Viering Koningsdag in Hoorn, Blokker en Zwaag

18-04-2019

Zaterdag 27 april 2019 is het Koningsdag. In Hoorn, Blokker en Zwaag zijn er veel feestelijke activiteiten. Bekijk wat u moet weten als u spullen wil verkopen op de vrijmarkt of als u Koningsdag in Hoorn, Blokker of Zwaag wil bezoeken.

Op Koningsdag is er in de binnenstad van Hoorn vrijmarkt. Met deze spelregels zorgen we er samen voor dat het met de vrijmarkt een feestelijke dag wordt. Voor de particuliere handelaren op kleedjes en voor het enthousiaste publiek. Vanwege de omleidingen en de drukte in de stad is het verstandig op de fiets of met het openbaar vervoer naar de binnenstad te gaan. Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de Veemarkt.

 

Spelregels voor de vrijmarkt in de binnenstad

Een plek kiezen voor uw kleedje

- Kies een plekje op de Kleine Noord, Grote Noord, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven, Veemarkt en de tussenliggende straten.

- Als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de toezichthouders een andere plek kiezen. 

- Het is niet toegestaan om met tape op de openbare weg een plek te reserveren.

- Om veiligheidsredenen moet er een doorgang van minimaal 3,5 meter vrij blijven voor brandweer, politie en ambulance. Daarom mag niemand staan in de Lange Kerkstraat, Kerkstraat, Roode Steen, Dal (voor Sint-Pietershof) en bij toegangen tot de fietsenstalling op de Veemarkt.

- In de Nieuwsteeg mag maar aan één kant een plek worden uitgekozen. Ter plekke wordt door toezichthouders van de gemeente bekeken welke kant dat wordt.

Bereikbaarheid winkels

- Houd nooddeuren en de ingang van winkels die open zijn vrij. Ook al mogen de winkels wettelijk gezien open, winkeliers in de binnenstad wordt geadviseerd om hun deuren gesloten te houden in verband met de drukte van de vrijmarkt.  

- Winkeliers in de binnenstad die van plan zijn hun zaak te openen wordt geadviseerd om aan te geven dat ze open gaan. Bijvoorbeeld door een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met het verzoek om de toegang tot de winkel en de nooduitgang vrij te houden. 

Verkoop van spullen, eten en drinken

- Van 6.00 tot 18.00 uur mogen particulieren zonder vergunning spullen op straat verkopen. Dit mag geen eten of drinken zijn.

- Beroepshandelaren mogen wel eten of drinken verkopen als zij een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel hebben. Uit deze inschrijving moet blijken dat men eten mag bereiden en verkopen.

- Non-food beroepshandelaren zijn niet welkom op de vrijmarkt.

- Het is niet toegestaan om alcohol te verkopen en buitentaps op de openbare weg te plaatsen.

- Op straat mag geen alcohol gedronken worden. Ook mag men geen aangebroken verpakkingen alcohol bij zich hebben.

Horeca, veiligheid en vergunningen

Er zijn nog een aantal spelregels; die hebben te maken met veiligheid en vergunningen en de openingstijden van horecagelegenheden. Deze leest u op de pagina Spelregels Koningsdag (https://www.hoorn.nl/spelregels-koningsdag).

Toezicht op de spelregels

Medewerkers van de politie, Veiligheid en Toezicht, brandweer en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleren of iedereen zich aan de spelregels houdt. Als u wordt aangesproken door één van de medewerkers, moet u de aanwijzingen meteen opvolgen. Voor het overtreden van de regels kunt u een bekeuring krijgen.

Verkeersmaatregelen

De volgende straten zijn op zaterdag 27 april gesloten voor het verkeer:

- verbindingsstraatje tussen Stationsplein en Veemarkt

- Noorderstraat tussen Veemarkt en Baanstraat

- Noorderveemarkt

- Veemarkt

- Roode Steen

- West (aan de zijde van de binnenstad)

- Kerkstraat

- Kerkplein

- Nieuwstraat

- Gouw

- Gedempte Turfhaven

- Nieuwland

- Breed (aan de zijde van de binnenstad)

Omleidingen

Er zijn in de binnenstad op Koningsdag ook een aantal verkeerssituaties veranderd. Denk daarbij aan omleidingen en stopverboden. Dit wordt ter plekke aangegeven met borden. U kunt de omleidingen en stopverboden ook al lezen op de pagina Verkeer tijdens Koningsdag (https://www.hoorn.nl/Koningsdag/Verkeer-tijdens-Koningsdag).

Koningsdag in Blokker en Zwaag

Ook in Blokker en Zwaag is er genoeg te doen tijdens Koningsdag. Voor Blokker houdt u de website van de Oranjevereniging Blokker (http://www.oranjeverenigingblokker.nl/) in de gaten. Voor het programma van Koningsdag in Zwaag bekijkt u de website van Koningsdag Zwaag (https://www.koningsdagzwaag.nl/).

Bron: Gemeente Hoorn

Vrijmarkt op Koningsdag Vrijmarkt op Koningsdag