Oever subjectiviteit

Column van Stuurman aan wal

Ik ben weer even terug. Als stuurman aan wal had ik last van oever subjectiviteit. Dus ben ik maar aangemonsterd om mijn kennis op het water bij te spijkeren. De zeven wereldzeeën bevaren. Vrees dat ik niet veel wijzer geworden ben. De hele wereld lijkt wel knettergek.

Het eerste wat mij opviel bij mijn terugkeer is dat er zo weinig mussen meer zijn. Normaal gesproken vallen ze met dit weer bij deze temperatuur massaal dood van het dak. De enige vogels die ik heb gezien na mijn terugkeer zijn vreemde. En die zijn oververtegenwoordigd. Maar dat was het minste waar ik me over heb verwonderd.

Vrijdag ging er een zwemmer ergens in Friesland het water in om wat kilometers te zwemmen voor een goed doel. Nobel en bewonderenswaardig. Alleen heeft die jongen in zijn kikvorspak met zwemvliezen aangestuurd door een motortje drie hele nachten geslapen in een tent op een boot. Ja, zo kan mijn niet al te snugger broertje ook 200 km zwemmen. Het was 3 dagen op tv en de radio. Het radio journaal opende er ieder uur mee zodat we goed op de hoogte bleven waar hij zich bevond. Het bericht was eentonig, hij lag te slapen in een tent op een boot. Ik begrijp nu waarom Friezen een eigen volkslied hebben. Een dergelijke provincie wil je toch niet binnen een beschaafde landsgrens hebben? Massahysterie en mediahype. In één klein zwemtochtje gevangen. Alsof er niets anders in de wereld gebeurt.

Maandagavond laat bleek dat er iets aan mij voorbij was gegaan. Ik luisterde naar de radio. “Met het oog op morgen”. Het enige nog nieuwswaardige programma op de Nederlandse radio. Ik begrijp heel goed waarom de minister op de omroepen wil bezuinigen. Maar goed, daarover misschien een andere keer. Er bleek dat er iemand bij de KPN eerder die dag weer eens een verkeerd draadje had doorgeknipt. Alsof dat niet vaker is gebeurd. Het alarmnummer was 3 uur niet bereikbaar. 45 jaar geleden was de term alarmnummer nog niet eens uitgevonden laat staan het alarmnummer zelf. Sterker nog, wij hadden niet eens telefoon. Wilde je bellen moest je 5 km lopen naar de dichtstbijzijnde telefooncel waar je dubbeltjes en kwartjes in kon gooien. Verder heb ik geen smartphone maar een Nokia 1611. Kun je alleen mee bellen en sms’en. Meer is overbodig lijkt me. Enfin, ik bleek heel wat NL alerts gemist te hebben waarop de storing gemeld werd, alternatieve alarmnummers vermeld werden, bij vergissing de kliklijn van de Telegraaf, de krant voor wakker Nederland. Zeggen ze zelf. Ik heb niet het idee dat Nederland nu echt zo wakker is. Ik was het in ieder geval zeker niet. Want kreeg pas door dat Nederland van slag was toen ik ’s avonds om 23.00 uur in de tuin met een glas wijn naar een ouderwets transistorradiotje zat te luisteren. Buiten was het 25 graden, binnen zat Marcia Luyten. Heel erg spannend was het allemaal niet. Maar haar stem was aangenaam prettig op de radio.

Ik ben nergens meer over verbaasd, maar verwonderen blijf ik me. Dinsdag in het nieuws. Alle studenten die in Groningen lid worden van een van de acht grootste verenigingen, moeten voortaan een alcoholcursus volgen. Dit staat in een convenant dat de acht verenigingen dinsdag hebben gesloten met onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en de burgemeester van Groningen. Zo moeten de verenigingen voortaan tijdens de introductieperiode aandacht besteden aan bewust alcoholgebruik en mogen zij sterke drank niet meer uit de losse pols schenken. Onmogelijk. Studenten en alcoholgebruik zijn zo verweven dat het net onkruid is. Niet uit te roeien. Zij zijn de echte junks. Tuig van de richel. Stomdronken lallend, wat nieuwelingen klappen op de kop geven, kotsen in de gemeentevijver en je broek laten zakken om je behaarde kont te laten zien aan de politie. Dat worden over 20 jaar onze politici, bankdirecteuren en medisch specialisten. En maar zeuren over de studielening. Er zijn studenten die hun studieschuld erg ver laten oplopen. Mede doordat ze vinden dat ze iedere avond moeten feesten en zuipen. Neem een bijbaan en ga doen waarvoor je naar die universiteit bent gegaan. Studeren. Wat minder feesten en wat meer je best doen. Ben je zo van je studie af. Zelfs zonder schuld.

Toen ik het las moest ik denken aan Epimetheus, de broer van Prometheus; Epimetheus staat voor ”later-nadenker”. Was vast een student. Of een Fries, of een werknemer van de KPN. Hij was in ieder geval een neef van de oppergod Zeus.

Epimetheus was verantwoordelijk om een positieve eigenschap, zoals snelheid of kracht, aan elke diersoort te geven, maar toen het tijd voor de mens was, was er geen positieve eigenschap meer over. Dat verklaart alles over wat ik hiervoor heb geschreven. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Zijn broer Prometheus stal het vuur uit de Hemel en gaf het aan de mens. Als straf maakte Zeus Pandora voor Epimetheus, omdat hij wist dat hij verliefd op haar zou worden ondanks de waarschuwingen van zijn broer nooit iets van Zeus aan te nemen.

Pandora had echter een aanzienlijke bruidsschat bij zich, een verzegelde kist. Omdat zij haar nieuwsgierigheid niet kon bedwingen, opende ze de kist. Alle ellende van de wereld vloog uit de kist. Op de bodem bleef alleen nog Hoop achter, die echter bij het opnieuw openen ook uit de kist ontsnapte. Het blijft altijd het zelfde liedje.

We hebben weinig geleerd van de geschiedenis en de oude Grieken.

Moet ik het na dit alles nog hebben over iets wat op voetbal moet lijken en door vrouwen in een of ander WK in Frankrijk wordt gespeeld? Het lijkt niet eens op mannen voetbal. Doorgeslagen emancipatie of een gevolg van de doos van Pandora. Ga tennissen en neem een voorbeeld aan Kiki Bertens. Maar stop met motorisch gestoord achter een bal aan hollen. Gelukkig is er een overeenkomst met echt (lees mannen) voetbal. De volgende ronde mag Nederland met de trein naar huis (nee we gaan niet vliegen, dat is milieubelastend en dat kleine stukje kun je bijna lopen).

Er is geen moraal aan dit verhaal. Maar soms kun je gewoon beter dat apparaat waar je tijdens het autorijden of fietsen op zit te tikken gewoon een week of wat uitzetten. Je zult merken dat je niet heel veel gemist hebt. Op één ding na. Waan van de dag. Ging het maar regenen.

 

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Oever subjectiviteit Oever subjectiviteit

Reacties
Reactie: (Kees van Diepen)
28-6-2019, 22:03
Voortaan niet zo lang wegblijven stuurman. De beste staan nog altijd aan wal. Heerlijk over de top. Maar dat convenant van die studenten is een lachertje. In augustus lezen we gewoon weer over de gebruikelijke misstanden. Gewoon verbieden die studentenverenigingen.