Fietsnota Hoorn

Verslag raadscommissie 21 mei 2019

In 2011 heeft de gemeente Hoorn een lijst opgesteld met plannen om fietspaden en voorzieningen voor fietsen aan te pakken en/ of te verbeteren. De lijst is nog niet helemaal afgewerkt en de raadscommissie buigt zich over de vraag van het college om voor het aanpakken van de rest extra geld uit te trekken.

Door enkele onderdelen op slimme manier te combineren kan geld worden bespaard. Er zouden nu wel extra projecten kunnen worden aangepakt. Genoemd worden o.a. de fietsverbinding Klagerstuin, fietsparkeergelegenheden in het centrum. Behoefte is er aan sociaalveilige fietspaden. Fietspaden die de tramlijn Hoorn-Medemblik kruisen zouden volgens Pro-rail moeten worden voorzien van alles wat bij een spoorwegovergang nodig is. De vraag of daar vanwege de hoge kosten aan voldaan kan worden. Voor dat geld kunnen veel andere fietsknelpunten worden aangepakt.

Een aantal fracties is teleurgesteld over de uitvoering van de plannen zoals die in 2011 is opgesteld. Daarnaast wordt een behoefte gemeld aan plannen die bij de tegenwoordige fietscultuur passen, fietssnelwegen en betere fietsenstallingen. Oplossingen voor bijvoorbeeld stalling van fietsen in het centrum moeten niet pas in 2021 worden uitgevoerd.

Wethouder Samir Bashara gaat in op de vragen en opmerkingen uit de raadscommissie. Hij wijst op het feit dat de raad in het verleden te weinig geld ter beschikking heeft gesteld, waardoor de lijst vanuit 2011 niet kon worden afgemaakt. Ook nu kunnen de zaken die nog niet zijn aangepakt en de nieuwe voorstellen om de lijst aan te vullen pas worden gerealiseerd wanneer daarvoor geld wordt uitgetrokken. Hij zegt toe op korte termijn met een voorstel te komen, maar hoopt dat de raad daar wel de dekking voor wil accepteren. Wellicht komt er een nieuwe fietsnota. 

De Hoornse raadscommissie op 21 mei 2019 De Hoornse raadscommissie op 21 mei 2019