Michaëlkerk in Blokker feestelijk heropend

19-10-2018

De Michaëlkerk in Westerblokker is na een relatief korte restauratie op vrijdag 19 oktober officieel heropend. Na toespraken van voorzitter Jaap Schaper van Stichting Stadsherstel Hoorn en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn konden de massaal toegestroomde bezoekers de totaal heringerichte kerk bezichtigen. Tot de bezoekers behoorden veel inwoners en oud-inwoners van Blokker. Daaronder Siem Doodeman en zijn vrouw Dina, die vele jaren gebruikers zijn geweest van de kerk met hun bedrijf Tapijtdiscount.

 

Belangrijke rol

De Michaëlkerk heeft 120 jaar lang een belangrijke rol gespeeld in het leven van vrijwel alle katholieke inwoners van Westerblokker. Men werd er gedoopt, deed er communie, was er soms misdienaar en ging er vaak meerdere keren per week naar de mis. Sommigen trouwden er zelfs, of werden begraven op het kerkhof achter de kerk.

 

Rijke historie

De Michaëlkerk kent een rijke historie, hetgeen uitgebreid staat beschreven in het vandaag gepresenteerde boek ‘De Michaël van Westerblokker’. Het rijk geïllustreerde boek gaat in op de bouw van de kerk, alles wat eraan voorafging, de verbouwingen, de reparaties en de restauratie, die onder de bezielende leiding van Stichting Stadsherstel Hoorn is uitgevoerd door Pronk Bouw uit Warmenhuizen.

 

Verval

Sinds 2000 stond de kerk leeg en begon het verval. De Stichting Stadsherstel Hoorn wenste aan deze vorm van verwaarlozing een eind te maken en kocht daarom de kerk in 2013. In 2014 werd een reconstructie van de in 1972 verdwenen torenspits teruggeplaatst en werd de voorzijde van de kerk gerestaureerd. Mede dankzij tientallen supporters van de crowdfundingsactie begin 2017 voor het herstel van het leistenen dak en met steun van de gemeente, kon in november 2017 de volgende fase van start gaan. TPAHG Architecten uit Hoorn heeft in nauwe samenwerking met Stichting Stadsherstel Hoorn de restauratie en herbestemming (kantoren) uitgewerkt. In november 2017 ging Aannemersbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen en Installatiebedrijf Ouwehand uit Heerhugowaard van start met de restauratie. Daarvoor sloeg wethouder Bashara op 21 november 2017 de eerste paal. Nu, een klein jaar later, is de restauratie gereed en kan Blokker weer trots zijn op haar kerk.

 

Nieuwe gebruikers

In eerste instantie was er nog het voornemen om te komen tot een cultureel centrum met horecavoorziening. Dat is het uiteindelijk niet geworden. Tot de nieuwe gebruikers van dit prachtige monument behoort marketing- en communicatiebureau Groeier!. De nieuwe huurders zullen optimale mogelijkheden hebben in de nieuw gecrëerde werkruimte.

Heropening van de Michaëlkerk in Blokker - Foto Wally Ooms Heropening van de Michaëlkerk in Blokker - Foto Wally Ooms
Michaëlkerk in Blokker- Foto Stichting Stadsherstel Hoorn Michaëlkerk in Blokker- Foto Stichting Stadsherstel Hoorn