Wonen en verkeer hoofdmoot raadsvergadering 6 juni

07-06-2019

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 juni ging het vooral over wonen en verkeer. Hoorn wil een leefbare en vitale stad blijven. Daarom wil het college streven naar het terugdringen van vergrijzing. Dit kan bereikt worden door de bevolking te laten groeien, mede door instroom van buiten de stad.

Er moet verstedelijkt worden, waarin wonen, werken en ontspanning een plaats kan krijgen. Hoorn moet geen pas op de plaats maken, maar hierin actief sturen. Meer betaalbare woningen. De fracties van D66, Fractie Tonnaer, VVD, VOCHoorn, De Realistische Partij, ChristenUnie, Hoorn Lokaal, Sociaal Hoorn en PvdA dienden samen een amendement in om wonen op bedrijventerreinen in de buurt van stedelijk gebied mogelijk te maken, b.v. op Dampten, Hof van Hoorn en Hoorn80. Met uitzondering van het CDA stemden alle raadsfracties hiermee in. De raad stelde de uitgangspunten om ‘meer stad’ te worden vast met tegenstem van het CDA. Het CDA vindt dat de toekomstvisie weinig meerwaarde heeft en dat er vooral concrete plannen uitgewerkt moeten worden.

Als antwoord op mogelijke ontgroening in de toekomst diende de fractie van de Hoornse Onafhankelijke Partij samen met PvdA, VVD, ChristenUnie, VOCHoorn en Hoorn Lokaal hiervoor een amendement in om woningbouwprojecten voor jongeren tot en met 28 jaar (bij voorkeur rondom stationsgebieden) te realiseren. Het amendement kreeg veel steun en werd aangenomen. CDA, 4 leden van de Fractie Tonnaer, Sociaal Hoorn en De Realistische Partij stemden tegen het amendement. Reden was onder meer dat zij vinden dat álle doelgroepen belangrijk zijn en zij dus geen uitzonderingen willen maken.

Verkeer

Mede ondertekend door 10 fracties heeft CDA een motie ingediend om onderzoek te doen naar de groeiende verkeerstroom op de lintwegen van de Strip. Omdat de wijk Bangert en Oosterpolder en ook het aangrenzende bedrijventerrein Zevenhuis verder uitbreidt, verwachten zij dat de verkeerdruk in de wijk nog meer gaat toenemen. Om deze groeiende verkeersstroom de komende jaren te kunnen blijven verwerken is volgens hen een oplossing noodzakelijk. Wethouder Bashara was positief over de motie, maar legde uit dat hij wel eerst op zoek moet naar budget voor het onderzoek. Hij zegde toe de raad hierover te informeren.

Fractie Tonnaer trok een motie in om bij de St. Jozefschool in Blokker een 30-km zone in te stellen. Dit na toezegging van wethouder Bashara om te onderzoeken wat er mogelijk is om het verkeer ter plaatse af te remmen.    

Raadsvergadering 6 juni 2019 Raadsvergadering 6 juni 2019