Fractie Tonnaer niet tevreden met antwoorden over parkeergarage 't Jeudje

21-06-2019

Hieronder antwoorden van het college van B&W op eerder door Fractie Tonnaer gestelde vragen over de parkeergarage ’t Jeudje. Fractie Tonnaer is over de beantwoording door het college maar deels tevreden. Uit de antwoorden blijkt dat het college samenwerking stimuleert tussen stadstoezicht, beheerders en politie om de overlast en onrechtmatig gebruik van de parkeergarage tegen te gaan. Het college geeft toe dat er sprake is van onrechtmatig gebruik van de garage. De afgelopen maanden zijn er zelfs aanhoudingen geweest.

Gemeenteraadslid Onno Egtberts van Fractie Tonnaer heeft daarom vervolgvragen gesteld. U vindt de nieuwe vragen onder de brief met de antwoorden. Scroll hiervoor naar beneden.


Hoorn, 11 juni 2019

Onderwerp: Artikel 36 vragen RvO over lekkage parkeergarage ’t Jeudje

Geachte heer Egtberts,

U heeft vragen gesteld op grond van artikel 36 over diverse zaken parkeergarage ‘t Jeudje.

Hieronder vindt u de antwoorden bij de betreffende vragen.

Vraag 1: Wanneer gaat het college de drie adviezen uit het inspectierapport van 2 oktober 2018 eindelijk uitvoeren?

De gemeente is niet de opdrachtgever van deze werkzaamheden. De gemeente Hoorn is als private partij mede-eigenaar en zodoende ook lid van de Vereniging van Eigenaren. Alle eigenaren in de VVE zijn gezamenlijk verantwoordelijk om tot oplossingen te komen. Dat traject is ook ingezet: er ligt een onderzoek met verbeterpunten. De gemeente heeft als mede-eigenaar uiteraard ook toegezegd mee te betalen aan deze verbeterpunten.

Voor de eerste en meest urgente verbeterpunten (voornamelijk brandwerendheid van de doorvoeringen naar de woningen) zijn er offertes opgevraagd. In maart heeft de gemeente al ingestemd met zijn bijdrage. En wij hebben de VVE daarom verzocht om niet langer te wachten en zo snel als mogelijk opdracht te geven. Wij verwachten dan ook dat de VVE in samen spraak met de gemeente dat op korte termijn gaat doen.

Uit het onderzoek komt ook het advies om bepaalde onderdelen te certificeren. Daar wil de gemeente als mede-eigenaar natuurlijk aan meewerken. Sterker nog, we hebben dit (als lid van de VVE) naar ons toe getrokken. Punt is dat uit het onderzoek nog onvoldoende duidelijk wordt wát er precies moet worden aangepast. Dat bevestigt het onafhankelijke onderzoeksbureau ook. Op dit moment voeren wij gesprekken met een uitvoerder, een adviesbureau brandpreventie, de afdeling BWT van de gemeente Hoorn en de Veiligheidsregio. Zodra duidelijk is wát er precies moet gebeuren, stellen we met hen een plan op en kan de VVE ook voor die verbeterpunten opdracht geven.

Verantwoordelijkheden:

Omdat de gemeente Hoorn mede-eigenaar is, worden de kosten van dergelijke investeringen naar rato verdeeld tussen de eigenaren.

Deze verdeling is op basis van het totaal aantal parkeerplaatsen, dit zijn er totaal 340. Hiervan zijn er 220 openbaar en 120 van de bewoners vve ’t Jeudje.

Dit betekent dat de gemeente financieel verantwoordelijk is voor ca. 64,7% van de totaal investering.

Het operationele beheer van de parkeergarage is uitbesteed aan Inpublic. Het parkeerbedrijf voert door middel van contractmanagement toezicht uit. De garage bestaat uit een openbare als een bewonersgedeelte. Toegang tot het bewonersgedeelte is alleen mogelijk via het openbare gedeelte.

De begroting van het parkeerbedrijf is een operationele begroting voor de parkeeractiviteiten.

Vraag 2: Wanneer wordt de aanhoudende lekkage verholpen en hoe groot is de verdere schade aan de parkeergarage”? Ook hier trekt de gemeente Hoorn samen op met contactpersonen binnen de VVE. De lekkages nabij de parkeergarage die bij de gemeente Hoorn gemeld worden vanuit de VVE, worden na een schouw hersteld door een aannemer, in opdracht van gebouwenbeheer.

Zoals u terecht opmerkt, heeft het laatste herstel rondom het glazen trappenhuis plaatsgevonden. Deze lekkage heeft voor zover ons bekend niet voor vervolgschade gezorgd. De meest recente melding gaat om een lekkage nabij de vuilcontainers. Wij hebben de oorzaak inmiddels achterhaald en dit wordt zo snel mogelijk opgelost.

Los van de meldingen hebben wij inmiddels een externe bouwadviseur de opdracht gegeven om verder te kijken dan alleen naar de meest recente meldingen over lekkages.

Vraag 3: Wilt u alsnog optreden tegen onrechtmatig gebruik van de parkeergarage door sportschool, hanggroepen en permanente parkeerders?

