Handig: NS app zoekt vrije zitplaatsen

Hoorn-Sloterdijk één van de eerste trajecten

Treinreizigers, opgelet! NS komt met de ‘zitplaatszoeker’, waardoor je straks in de NS-app kunt zien waar in de trein een lege plek is. Het traject Hoorn-Sloterdijk is als één van de eerste aan de beurt. Eind 2019 moet in alle treinen te zien zijn in welke coupé er nog een zitplaats over is.

Zitplek scoren wordt een stuk makkelijker

Wat is jouw tactiek om een zitplek te scoren in de trein? Loop je zover mogelijk naar achteren? Ga je juist bij een eersteklascoupé staan (waar het vaak rustiger is), om vervolgens zo snel mogelijk naar de tweedeklaswagon daarachter te banjeren? Hoe dan ook, binnenkort is je strategie waarschijnlijk overbodig, want met de zitplaatszoeker in de NS-app kun je op je telefoon zien waar er nog plek is in de trein.

Hoe dan?!

Dankzij sensoren in de rails wordt gemeten welke coupés zwaar zijn en welke juist lichter: dat laatste wijst erop dat daar waarschijnlijk nog zitplekken vrij zijn. Het systeem werd het afgelopen jaar getest tussen Arnhem en Den Bosch. Daar bleek het systeem goed te werken en reageerden reizigers positief. Voorlopig wordt het op de volgende trajecten geïntroduceerd:

Alkmaar – Sloterdijk (IC)
Hoorn – Sloterdijk (IC)
Den Haag HS/Den Haag C. – Heemstede Aerdenhout/Schiphol (IC)
Dordrecht – Breda – ’s Hertogenbosch – Nijmegen (SPR)
Nijmegen – Arnhem (SPR)
Utrecht – Nijmegen (IC)
Utrecht – Eindhoven – Venlo/Heerlen/Maastricht (IC)
’s Hertogenbosch – Oss (SPR)

Bron: NS

Zitplaatsen Zitplaatsen