VVD en Sociaal Hoorn willen leegstandsverordening

17-04-2019

De afgelopen tijd zijn er diverse winkelketens in faillissement-procedures terechtgekomen dan wel zijn winkels uit Hoorn vertrokken. Deze ontwikkeling leidt tot veel onzekerheid bij de werknemers en voorspelt niet veel goeds voor de winkelleegstand en werkgelegenheid in de detailhandelssector.

Wanneer de fracties van VVD en Sociaal Hoorn kijken naar de leegstand zien zij dat veel eigenaren van leegstaande panden hun uiterste best doen om deze panden te vullen. Zij constateren echter ook dat buitenlandse investeerders minder of geen aanstalten maken om leegstand terug te dringen. Dergelijke organisaties kopen panden in Hoorn slechts als investering en hopen dat het pand in waarde zal stijgen. Op dit moment zijn er geen mogelijkheden hier tegen op te treden.

De VVD- en Sociaal Hoorn fractie willen een leegstandsverordening om aan die speculatie praktijken een einde te maken. In deze verordening zou dan moeten worden opgenomen dat pandeigenaren worden gestimuleerd en desnoods worden beboet om tot een wenselijke invulling van leegstaande panden te komen.

De gemeente zou dit volgens de VVD en Sociaal Hoorn kunnen stimuleren door via een fonds geld voor investeringen in de winkelpanden ter beschikking te stellen. Hieronder de brief met vragen die is verstuurd aan het college van B&W:  

 

Art. 36 vragen: Actieve rol van de gemeente in het bestrijden van leegstand en werkloosheid

Geacht college,

De afgelopen tijd zijn er diverse winkelketens in faillissement-procedures terechtgekomen dan wel zijn winkels uit Hoorn vertrokken. Deze ontwikkeling leidt tot veel onzekerheid bij de werknemers en voorspelt niet veel goeds voor de winkelleegstand en werkgelegenheid in de Retail-sector.

Eerder heeft de VVD vragen gesteld over de “Leegstand Grote Noord”. Uit deze beantwoording blijkt dat veel winkelpanden te klein zijn om bekende landelijke winkelketens aan te trekken. Wat de fracties van de VVD en Sociaal Hoorn betreft wordt er op korte termijn onderzocht op welke wijze een mogelijke herschikking van winkels inclusief de optie tot samenvoeging, gerealiseerd kan worden. Bovendien biedt het stimuleringsfonds volkshuisvesting (SVn) de mogelijkheid om voor gebouwtransformatie een revolverend fonds in het leven te roepen.

Wanneer onze fracties kijken naar de leegstand zien wij dat veel eigenaren van leegstaande panden hun uiterste best om leegstaande panden te vullen. We constateren echter ook dat buitenlandse investeerders minder of geen aanstalten maken om leegstand terug te dringen. Dergelijke organisaties kopen panden in Hoorn slechts als investering en hopen dat het pand in waarde zal stijgen. Op dit moment hebben wij niet de mogelijkheid hiertegen op te treden. Het invoeren van een leegstandsverordening zal mogelijk hier een einde aan kunnen maken. In deze verordening kan worden opgenomen dat dat pandeigenaren worden gestimuleerd en desnoods beboet worden om tot een wenselijke invulling van leegstaande panden te komen.

Aan de hand van deze ontwikkelingen stellen de fracties van VVD en Sociaal Hoorn de volgende vragen:

1) De steeds grotere toename van faillissementen van winkelketens in Hoorn heeft als gevolg dat de werknemers werkeloos worden. Wij vinden dat mensen snel weer aan het werk moeten kunnen. Voert de gemeente Hoorn hier actief beleid op met het UWV, Werksaam en eventuele andere partners? Zo ja wat zijn de resultaten?  Zo nee, waarom niet?

2) Heeft het college het herschikken van winkelpanden, het initiëren van gesprekken met pandeigenaren om tot een alternatieve invulling te komen onderzocht? Zo ja wat zijn de uitkomsten van het onderzoek? Zo nee, waarom heeft het college dit nog niet gedaan?

3) In welke mate is het college bereid om een actieve rol in te nemen bij het realiseren van een herschikking van winkels (met name op het Grote Noord), met als doel om bekende landelijke winkelketens aan te trekken en de leegstand terug te dringen?

4) In welke mate heeft het college bepaalde raadsbesluiten nodig om een actieve rol te kunnen spelen in de herschikking van winkelpanden? Welke besluiten zijn dat dan? Hoe staat het met de detailhandelsnota? Zou een leegstandsverordening hier een geëigend middel voor kunnen zijn en is het college bereid om een leegstandverordening voor te leggen aan de raad? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

5) Is het college bekend met de mogelijkheid om via het stimuleringsfonds volkshuisvesting (SVn) of onafhankelijk een revolverend fonds in het leven te roepen voor gebouw transformatie? Is het college bereid om hiervoor een voorstel voor te leggen aan de raad? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet

Ingediend door

VVD, Rob Droste

Sociaal Hoorn, Jeroen van der Veer

VVD Hoorn logo VVD Hoorn logo
Sociaal Hoorn Sociaal Hoorn