Alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren stijgt nog steeds

21-05-2019

Jongeren gebruiken soms zoveel alcohol en drugs, dat zij met een alcohol- en/of drugsvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen. Uit de nieuwste cijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijkt dat het aantal alcohol- en/of drugsvergiftigingen onder jongeren van 12 tot en met 23 jaar in Noord-Holland-Noord nog steeds niet afneemt. Dit is zorgwekkend!

De cijfers

In het eerste kwartaal van 2019 kwam de ambulancedienst wegens alcohol, drugs of een combinatie hiervan ter plaatse voor 60 jongeren in de regio Noord-Holland-Noord. Vorig jaar ging het in diezelfde periode om 54 jongeren.

De meeste jongeren waarvoor een ambulance ter plaatse kwam, zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Het gaat om meer jongens dan meisjes; 37 jongens versus 23 meisjes. In het merendeel van de gevallen (34 keer) ging het om een alcoholvergiftiging. Op feestdagen zoals Oud & Nieuw is er een duidelijke piek zichtbaar in het aantal ambulanceritten.

Regionaal

Uit de cijfers blijkt dat er regionale verschillen zijn in het aantal ambulanceritten in het eerste kwartaal van 2019. In regio Alkmaar gaat het om 30 jongeren, in de Kop van Noord-Holland om 16 jongeren en in West-Friesland om 14 jongeren. Belangrijke toelichting is dat deze cijfers alleen iets zeggen over de plek waar de ambulance ter plaatse komt wegens een melding over alcohol en/of drugsvergiftiging onder jongeren en niet gaan over de woonplaats.

Voorlichting en advies

Alcohol- en drugsgebruik door jongeren is risicovol. Niet voor niets is de boodschap: ‘NIX18’. Elke ambulancerit is er één te veel. Daarom wordt in de regio Noord-Holland-Noord in het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ samengewerkt door de 17 gemeenten, GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en GGZ Noord-Holland Noord om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen en verder terug te dringen. Voorlichting en advies aan jongeren en ouders over de gevolgen van alcohol en drugs zijn een essentieel onderdeel om de bewustwording te vergroten. Deze cijfers bevestigingen nogmaals het belang om te blijven inzetten op beperking van alcohol en/of drugs onder jongeren.

in control in control
GGD Hollands Noorden GGD Hollands Noorden