Algemene Beschouwingen van Fractie Tonnaer

31-10-2018

VOORZITTER, LEDEN VAN GEMEENTERAAD EN COLLEGE

 

Het college is nog maar 5 maanden jong. Te vroeg om nu al complimenten uit te delen, maar wel om op te merken dat het zijn werk energiek is gestart. De schuldhulpverlening wordt verbeterd; voor spoedzoekers is er een oplossing; de plannen voor de herinrichting van het Kerkplein is afgerond; de herinrichting van de Poolster wordt samen met de bewoners op termijn afgerond; en er komt een Jongerenparticipatiedag.

 

Onze fractie blijft het een gemiste kans vinden dat de panden de Haai, de Fordgarage, de Egelbanden en het Balk-terrein niet zijn aangekocht. Er wordt zelfs beweerd dat het strategische aankopen van panden niet past in het huidige beleid. In geen enkel beleidsstuk van de gemeente staat echter dat het is verboden te handelen in het belang van de gemeente.

 

Het vorige college heeft de gemeenteraad op geen enkel moment, zelfs niet vertrouwelijk, over de mogelijke aankoop geïnformeerd of de mogelijkheid voorgelegd. Door deze passieve houding is op twee locaties de gemeente in de houdgreep van een nieuwe pandeigenaar terechtgekomen.  

 

Alleen vanwege het verlies aan arbeidsplaatsen vindt Fractie Tonnaer het jammer dat de gevangenis ’de Glasbak’ binnenkort definitief sluit. Wel biedt de sluiting nieuwe kansen. In het bestaande gebouw kunnen ongeveer 100 sociale huurwoningen of andere woningen worden gebouwd. Deze 100 extra huurwoningen hebben we hard nodig. Met een motie sporen wij het college aan er alles aan te doen om ‘de Glasbak’ aan te kopen, zodat de gemeente zelf de regie kan nemen voor een goede herbestemming.  

 

Wij zien graag dat de burgemeester zich persoonlijk gaat bezig houden met de aankoop van ‘de Glasbak’. Bij de Rijksdiensten heeft een burgemeester meer invloed en gezag dan de meest vakkundige wethouder. Wij willen van het college horen of ze met de motie genoeg armslag krijgt voor de aankoop van de gevangenis. 

 

In een brief van raadslid Marieke Rijk wordt aandacht gevraagd voor meer groenonderhoud en het schoonhouden van het Julianapark. Ook pleit zij voor de realisering van een eenvoudig verkooppunt van koffie, thee en koek. Omdat wij graag uiterlijk april volgend jaar een dergelijk verkooppunt in het Julianapark gerealiseerd zien, dienen wij ook daarover een motie in.

 

Ook maken wij ons zorgen over het aanhoudende vandalisme en de diverse illegale handeltjes op het parkeerterrein de Nieuwe Wal bij het Julianapark. Vorige week nog werd een scherm van wilgentenen in brand gezet. Wij verwachten dat de gemeente definitief een einde maakt aan de vernielingen in het Julianapark en erop toeziet dat het parkeerterrein Nieuwe Wal alleen wordt gebruikt door parkeerders en passagiers van cruiseschepen. We verlangen van het college een toezegging voor meer optreden door politie en handhavers in het Julianapark, op het parkeerterrein de Nieuwe Wal en bij de skatebaan.

 

Bij het bestrijden van de overlast bij de skatebaan moet wel voorkomen worden dat jongeren deze plek gaan mijden. De skatebaan wordt intensief gebruikt en dat moet zo blijven. Verder hebben we gehoord dat eraan wordt gedacht om de skatebaan en twee voetbalvelden van vv Hollandia onderling te verplaatsen zodat de skatebaan verder van het appartementengebouw Aquadance komt te liggen. Kan het college hierover meer vertellen?

 

De hangende bloemmanden aan lantaarnpalen en het aanlichten van monumenten vinden wij een aanwinst voor de stad. Het aantal monumenten dat wordt aangelicht neemt toe. Het plan om na de Oosterpoort ook het Westfries Museum en de Waag aan te lichten vinden wij geen goed idee. Het is beter om alle panden op de Roode Steen  tegelijk aan te lichten. Daarvoor is meer organisatie en tijd nodig. Daarom pleiten wij  er voor eerst de Noorderkerk en Oosterkerk aan te lichten en op die manier de restauratiewerkzaamheden aan deze twee kerken te belonen. Wil het college hieraan meewerken?

