Bloembollenteler graaft ondergoed in om bodemkwaliteit te testen

18-04-2019

Tulpenkweker Tom Groot uit Nieuwe Niedorp (NH) is gestart met de Soil Your Undies Challenge, een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven.

De bloembollenkweker werd geholpen door studenen van het Clusius College in Hoorn. Tijdens het project worden onderbroeken in de grond gegraven, waarna ze er na twee maand weer uit worden gehaald. Als het kledingstuk dan vol zit met gaten is er sprake van een gezond bodemleven. Wanneer de onderbroek nog ‘draagbaar’ is, is er geen optimaal bodemleven. In dat geval dient er organische grondverbetering plaats te vinden, zo meldt de organisatie.

Bij Groot in Nieuwe Niedorp is het startschot gegeven, de komende dagen worden in heel Nederland honderden onderbroeken ingegraven door bloembollenkwekers.

Wedstrijd

Er is ook een wedstrijdelement binnen de Soil Your Undies Challenge. Een jury met vertegenwoordigers van Wageningen Universiteit, KAVB en Clusius College beoordeelt in juni 2019 het opgegraven ondergoed en bepaalt welke bloembollenkweker de beste bodem heeft.

Bron: www.agraaf.nl

ondergoed ondergoed