Beantwoording vragen over 'De week van het geld'

25-03-2019

Geachte heer Van der Veer,

Op 4 maart 2019 heeft Fractie Sociaal Hoorn vragen gesteld aan het college op grond van artikel 36 van de Gemeentewet. De vragen hebben betrekking op ’De week van het geld’. Deze week vindt in 2019 plaats van 25 tot en met 29 maart 2019. Daarom is er gezorgd voor een beantwoording vóórdat de week van het geld plaats vindt.

 

Vraag 1 Is het college het met ons eens dat het wenselijk is, dat vanuit de gemeente Hoorn aandacht komt voor ”De week van het geld?” Waarom wel/niet.

Antwoord
’De week van het geld’ is een manier om financiële educatie in het onderwijs aan te bieden/ onder de aandacht te brengen. In de beleidsvisie integrale schuldhulpverlening 2018-2020, door de raad vastgesteld op 13 november 2018, is opgenomen dat er hulp en voorlichting gegeven wordt aan inwoners om schuldenproblematiek te voorkomen. Het college meent dat het goed is het hele jaar door actief in te zetten op aandacht voor financiële educatie in het onderwijs, niet alleen tijdens de week van het geld. Dit geldt voor alle niveaus en voor alle leeftijden en werkt preventief. In Hoorn gebeurt dit door het onderwijs jaarlijks financiële educatie aan te bieden. Er wordt dus structureel op ingezet, vanuit het budget schuldhulpverlening en vanuit de decentralisatie uitkering Armoedebestrijding kansarme kinderen. Het thema ’week van het geld’ is een mooie landelijke campagne waar door de gemeente aan mee gedaan kan worden. In 2019 wordt dit door de gemeente Hoorn niet gedaan. Wel hebben een aantal scholen in Hoorn zichzelf voor de week van het geld aangemeld bij Wijzer in geldzaken.

 

Vraag 2 Worden op dit moment vanuit het college activiteiten georganiseerd of gefacillteerd door de gemeente? Zo ja, welke zijn dit? Zo nee, waarom wordt dit niet gedaan?

Antwoord

Ja, er wordt het hele jaar ingezet op financiële educatie in het onderwijs. In de week van het geld wordt op uitnodiging van het Horizon College bij het Horizon College in Hoorn voorlichting gegeven over omgaan met geld. Tot de zomervakantie van 2019 worden in ieder geval op scholen in Hoorn de volgende activiteiten georganiseerd:

1. Workshop budget coach, brede scholen. Dit wordt verzorgt door stichting netwerk;

2. Voortgezet onderwijs in heel Hoorn theater groep ”Play Back” Deze verzorgt 24 voorstellingen;

3. Speciaal voortgezet onderwijs lessenreeks ”hoe word je rijk” (praktijkschool, Spinaker);

4. MBO team aleart lessenreeks ”Your Message Money” 8 klassen ( Clusius college); 5. MBO Money ways ”Diversion” 8 klassen (Horizon college) en

6. Aanbod van 15 gastlessen door preventiemedewerker op het Horizon college.

 

Vraag 3

Is het college van plan om via de gebruikelijke informatiekanalen (website, gemeentepagina in WFW) aandacht te besteden aan ”De week van geld” Waarom wel/niet?

Antwoord Ja, via de gemeentelijke kanalen zullen wij aandacht besteden aan ’De week van het geld’, in het licht van de activiteiten die de gemeente Hoorn het hele jaar door organiseert.

 

Vraag 4 Vindt vanuit het college overleg plaats of is anderszins contact met de Hoornse onderwijsorganisaties en relevante maatschappelijke organisaties, zoals het welzijnswerk, aangaande dit belangrijke onderwerp? Waarom wel/niet?

Antwoord Ja, vanaf 2017 worden door het hele jaar diverse lessen/workshops gegeven en theater voorstellingen op scholen verzorgd over het onderwerp omgaan met geld. Ook in 2019 wordt dit weer gedaan.

 

Met vriendelijke groet. Burgemeester en wethouders van Hoorn

Sociaal Hoorn.1 Sociaal Hoorn.1