Rectificatie van publicatie verzocht door directeur Discriminatiezaken

"Na juridisch advies vraag ik u om rectificatie".

HoornGids.nl ontving op 1 december een e-mail van de heer Luc Hofmans, directeur van Bureau Discriminatiezaken, waarin hij de redactie verzoekt, na juridisch advies te hebben ingewonnen, de eerdere publicatie onder de kop ”Verbazende rol directeur Discriminatiezaken bij intocht Sinterklaas” te rectificeren.

De redactie van HoornGids.nl heeft daarop alsvolgt gereageerd: 

Geachte heer Hofmans, 
HoornGids.nl heeft in deze uitsluitend de brief met art. 36 vragen gepubliceerd die door 7 fracties in de Hoornse gemeenteraad verzonden is aan het college van B&W in Hoorn. HoornGids.nl heeft de vragen van de fracties opgenomen als nieuwsfeit, zoals wij vaker doen met brieven die aan het Hoornse college worden geschreven. HoornGids.nl heeft zelf in deze geen stelling ingenomen, noch commentaar gegeven op uw activiteiten. Het is ons daarom niet duidelijk wat wij zouden moeten rectificeren. Wij nemen afstand van uw aantijging dat HoornGids.nl onzorgvuldig gepubliceerd zou hebben. Desondanks, vanwege de nieuwswaarde zullen wij uw verzoek tot rectificatie publiceren.

Met vriendelijke groeten 
HoornGids.nl

 

Ik verzoek u de volgende rectificatie te plaatsen op uw artikel: ”Verbazende rol directeur Discriminatiezaken bij intocht Sinterklaas”

- De partijen die hier stellen dat mijn rol in een kwetsbare dialoog opvallend was, waren afwezig op de dialoogavonden “West-Friezen hebben ook een kleur!” van 26 september 2018 en “Hoe overleeft ik de Zwarte Pieten discussie” van  6 november 2018. Ze zijn hiervoor door Movement of Colour en mij meerdere keren uitgenodigd. Hun afwezigheid was bijzonder, want de oproep van Sahar Noor, onderzoeker bij Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving was gericht aan de politiek: Betrek jongeren structureel bij de bestrijding van uitsluiting en discriminatie.

De partijen zijn door Movement of Colour en Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord tijdens het “Gelijkekansendebat” gemeente Hoorn, 8 maart 2018, uitgenodigd voor overleg, maar hebben deze uitnodiging nog steeds niet beantwoord. Ze hebben hun vragen openbaar gepubliceerd zonder ze aan mij te stellen. Partijen die werkelijk dialoog betrachten, gaan in op uitnodigingen en starten niet met een aanval op onze organisatie zonder de juistheid van hun beweringen te checken. Het feit dat u een aanval op de integriteit van mijn persoon publiceert zonder de feiten te checken is ook geen bewijs dat u zorgvuldig wenst op te treden in een complexe maatschappelijke dialoog.  

- De gemeente Hoorn geeft geen subsidie uit eigen middelen aan Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord. Het sluist de rijksbijdrage betreffende de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzienigen door en betaalt ons voor aantal opdrachten Hoorn Regenboogstad, waarvoor de gemeente subsidie ontvangt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De gemeente verdubbelt dit bedrag niet voor preventietaken, zoals aangegeven in het advies van mevrouw Els Borst bij de invoering van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen in 2009.

- Ik was 17 november 2018 aanwezig op het demonstratievak van Movement of Colour niet als actievoerder, maar als observator. De leden van Movement of Colour hadden niet het vertrouwen dat de politie hun dit keer beter zou beschermen dan Dokkum 2017. Daarnaast hadden zij vanuit hun communicatie met de ambtenaar Orde en Veiligheid van de gemeente Hoorn de indruk dat raadslid Menno Jas van de Realistische Partij Hoorn een andere communicatie had met de burgemeester dan zij. De indruk was gebaseerd op het arrestatiebevel tegen alle leden van KOZP zodra ze Hoorn zouden betreden, want anders zou raadslid Menno Jas alsnog een tegendemonstratie organiseren op 17 november. Het betreft hier een melding van ongelijke behandeling en het is onze wettelijke taak om de feiten te toetsen. Omdat te kunnen doen, heeft de wetgever onze taakstelling in 2009 verwoord. Ik heb gehandeld volgens de wettelijke richtlijnen. Deze taken voeren we uit vanuit de rijksbijdrage.

