handboek Kabels & Leidingen 2014 van de gemeente Hoorn is aangelegd.

Actie 3 Informeer de Gemeenteraad of u hiertoe (onder 1 en 2) wel of niet overgaat.

Antwoord Zoals in de bovenstaande acties is beschreven wordt het instemmingsbesluit verstrekt zodra wij op schrift goedkeuring hebben ontvangen van de Exploitatiemaatschappij Zevenhuis. U bent hierover ook geïnformeerd in de raadsvergadering op 25 september. Wij vertrouwen erop dat de overeenkomst tussen beide partijen er spoedig komt. Wij hebben daar op aangedrongen in het belang van keuzevrijheid voor onze ondernemers.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders

Supersnel robuust Internet Supersnel robuust Internet
CDA CDA
Gemeente Hoorn-logo1 Gemeente Hoorn-logo1