Toeristenbelasting in Hoorn?

Commissievergadering van 9 april

In november 2018 heeft de gemeenteraad aangegeven dat het heffen van verblijfsbelasting mogelijk moet worden. Dit, om de bezoekers van de stad mee te laten betalen aan de kosten die de gemeente maakt. Dat heffen kan op drie manieren: verblijfsbelasting, vermakelijkhedenretributie of toeristenbelasting.

De vermakelijkheden- en verblijfsbelasting zijn moeilijk te innen. Een toeristenbelasting lijkt  wel haalbaar. In het voorstel wordt een bedrag genoemd van € 2,50 per persoon per nacht. De Hoornse fracties reageerden verschillend. Een goede zaak en zeker om de kosten te dekken of om zaken te betalen die te maken hebben met het verbeteren en promoveren van toerisme. Er zijn ook fracties die tegen zijn, omdat het niet nodig of zelfs ongepast zou zijn. Men vreest toeristen hiermee juist weg te jagen.

Een aantal bedrijven in Hoorn heft al toeristenbelasting, maar draagt dat niet af aan de stad. De vraag ligt er wel of het geld bij de algemene middelen terecht komt en hoeveel er zal worden uitgetrokken om de stad aantrekkelijker te maken.

Wethouder Marion van der Ven bevestigde dat er nu al veel kosten gemaakt worden om de stad aantrekkelijker te maken voor toeristen. Die zijn hoger dan de eventuele opbrengst van toeristenbelasting. Er kan geen onderscheid gemaakt worden tussen witte en bruine vloot bij het heffen van bijvoorbeeld havengelden. Wel zouden er maatregelen kunnen worden genomen om kosten voor de bruine vloot te compenseren met subsidies, omdat zij bijdragen tot het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de stad. Een meerderheid van de raad lijkt het collegevoorstel te steunen.

Wethouder Van der Ven Wethouder Van der Ven

Reacties
Reactie: (Rob Tool)
10-4-2019, 09:06
Het heffen van Toeristenbelasting zou per 1 mei 2019 ingevoerd worden. Echter is er nog steeds geen zekerheid dat het wordt ingevoerd, maar ook de hoogte varieerde tussen de 1,80 en 2,50 euro. Hoe kan een horecabedrijf rekening houden met een belasting dit nog geen maand vooraf duidelijk wordt? Zoiezo zijn er veel onduidelijkheden, te weten: * Hoe gaat men de controle uitvoeren bij AirBnB, B&B en alle woningen waarin Expats verblijven? * De stelregel is dat een ieder die binnen de stadsgrenzen verblijft/overnacht, en niet ingeschreven staat binnen deze gemeente, de toeristenbelasting dient te voldoen. Dit betekend dan ook iedereen! En geen uitzonderingen van Witte Vloot waarover gespeculeerd wordt. Volgens mij is het heel goed mogelijk deze belasting in te voeren, maar niet 2 weken vooraf met een half idee aankomen. Duidelijkheid scheppen is noodzakelijk zodat reeds gemaakte afspraken voor rederijen, hotels, havens, AirBnB, B&B, particuliere verhuur vaan woningen e.d. in een vroeg stadium duidelijk is welke regels er gelden. Het is onmogelijk om gemaakte prijsovereenkomsten (soms een jaar vooraf) alsnog te gaan belasten met Toeristenbelasting. Dus loopt de politiek weer ruim achter en zijn de ondernemers de dupe van het logge politieke orgaan.