Hoorns Belang stelt vragen over vogelgriep

ingevoerd op 15-2-2006

Wat heeft de Gemeente Hoorn tot op heden voor maatregelen getroffen als binnen de gemeente het vogelgriepvirus zich voordoet? Deze vraag stelt de fractie van Hoorns Belang aan het College van B&W. Volgens de fractie hadden zij ook in november al vragen gesteld, maar in feite geen antwoord van de gemeente gekregen.
 
Lees hier de brief:

Aan het College van
Burgemeester en Wethouders
van de Gemeente Hoorn


Betreft: Vogelgriepvirus
 
Hoorn, 15 februari 2006

Geachte dame, heren
In de nieuwsberichten zijn de laatste tijd steeds berichten te lezen van gevallen van vogelgriep bij zowel mensen als dieren, tot nog toe steeds in landen/streken die niet dichtbij zijn, echter uit de berichten van de laatste dagen blijkt duidelijk dat de vogelgriep steeds dichterbij komt.
Reeds in november hebben wij vragen gesteld over de maatregelen die u had genomen, dan wel zou nemen, echter zoals wel vaker gebeurt bij dit college ontvingen wij als antwoord een brief waarin geen enkel antwoord gegeven was.
 
Virologen, ook de meest bekende, geven via de media te kennen dat het niet de vraag is of het griepvirus onze kant op komt maar wanneer.
De conclusie is dus dat het virus eens ook hier zal voorkomen, zeker nu vandaag blijkt dat de vogelgriep al tot in Duitsland is opgerukt. Afgelopen maandag waren er berichten over een varken in Italië dat hieraan is overleden. Zo’n variant schijnt overdraagbaar op de mens te zijn. In o.a. Turkije zijn al mensen aan de griep overleden.

De gemeente is verantwoordelijk voor het welzijn van haar inwoners en het zou van een slecht beleid getuigen als hiervoor geen passende maatregelen klaarliggen of, nu het griepvirus nog niet hier geconstateerd is, voorbereid worden.

Wij hebben de volgende vragen ex. Art. 37:
- Wat heeft u tot op heden voor maatregelen getroffen voor als binnen de gemeente het vogelgriepvirus zich voordoet?
- Welke maatregelen zijn er nu in voorbereiding?
- Als er al aan een voorbereiding wordt gewerkt, wie nemen er hieraan deel?
- Welke samenwerkingsverbanden zijn er, op grond waarvan deze ‘eventuele’ griepgolf (beter) regionaal bestreden kan worden?
- Als er nog geen passende maatregelen zijn getroffen, wanneer kunnen wij voorstellen dienaangaande van u verwachten?
- Welke maatregelen denkt u te gaan nemen?
- Door wie zult u zich laten adviseren bij het voorbereiden van de maatregelen?
- Op welke wijze denkt u de bevolking te informeren (zonder onnodige onrust) over de verschijnselen van de griep, opdat zij zich zo snel mogelijk onder behandeling van een arts kunnen stellen?
- Kunt u aangeven of er op het moment van eerste constatering voldoende en adequate anti- of bestrijdingsmiddelen zijn?
- Heeft u maatregelen genomen ter controle of artsen voldoende geïnformeerd zijn?

Gaarne op korte termijn een antwoord van u over de genomen en nog te nemen maatregelen.

Met vriendelijke groet,
namens Hoorns Belang

 
José Kamphuis
Fractievoorzitter