Vragen over huuropzegging Hoornse studio door WEEFF

06-03-2019

Fractie Tonnaer en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W, over het voornemen van de regionale Omroep Weeff om de radio/tv studio aan de Grote Beer te sluiten. Weeff wil zich terugtrekken in de studio in Enkhuizen en van daaruit West-Friesland (inclusief Hoorn) bedienen. Zie de brief:    

 

Aan college van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vragen art.36 RvO over huuropzegging door WEEFF 

Geacht College,

Radio Enkhuizen (Stichting Lokale Omroep Oostelijk West-Friesland), RTV Hoorn (Stichting Lokale Omroep Hoorn) en Stichting Streekomroep West-Friesland (Drechterland, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec) zijn op 8 augustus 2017 gefuseerd tot Stichting Streekomroep West-Friesland (WEEFF). De fusie was o.a. het gevolg van het convenant dat eerder was gesloten tussen de VNG en de landelijke belangenvereniging OLON.

 

Wij hebben de indruk dat in de praktijk de fusie moeizaam verloopt. Programma’s worden zonder aarzelen geschrapt en vrijwilligers verlaten gedwongen of vrijwillig omroep WEEFF.

 

Per 1 april 2019 dreigt de huur van de WEEFF-studio in Hoorn te worden opgezegd, waarbij mogelijk allerlei kostbare radio-  en tv-apparatuur wordt verwijderd die met subsidiegeld van de gemeente Hoorn is aangeschaft.

 

Vermoedelijk wil  WEEFF de Hoornse studio sluiten om ontlast te worden van het huurbedrag van € 40.000,- dat jaarlijks aan de pandeigenaar (gemeente Hoorn) wordt betaald.  De huuropzegging is echter geen bezuiniging omdat de gemeente het huurbedrag volledig compenseert door middel van een subsidie. Onze fracties zijn daarom van mening dat, zodra de huurovereenkomst stopt, de subsidiecompensatie beëindigd kan worden.

 

Positief zijn de ontwikkelingen bij Radio Bontekoe (vereniging), die in zes jaar tijd zonder een dubbeltje subsidie is uitgegroeid tot een volwaardige lokale omroep voor Hoorn, Blokker en Zwaag.  Met een groot aantal vrijwilligers worden veel programma’s voor diverse doelgroepen gemaakt en nieuws via ether en internet gebracht.

 

Radio Bontekoe is gevestigd in een kleine ruimte van MFA de Kreek in Bangert Oosterpolder. De positieve ontwikkelingen bij Radio Bontekoe geven ons voldoende aanleiding om, na huuropzegging door WEEFF, ervoor te pleiten de studioruimten inclusief de aanwezige apparatuur, voortaan te verhuren aan Radio Bontekoe. 

 

Vanwege bovenstaande stellen wij overeenkomstig art. 36 RvO de volgende vragen:

1. Heeft Stichting Streekomroep West-Friesland (WEEFF) de huur van de studio’s in Hoorn opgezegd en per wanneer?

2. Wilt u er alles aan doen om leegstand en ontmanteling van de studio’s te voorkomen?

3. Zijn tijdens de fusiegesprekken afspraken gemaakt over gebruik en behoud van de studio’s door WEEFF in Hoorn en zo ja welke?

4. Is het juist dat de gemeente Hoorn jaarlijks € 75.000,-- subsidie verleent aan WEEFF waarvan € 40.000,-- als huurcompensatie?  Wilt u na huuropzegging door WEEFF direct stoppen met de subsidiëring van de huur?

5. Is onze informatie juist dat bij WEEFF veel vrijwilligers/medewerkers zijn vertrokken en diverse programma’s geschrapt? Voldoet daarmee de programmering nog aan de eisen van de Mediawet betreffende programmadiversiteit en doelgroepen?

6. Wat gebeurt er na huuropzegging met de tv- en radioapparatuur die met subsidie van de gemeente Hoorn is aangeschaft en gemonteerd in de Hoornse studio’s? Deelt u onze mening dat de apparatuur in de studio’s moet blijven?

7. Bent u bereid om na eventuele huuropzegging de studio’s inclusief apparatuur te verhuren aan Radio Bontekoe?

 

Vanwege de mogelijke huuropzegging per 1 april a.s. rekenen wij erop dat het mogelijk is onze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

 

Vriendelijke groet,

namens Fractie Tonnaer,  Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

namens VVD, Chris de Meij, gemeenteraadslid

Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo
VVD Hoorn logo VVD Hoorn logo

Reacties
Reactie: (Rob de Greeuw)
6-4-2019, 22:57
De legacy van Radio Hoorn is achtergebleven in de Wisselstraat. Het is heerlijk om te constateren dat de positieve energie van dat pand ook in Enkhuizen weer voelbaar is.