 

De fracties van VVD, PvdA, DRP en Fractie Tonnaer hebben veel kritiek op het functioneren van Citymarketing Hoorn. Wij hebben niet alleen kritiek maar ook compassie met Citymarketing. Met de slogan “Ik hou van Hoorn” trek je weinig toeristen naar Hoorn. Beter geen dan deze nietszeggende slagzin. Hoogste tijd dus om zo snel mogelijk een nieuwe te bedenken die meer aansluit bij de  Gouden Eeuw en Hoorn treffend typeert.

 

In september 2016 werd door de gemeenteraad de motie ‘Stop geluidsoverlast A7 Grote Waal’ unaniem aangenomen. Het geluidsscherm staat er nog niet. Vrijdag 30 november aanstaande komt Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, voor de opening van de vernieuwde Westfrisiaweg naar Hoorn. Wij vragen wethouder Bashara deze gelegenheid aan te grijpen om minister Van Nieuwenhoven dringend te verzoeken om een geluidsscherm bij de A7 en Grote Waal te plaatsen.

 

Minister van Nieuwenhoven krijgt het nog druk. Inwoners van Scharwoude, onder wie ruimtevaarder André Kuipers en alle fractievoorzitters van de gemeente Koggenland, willen geen oeverdijk bij Scharwoude maar een andere dijkversterking. In het NHD hebben we gelezen dat deze oeverdijk er toch komt om vermoedelijk een stadsstrand bij de Grote Waal mogelijk te maken. Wij willen weten of dit verband tussen de oeverdijk en het stadstrand bestaat. Heeft het college Koggenland dit met het Hoornse college besproken?

 

Via een motie wil de VVD dat ondermijning wordt aangepakt. Er speelt veel meer. Woningstichting Intermaris heeft onvoldoende kennis van zijn huurdersbestand. Ongeveer 30 huurwoningen hebben geen woonfunctie maar worden gebruikt als kantoor voor conciërge, zorgorganisatie of buurtcoördinator. Daarnaast willen wij graag kijken naar beloningsacties om scheef wonen, onderhuur en andere verhuur van woningen tegen te gaan. Hoeveel woningen worden niet of nauwelijks bewoond door de huurder, terwijl deze wel de huur betaalt? Volgens ons kan een scherpere koers op deze punten zeker 200 woningen opleveren die opnieuw verhuurd kunnen worden.

 

Een van de belangrijkste instrumenten voor raadsleden om hun raadswerk goed te kunnen doen, is het stellen van vragen. Onze fractie vindt het voor ieder raadslid dan ook belangrijk dat dit instrument wordt gerespecteerd door een correcte beantwoording. Veel vragen worden niet beantwoord, ontweken of niet in de juiste context geplaatst. De antwoorden op vragen over de Waterweken van raadslid Onno Egtberts zijn daar een voorbeeld van. Wij verwachten dat het college daar in het vervolg zorgvuldiger mee omgaat.

 

Tot slot willen wij Ramona Zandbergen en Patrick Laan bedanken voor de geduldige uitleg en beantwoording van de vele vragen over de begroting. Voor de griffier en zijn medewerkers hebben we veel waardering, voor de voorbereiding van deze en andere raadsvergaderingen en voor het vele werk dat is verzet voor en na de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar.

 

Voorzitter, met gebak feliciteren wij vanmiddag de CDA-fractie dat ze de op één na grootste in de raad is geworden. Wij spreken het vertrouwen uit dat ook met de vernieuwde CDA-fractie en met alle andere fracties constructief samengewerkt wordt.

 

En over onszelf nog dit: door de fusie tussen HSP en Fractie Tonnaer zal er meer aandacht zijn voor ouderen, zorg, dementie, eenzaamheid, ouderen-vervoer en film- en theatervoorstellingen overdag. Helaas zijn 8 minuten te kort om dat verder uit de doeken te doen.  Maar u zult de komende tijd regelmatig van ons horen!

 

Algemene Beschouwing, uitgesproken door Roger Tonnaer, fractievoorzitter Fractie Tonnaer, tijdens raadsvergadering op dinsdagmiddag  30 oktober 2018

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer

Reacties
Reactie: (cees van der maat)
31-10-2018, 14:21
Goed stuk.