4 mei: Stille tocht dodenherdenking

16-04-2019

Jaarlijks wordt in Hoorn op 4 mei een STILLE TOCHT gehouden. Deze tocht begint om 19.25 uur. Vertrekpunt: Westerdijk/Schouwburg ’Het Park’, bij het eerste monumentje ’Afscheid’.

 

Route van de Stille Tocht: Westerdijk – Verlengde Nieuwsteeg – Achterom – Gelderse Steeg - Grote Noord – Rode Steen – Kerkstraat en Kerkplein.

 

De Stille Tocht wordt begeleid door een trommelaar van de Showband Hoorn die het looptempo aangeeft. Direct daarachter lopen leerlingen van de adoptiescholen in Hoorn die bloemen meedragen. De route wordt gemarkeerd door vier beelden (handen) van de verzetsvrouwe Truus Menger-Oversteegen.

 

Bij elk beeld wordt kort stilgestaan en een boeketje neergelegd. Achter deze leerlingen loopt het comité met de leden van het College van Burgemeester en wethouders van Hoorn alsmede de Politieke Partijen, gevolgd door heel veel inwoners en/of belangstellenden.

 

Ook zij kunnen onderweg bloemen neerleggen. De stoet komt een aantal minuten voor 20.00 uur bij de Grote Kerk aan. Daar wordt de taptoe geblazen. Daarna de 8 slagen van de klok en vervolgens 2 minuten stilte gehouden, die wordt afgesloten met het gezongen Wilhelmus. De muziek op het Kerkplein wordt verzorgd door het Hoorns Harmonie Orkest. 

 

De heer Ad Geerdink van het Westfries Museum zal na het Wilhelmus een toespraak houden. Vervolgens volgt de kranslegging en heeft een ieder van de aanwezigen zelf ook de gelegenheid om bloemen te leggen. Scoutingleden houden hierbij de wacht bij het monument op het Kerkplein.

 

Na afloop van de kranslegging is er aansluitend (20.45 uur) een concert, verzorgd door Kamerkoor Spiro Musica in de Oosterkerk, Grote Oost in Hoorn. De toegang in de Oosterkerk is gratis.

 

De organisatie van de jaarlijkse Stille Tocht is in handen van het Hoorns Comité 40-45. (www.comite4045.nl (http://www.comite4045.nl))

Monument Afscheid Monument Afscheid