Reactie: (Rob van Leeuwwn)
6-4-2019, 17:26
Net even 'op' De Grote Beer geweest. Een trieste en verlaten pand. Waar WEEFF datgene uit heeft getrokken wat elders nodig was. O.a. zenderprocessing. Verder zal er wel aardig wat op marktplaats gaan komen. Ik ben benieuwd wie zich nog bekommert om de legacy van Radio Hoorn.. Adieu.. het doet wel een beetje pijn.. Net als luisteren naar WEEFF overigens. Ik ben niet zo'n Hard Rock fan.. :)

Reactie: (Rob van Leeuwen)
30-3-2019, 13:33
Radio Bontekoe een 2e SLOH? #gniffel Ik meng mij niet in gooien met vlaaien. Wil alleen maar even melden dat de WEEFF uitzendingen per 1 april worden gestopt. Als de hoge heren uberhaupt nog iets willen moet men wel doorpakken.. :)

Reactie: (Kees Bakker)
19-3-2019, 07:48
Volgens de begroting van de gemeente is het 67.000 Euro per jaar. Gemiddeld 34000 huishoudens x 1,30 = 44.200 Euro subsidie van uit het rijk. De extra Subsidie bedraagt dan 22.800 per jaar voor het pand.

Reactie: (Redactie Hoorngids)
14-3-2019, 07:09
Anonieme reacties, fakenaam, of reacties onder uitsluitend voornaam, zijn conform regels van HoornGids niet toegestaan. Die reacties zijn verwijderd.

Reactie: (Edo van Eekeres)
13-3-2019, 00:34
Het gaat om wat je hier schrijft, wat heeft contributie betalen daarmee te maken? "Mocht dat niet aan de eisen voldoen, dan zou eerst gekeken moeten worden of er een SLOH 2.0 gevormd kan worden alvorens subsidie te verlenen aan een vereniging waar de leden contributie dienen te betalen."

Reactie: (Xander de Groot)
12-3-2019, 23:43
Laat mij zien waar ik schrijf dat de juridische vorm van Radio Bontekoe onjuist is.

Reactie: (Edo van Eekeres)
12-3-2019, 22:39
Radio Bontekoe wordt aangesproken over het feit dat het onjuist zou zijn dat leden van de vereniging Radio Bontekoe contributie betalen. Zo worden de kosten die de liefhebberij met zich meebrengt gedeeld. Volkomen normaal en legaal. Je geeft geen antwoord op mijn vraag waarom je dat onjuist vindt. Wat suggereer je? En niet te vergeten de donateurs die Radio Bontekoe heeft die Radio Bontekoe niet meer willen missen. Velen hebben er plezier aan. Voor je voetbalvereniging, je politieke partij en eventuele liefhebberijen bij andere verenigingen betaal je toch ook contributie? Vaak worden die ook nog via rijk of gemeente gesubsidieerd. Radio Bontekoe ontvangt geen cent subsidie. Alles wordt particulier opgebracht en betaald. Verder is het pand waar Weeff uit gaat van de gemeente, dus mag deze dat pand naar eigen goeddunken verhuren.

Reactie: (Xander de Groot)
12-3-2019, 16:22
In alle objectiviteit: de Gemeente kan niets bepalen over iets dat niet van haar is. Voorts gaat het niet over waarvandaan iets uitgezonden wordt maar wat er uitgezonden (en via andere media aangeboden) wordt. Wanneer dat als kwalitatief goed wordt beoordeeld, is al het andere niet aan de orde. Of het moet een nieuwe speelgoedwinkel in de Grote Beer zijn. Dank voor de suggestie Rob.

Reactie: (Edo van Eekeres)
12-3-2019, 16:01
Om te beginnen is het theorie en hoop ik dat Weeff zich kan verbeteren waardoor iedereen weer tevreden kan zijn. Dus het is niet aan de orde. Maar als het wel aan de orde zou zijn begrijp ik in alle objectiviteit de argumentatie niet. Op dit moment is Radio Bontekoe een station die een verenigingsvorm heeft. De leden zijn daarvan de eigenaren en betalen een contributie als bijdrage om het station te financieren. Wat is daar mis mee?

Reactie: (Xander de Groot)
12-3-2019, 15:51
Ik snap dat de (mede-)oprichter van Radio Bontekoe het zo ziet. Maar juist is het niet.

Reactie: (Edo van Eekeres)
12-3-2019, 15:29
Ik denk niet dat politici zich voor karretjes laten spannen. De reden van de vragen is onvrede over het sluiten van de rtv-studio in Hoorn. Er is een partner beschikbaar met jaren radioervaring die vanaf dag 1 met een SLOH2 radioprogrammering kan komen binnen een juridische setting die past bij een publieke omroep. Waarom zou je die uitsluiten?

Reactie: (Xander de Groot)
12-3-2019, 15:01
Mooi om te lezen hoe (lokale) politici zich weer voor karretjes laten spannen. De reactie van Rob is terecht: de fusie is gerealiseerd en daarmee zijn ook allerlei eigendommen over gegaan. De subsidiërende gemeentes en Hoorn in bijzonder moeten zich afvragen of het aanbod zoals verzorgd door WEEFF voldoet aan de wensen: diversiteit aan programma's en kwaliteit van de programma-inhoud. Mocht dat niet aan de eisen voldoen, dan zou eerst gekeken moeten worden of er een SLOH 2.0 gevormd kan worden alvorens subsidie te verlenen aan een vereniging waar de leden contributie dienen te betalen.

Reactie: (cees van der maat)
7-3-2019, 16:43
En hoe zit het met het eigen vermogen wat is opgebouwd met subsidie geld van de gem hoorn?