Bakkerijmuseum en Museumstoomtram ontvangen kwart miljoen van BankGiro Loterij

Ook het Zuiderzeemuseum ontving jaarlijkse bijdrage

Op 12 februari 2019 vond het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij plaats in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Tijdens het gala werd bekend gemaakt, dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en het Bakkerijmuseum beide een bijdrage ontvangen van een kwart miljoen euro. Het zijn instellingen in Noord-Holland die samen 12 miljoen kregen te verdelen, bij elkaar gebracht door de deelnemers van de loterij. Ook het Zuiderzeemuseum ontving de jaarlijkse bijdrage.

Grote Projecten 
De jaarlijkse bijdrage voor de Museumstoomtram worden besteed aan het afronden van de herinrichting van het museale spoorwegemplacement in Medemblik, waarbij sporen worden vervangen en heringedeeld en de omgeving van het station verder wordt gerestaureerd en voor het publiek verbeterd. Ook zal een deel worden besteed aan het voltooien van de reconstructie van personenrijtuig 501, naar het model zoals dat aan het einde van de negentiende eeuw werd gebruikt in het reizigersvervoer tussen Hoorn en Medemblik. Het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij gebruikt het geld om een buurpand kopen. Daardoor kan de zo gewenste uitbreiding worden gerealiseerd. 
Het Zuiderzeemuseum gebruikt het geld om aantrekkelijke presentaties in het binnen- en buitenmuseum te maken, de collectie te restaureren en deze in volle glorie tonen aan het publiek. 

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Op 12 februari werd een recordbedrag van maar liefst € 79.438.047,- geschonken aan een veelheid van culturele organisaties in ons land. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. De Museumstoomtram is sinds 2007 partner van de BankGiro Loterij.

Speel mee en steun!
Deelnemen aan de BankGiro Loterij betekent dus niet alleen kans op mooie prijzen maar ook steun aan cultuur. De helft van de opbrengst gaat namelijk naar meer dan 60 organisaties die zich inzetten voor het behoud van cultureel en historisch erfgoed. Steun het culturele erfgoed in Nederland en speel mee! Ook U kunt uiteraard geoormerkt meespelen voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Kijk voor meer informatie over de BankGiro Loterij en de organisaties die worden ondersteund op www.bankgiroloterij.nl (http://www.bankgiroloterij.nl).

Foto’s: Roy Beusker

 

Museumdirekteur René van den Broeke neemt de cheque in ontvangst Museumdirekteur René van den Broeke neemt de cheque in ontvangst
Museumdirecteur Jacco Spil van De Oude Bakkerij uit Medemblik ontvangt een schenking van 250.000 euro Museumdirecteur Jacco Spil van De Oude Bakkerij uit Medemblik ontvangt een schenking van 250.000 euro
Directeur Stephan Warnik nam namens het Zuiderzeemuseum de cheque van de BankGiro Loterij in ontvangst Directeur Stephan Warnik nam namens het Zuiderzeemuseum de cheque van de BankGiro Loterij in ontvangst