Hoorn moet meer stad worden

Rapport hierover besproken in commissievergadering van 14 mei

Terwijl velen naar het songfestival kijken, zijn politieke fracties samengekomen in het Hoornse stadhuis om in commissieverband de gewenste ontwikkelingen van Hoorn te bespreken. Dat is nodig want de groei van Hoorn dreigt te stagneren door vergrijzing en ontgroening. Het college van Hoorn wil dat niet zover laten komen. Om Hoorn een leefbare en vitale stad te laten blijven, dient Hoorn meer stad te worden. Men moet met een andere blik naar de stad kijken. Er moet een beweging worden gemaakt van beheergemeente naar ontwikkelgemeente, proactief zijn en deze ambitie uitdragen.

Concreet komt het erop neer dat men moet streven naar een stedelijk woonmilieu waarin wonen, werken en verblijven samenkomen. In het voorstel spreekt men over verdichting in de stedelijke rand rondom de binnenstad. 

Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer vindt dat de te bouwen toren in Hoorn wel een paar verdiepingen lager kan. Robert Vinkenborg (HOP) wil de vitaliteit van de stad niet zoeken in beton, maar in de mensen. Hij houdt een vurig betoog om te zorgen voor woonruimte voor jongeren in de buurt van het station. Hij ziet nu veel jongeren wegtrekken uit Hoorn. In andere reacties worden plekken genoemd waar bijvoorbeeld meer hoogbouw gerealiseerd kan worden, als het maar niet te hoog wordt en als het maar niet ten koste gaat van het groen. Woningen moeten wel bereikbaar blijven voor de Hoornse woningzoekenden. Sommige fracties noemen het stuk onduidelijk en weinig concreet. 

Wethouder Marjon van der Ven benadrukte nog de noodzaak om tegenwicht tegen de vergrijzing te bieden, omdat dan diverse voorzieningen op de tocht komen te staan. Op de suggestie om voor de raad een fietstochtje te maken reageert ze positief, maar omdat er zoveel projecten zijn waaraan al gewerkt wordt, zal dat een hele toer worden.

Wethouder Marion van der Ven Wethouder Marion van der Ven