Stadstoezicht, beheerders en politie werken intensief samen om de overlast, die wordt veroorzaakt door de groep jongeren, tegen te gaan. De overlastklachten zijn zeer uiteenlopend: geluidsoverlast, vervuiling, verstoring van de nachtrust, gebruik door een “fitnesschool” en vernieling. In de afgelopen maanden zijn er aanhoudingen geweest en er zijn ook fysieke aanpassingen gedaan. te weten;

- Aanpassingen doorgevoerd in het toegangssysteem (aanmeldprocedure)*

- Musqito geplaatst (hoog toon geluid)

- Mogelijkheden onderzocht om extra camera’s te plaatsen en cameratoezicht te verbeteren (offerte)

- De omgeving een grote schoonmaakbeurt gegeven. Want als het schoon is, dan wordt er ook minder vervuild

- Als plafondplaten beschadigd zijn, deze zo snel mogelijk vervangen.

*De aanpassingen in het parkeersysteem zijn gedaan om onrechtmatig toegang van het openbare gedeelte van de parkeergarage verder te beperken. Zo zijn bijvoorbeeld de instellingen van de toegangslussen aangepast en zijn ook wijzigingen bij de toegangszuilen aangebracht.

Een afschrift van deze brief wordt aan de leden van de gemeenteraad gestuurd.

Wij vertrouwen er op u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn

 

Vervolgvragen van Fractie Tonnaer:
 

Aan: college van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vervolg vragen artikel 36 RvO over parkeergarage ‘t Jeudje

Hoorn, 20 juni 2019.


Geacht College,

We hebben met belangstelling uw antwoorden van 11 juni jl (zaaknummer 1695765) op onze artikel 36 vragen met betrekking tot parkeergarage ‘t Jeudje gelezen. We hebben de indruk dat er ontwijkende danwel onvolledige antwoorden zijn gegeven op een aantal onderdelen van onze drie vragen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de permanente parkeerders, sportactiviteiten en gevolg schade als gevolg van de langdurige lekkages. Positief vinden wij het dat u met betrekking tot de gevolg schade als gevolg van de langdurige lekkages meldt dat u een externe bouwadviseur opdracht heeft gegeven verder te kijken dan alleen naar de meest recente meldingen over lekkages.

Tevreden zijn we met de intensieve samenwerking tussen stadstoezicht, beheerders en politie om het onrechtmatige gebruik van de parkeergarage tegen te gaan. U heeft al een aantal fysieke aanpassingen uitgevoerd en de laatste maanden zijn zelfs aanhoudingen van personen geweest. Door deze aanhoudingen ontstaat de indruk dat zich in de garage veel meer dubieuze zaken afspelen dan wij nu weten.

Op basis van met name deze punten verzoeken wij onderzoek te doen naar de voorwaarden waaronder de parkeergarage ‘t Jeudje na de bouw ervan in 2001 is gekocht van de oorspronkelijke opdrachtgever Stichting ‘t Jeudje / Terra Marique (Woningstichting  Hoorn  +  Zeeman  Vastgoed).

1. Wilt u een einde maken aan het oneigenlijke gebruik van de parkeergarage door jongeren, permanente parkeerders en van sportactiviteiten?

2. Kunt u aangeven waar de recent door u aangestelde externe bouwadviseur allemaal naar kijkt en of dit ook de punten van het rapport betreft dat Royal Haskoning DHV Nederland bv in opdracht van de gemeente in 2013 heeft gemaakt?

3. Onze fractie wil kopieën ontvangen van aankoopdocumenten inclusief opleveringsvoorwaarden, van de parkeergarage ‘t Jeudje

Met vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Onno Egtberts, gemeenteraadslid.

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
Gemeente Hoorn-logo1 Gemeente Hoorn-logo1

Reacties
Reactie: (Dirck.)
23-6-2019, 09:44
Beste Fractie Tonaer, Wegens de regel voor oudere voertuigen om 3 maanden niet op de weg te mogen zoeken vele een stalling, als ik nu de dagelijkse auto naar binnen reed en binnen enkele minuten de Cabrio gebruikte en naar buiten ging... is dat fraude die legaal is... als ik ze er beide uit wil hebben moet ik toch echt vanaf eerste dag met dat oude kaartje betalen, of verloren kaart tarief betalen! De oplossing is Kenteken parkeren ook in garage en dan is met camera te controleren of ingevoerde kenteken zowel bij binnenkomst als verlaten gelijk is! Dit is voor beheerder die nu parkeergeld mis loopt, en komt in Geheel Europa voor in alle garages. Hier maatregel nemen dan staat Park Schouwburg dagelijks vol... vooral in winter maanden en U geeft juist nu aandacht voor dit goedkoper dan elders stallen alternatief! Juist de vele die €120 per jaar betaalde voor 9 maanden gebruik en vanaf 30 november tot 1 maart een voordelige stalling zoeken en vele het verloren kaartje in voorjaar betalen breng je juist op dit idee.... Een voordelige oplossing is alle verloren kaarten te vergelijken met lang parkeerders en niet meer via automaat zo makkelijk uit te geven... als bleek dat iemand die al 3 winter maanden geparkeerd stond een verloren kaart melde even na te lopen, dan gewoon 90x keer dit verloren kaart tarief in rekening brengen en U heeft 0 foutparkeerders over! Alleen de mensen die bereid zijn het dagtarief te betalen is niets te doen, die mogen meerdere dagen als ze netjes betalen dit doen. Als het Dagtarief te laag is moeten we dat hoger maken!