Toegankelijkheid openbare ruimte en gebouwen

Commissievergadering van 16 april 2019

In 2016 werd het college van B&W door de Hoornse raad gevraagd in kaart te brengen welke openbare gebouwen en openbare ruimte toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en welke niet. In 2017 en 2018 is dat onderzocht door de organisatie ’Ongehinderd’ en nu, in 2019 wordt de raad gevraagd wat er gedaan kan worden om dit op te lossen en hoeveel kan worden opgelost met een beperkt budget.

Er zijn drie mogelijkheden: geleidelijk de probleempunten aanpakken, dit aan te pakken wanneer toch al onderhoud wordt gepleegd of er meer prioriteit aan geven. Wanneer alleen de gebouwen worden aangepakt die beheerd worden door de gemeente, dan zou dat rond €1.250.000,- kosten. Wanneer dat geleidelijker wordt aangepakt, dan zou dat minder drukken op de jaarlijkse begroting.

Voor de gebouwen die niet door de gemeente worden beheerd zou € 1.680.00,- nodig zijn. Daarnaast zijn er plekken in de openbare ruimte die voor mensen met een lichamelijke beperking moeilijk begaanbaar zijn. 

De fracties reageerden veelal met een kritische houding. Hoorn zou veel meer ambitie moeten tonen om de toegankelijkheid te verbeteren.  Wethouder Simon Broersma wijst op het feit dat de gemeente ook nu al bezig is met het verbeteren van de toegankelijkheid op straat en in gebouwen. Dit gebeurt binnen het bestaande budget. Hij noemt zaken die in regulier onderhoud kan worden meegenomen, zoals verbreden van deuren of lager hangen van spiegels. Voor de grotere zaken zullen aparte afspraken moeten worden gemaakt.

Er zal meer en beter worden gekeken naar aanpassingen in de openbare ruimte. De wethouder noemde als voorbeeld het aanleggen van een route naar het station via ‘ribbeltegels’. De kleine aanpassingen, door hem ‘laaghangend fruit’ genoemd zullen gemakkelijk nu al worden aangepast. Wat nu aan de orde kan komen is de aanpak van de grotere en meer geld kostende projecten. De raad mag aangeven of die keuze gemaakt moet worden. Daar lijkt het, gezien de meete reacties, wel op.  

Raadscommissievergadering op 16 april 2019 Raadscommissievergadering op 16 april 2019