- Het fragment dat op 17 november 2018 in het NOS Journaal verscheen werd opgenomen toen ik de politie opriep om de mensen van Movement of Colour beter te beschermen tegen de samenscholing waarbij raadslid Menno Jas Van de Realistische Partij Hoorn betrokken was. Het was meer dan een uur voor de intocht het demonstratievak passeerde. Over het verloop van de demonstratie ligt een aangifte bij de politie. Mijn aangifte maakte het mogelijk dat diegene die een linnenspandoek vernielde de schade hiervan moet storten op de bankrekening van bureau discriminatiezaken en niet op de privé rekening van de slachtoffers. De politie beschikt ook over de screenshots van de daders die een poging deden om een banner van Movement of Colour te verwijderen  als onderdeel van een bedreiging. Of de politie hierop actie nam, heb ik nog niet vernomen. Na mijn oproep aan de politie op 17 december 2018 om de mensen van Movement of Colour beter te beschermen tegen de aantoonbare bedreigingen, werd er overgegaan tot aanhouding en isolatie in een steeg achter het demonstratievak van Movement of Colour. De arrestanten konden met hun mobiele telefoons een nieuwe samenscholing organiseren die zorgde voor veel racistische leuzen en bedreigingen aan de leden van Movement of Colour. De politie heeft hen hiertegen adequaat beschermd en in tegenstelling tot andere steden zijn er in Hoorn geen slachtoffers gevallen. Ik heb de burgemeester van Hoorn op woensdag 21 november 2018 geïnformeerd over mijn aanwezigheid bij de demonstratie en waarom ik de melding van Movement of Colour na de demonstratie omzette in een aangifte door mijn handtekening en adres te geven, zodat zij beter beschermd werden tegen mogelijke agressie van de daders.  Agressie die twee weken na de intocht nog steeds plaats vindt. De samenscholing was tegenover het demonstratievak en de deelnemers namen uitgebreid foto’s om mensen vanuit sociale media en anderszins te bedreigen.  

- Ons bureau werkt in goed overleg met de burgemeester en de wethouder van Hoorn om discriminatie op alle gronden effectiever te bestrijden. In 2018 is 50% van de meldingen van discriminatie op afkomst en huidskleur. Er wordt dan ook gewerkt aan plannen om dit probleem de komende 4 jaar meer aandacht te geven. Het is de intentie om de plannen op 21 maart 2019, op de Internationale Dag tegen racisme en discriminatie te publiceren. Een pietenpact naar Utrechts model wordt ook voorbereid voor 2019,  want Sinterklaas zou een kinderfeest voor iedereen moeten zijn.

Gelabeld geld voor discriminatiebestrijding

Ik heb de fractieleiders van een aantal partijen in de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Hoorn geïnformeerd over uw onzorgvuldige publicatie. Uw wijze van omgang met onze organisatie en haar wettelijke plichten toont dat het geld voor discriminatiebestrijding in Nederland met spoed moet gelabeld worden, zodat medewerkers van antidiscriminatievoorzieningen hun werkzaamheden kunnen verrichten. Vooral racismebestrijding leidt tot inperking van middelen, maar ook tot bedreiging van medewerkers. De burgemeester van Hoorn staat in de cc, omdat hij met het college van Hoorn de in de Hoorngids gepubliceerde vragen moet beantwoorden.

Tot slot heb ik in januari 2018 bij leden van de Tweede Kamer al gepleit voor een evaluatie van de sinterklaasintochten 2017 met daarbij specifieke aandacht voor de rol van de burgemeesters. Dit was omdat de burgemeesters niet ingingen op mijn verzoek tot dialoog buiten de sinterklaasperiode. Zij zijn gastheren terwijl de organisatoren van de intochten geen dialoog aangaan met de mensen die pleiten voor een kinderfeest voor alle kinderen. Burgemeesters lopen op die wijze het risico dat ze niet meer ervaren worden als burgemeester van alle inwoners. Dat is cruciaal om mensen die worden uitgesloten op afkomst en uitsluiting weer vertrouwen te geven in de bestrijding van alle gronden van discriminatie. Waarom stellen ze hun aanwezigheid niet afhankelijk van een pietenpact? De kinderombudsman, het College voor de Rechten van de mens en het VN-comité hebben ten aanzien van Sinterklaasintochten al veel geadviseerd .

Met vriendelijke groet,

 

Luc Hofmans

Directeur

Gasthuisstraat 2
1811 KC Alkmaar

Art 1 Art 1

Reacties
Reactie: (Gerry Blokdijk)
4-1-2019, 15:49
B&W van Hoorn heeft nu ook geantwoord dat dhr. Hofmans, directeur Discriminatiezaken, bij de demonstratie tegen zwarte Piet afstond had moeten houden. Er wordt dus duidelijk getwijfeld aan de objectiviteit van dhr. Hofmans. Van een directeur discriminatiezaken mogen wij verwachten dat hij objectief is en boven de partijen staat. Aangezien dit niet meer het geval is ben ik van mening dat dhr. Hofmans niet meer in deze functie kan blijven.

Reactie: (Redactie HoornGids)
3-12-2018, 18:00
Reactie verwijderd. Bedreigingen worden op deze site niet getolereerd.

Reactie: (Gerry Blokdijk)
3-12-2018, 08:19
Hoe zo onafhankelijk meneer Hofmans? Als observator aanwezig in het demonstratie vak van Movement of Colour?

Reactie: (Co de Rood)
2-12-2018, 20:10
probeert deze meneer aan onze mooie en tolerante stad de zwarte piet toe te spelen? Beter kan deze meneer zich eens verdiepen in de feiten in plaats van, net als al de andere zwarte piet haters, zo hoog van de toren te blazen..