Voorrang sociale huurwoning

Raadscommissie 18 juni

Elke vier jaar worden het regionaal woningverdeelsysteem en de regionale huisvestingsverordening opnieuw vastgesteld. In de nieuwe procedure voor toewijzing van huurwoningen wordt een aantal zaken veranderd. Voorgesteld wordt om directe bemiddeling toe te passen. De corporatie biedt eenmaal een passende woning aan. Deze verordering zal nu voor alle groepen woningzoekers, waar onder personen uit een blijf-van-mijn-lijfhuis en vergunningshouders worden gelijk getrokken

Het is wenselijk dat alle gemeenten van de regio dezelfde hardheidsclausule opnemen, zodat de regionale urgentiecommissie niet meer met verschillende maten moet meten. Met spoedzoekers wordt niet apart rekening gehouden, volgens Robert Vinkenborg (HOP), en dat kan tot zeer onwenselijke situaties leiden, zoals het aanbieden van een woning in een heel andere plaats dan waar men voorheen woont. Dirk Oud (CDA) vraagt zich af wat de resultaten zijn van een eerder besluit, om mensen met een speciale woonbehoefte van woningen te voorzien. 

Wethouder Marion van der Ven maakt duidelijk dat mensen met een urgentie niet zomaar lukraak ergens in de regio worden geplaatst. De commissie zal een gedegen afweging maken van de urgentie en een passende woningaanbod. Voor speciale woningbehoefte bestaat het aanbod 100 woningen per jaar. Dat geldt ook voor starters. Die staan wel in de hele regio.

Voorrang sociale huurwoningen Voorrang sociale huurwoningen