Westfries Museum over Batavia en kwesties IJmondgemeenten

21-06-2019

Geschiedvervalsing bij Westfries Museum

Volgens twee studenten politicologie laat het Westfries Museum tijdens een digitale expositie een vertekend beeld zien van het Nederlandse kolonialisme. Het structurele geweld en de misdaden zouden niet voldoende aan bod komen en er zou maar een eenzijdig perspectief worden getoond. Tijdens de expositie zegt een begeleidende voice-over bijvoorbeeld ’Wat een prachtig gezicht, al die VOC-schepen!’.

 

Gezondheid of werkgelegenheid?

Tata Steel is een van de grootste werkgevers in de IJmondgemeenten, maar ook een van de grootste vervuilers. De omgeving heeft overlast van grafietregen en fijnstofwolken. De gemeente heeft Tata Steel al meerdere dwangsommen opgelegd om dit probleem aan te pakken, maar er kwam onlangs nog een grafietwolk vrij.

In een rapport van het RIVM van deze week komt onder andere naar voren dat grafietregens schadelijk kunnen zijn voor buitenspelende kinderen. Dit zorgt voor extra weerstand vanuit de omgeving. Daar tegenover zijn er veel ondernemers en bewoners die Tata Steel steunen. Tata Steel zorgt namelijk voor 9000 banen en 18.000 mensen verdienen hun brood dankzij het bedrijf. Marianne van den Anker praat zondag met inwoners over deze lastige kwestie.

 

Boete voor ouders pestende kinderen

In de VS delen meerdere steden boetes uit aan ouders van pestkoppen. Ze kunnen er zelfs een gevangenisstraf tot 15 dagen voor krijgen als hun kinderen hardleerse pestkoppen zijn. Zijn ouders verantwoordelijk voor het pestgedrag van hun kinderen? Moet dit boetesysteem ook in Nederland ingevoerd worden?

 

Panelleden

Stella de Swart, moeder

Yernaz Ramautarsing opiniemaker, lid Forum voor Democratie

Thomas van Elst PVV’er

Sarita Bajnath coach in pitch-technieken

 

Te gast

Aad in ’t Veld, vakbondsbestuurder namens FNV bij Tata Steel

Linda Valent, voorzitter Dorpsraad

Ton van der Scheer, voorzitter OV IJmond

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum

Sander van der Horst, criticus tentoonstelling  over Batavia in het Westfries Museum

 

Over Kwesties

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatrice Marianne van den Anker reist elke zondagavond met de NPO Radio 1 bus af naar een andere provincie waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving. De uitzending duurt van 20.00 tot 21.00 uur.

 

Discussieer mee

Praat mee met ons op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties

Bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties (http://www.facebook.com/kwesties)

Batavia 1627.1 Batavia 1627.1