Deel 2: Hoorn genomineerd voor de Nationale Citymarketing Trofee 2019

Geen inzage in bron van de cijfers. GE-UPDATE: 23 MEI

UPDATE 23 MEI:

OP 23 MEI HEEFT HOORNGIDS VAN MARIEKE VAN LEEUWEN, WOORDVOERDER VAN DE GEMEENTE HOORN, HET NIPO/NBTC RESEARCH RAPPORT ONTVANGEN, KLIK HIER (/content/7951/download/clnt/88339_Toeristisch_bezoek_aan_steden_2018_Hoorn.pdf) OM HET RAPPORT IN TE ZIEN.
TEVENS IS EEN  BEGELEIDENDE INFORMATIEVE BRIEF NAAR DE GEMEENTERAAD VERZONDEN, KLIK HIER (/content/7951/download/clnt/88340_Informatieve_brief_Toeristisch_bezoek_aan_steden_2018.pdf) OM DE BRIEF IN TE ZIEN.

Conclusie van Hoorngids is dat de cijfers die in het persbericht worden genoemd overeen komen met de cijfers in het rapport. Of de interpretatie juist is dat de stijging van het bezoek aan Hoorn volledig op het conto van City Marketing kan worden geschreven is arbitrair. Zo is bijvoorbeeld een aanzienlijk gedeelte bioscoopbezoek en is er sprake van herhaalbezoeken. Maar hoe dan ook een positieve ontwikkeling voor Hoorn. 

 

 

Bericht geschreven op 22 mei:

Hoorn is genomineerd voor de Nationale Citymarketing Trofee 2019, is de jubelende kop boven een van City Marketing ontvangen persbericht. City marekteer Stefan Kraft van Ermel is trots op de nominatie en de groei van de stad. Een vakjury heeft Hoorn genomineerd voor deze trofee. ”Met Hoorn heb je goud in handen.”

In het persbericht worden cijfers genoemd: ”het aantal bezoeken in Hoorn is in 2018 flink gestegen naar 2.800.000 bezoeken! Een stijging van ruim 600.000 bezoeken, wat neerkomt op een toename van 27%”.

Het getal van 2.800.000 bezoeken wil Hoorngids.nl graag bevestigd zien. Dit getal is aanzienlijk hoger dan wat je tot nu toe uit diverse puiblicaties hierover kunt opmaken. Graag wil de redactie weten welke de bron is van deze cijfers. Bij contact met Kraft van Ermel wordt de redactie gewaar dat de bron een rapport is van NIPO/NBCT research. Het verzoek van Hoorngids.nl om inzage in het rapport weigert hij. Hij verwijst naar de gemeente Hoorn waarvan hij zegt te weten dat deze ieder jaar een betaald rapport ontvangt.

Tot nu heeft Hoorngids.nl geen inzage in het NIPO/NBCT research rapport. De gemeente geeft bij monde van Marieke van Leeuwen op Facebook op het ’Westfries/Hoorns Open Discussie Platform’ aan dat de cijfers net binnen zijn. Deze zijn nog niet gepubliceerd. En blijkbaar ook nog niet bij de leden van de gemeenteraad bekend.

Het zou prachtig zijn als de cijfers in het persbericht berusten op realiteit. Maar zonder onderbouwing daarvan, stelt de redactie de ontkurking van de koud staande fles champagne toch nog maar even uit.

Hoorn de gezelligste haven Hoorn de gezelligste haven