Vragen plaatsing kunstwerken aan Binnenluiendijk en Karperkuil

02-07-2019

De gemeenteraadsleden Menno Jas (DRP), Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) en Jeroen van der Veer (SoHo), hebben namens hun fracties een brief geschreven aan het College van Burgemeester en Wethouders in Hoorn. Zij stellen vragen over de mogelijke plaatsing van drie dobbers in de vijver aan de Binnenluiendijk. De drie fracties zijn van mening dat zonder voldoende draagvlak onder de bewoners geen kunstwerk aan de Binnenluiendijk kan worden geplaatst. Zie brief:

 

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 2 juli 2019

Betreft: Artikel 36-vragen plaatsing kunstwerken aan Binnenluiendijk en Karperkuil

 

Geacht college,

Gisteren lazen wij in NHD-krantenartikel “Buurt in verzet tegen kunst” dat de bewoners van de Binnenluiendijk e.o. zich verzetten tegen de plaatsing van drie dobbers van 3,5 meter hoog in de vijver aan de Binnenluiendijk. Uit het artikel blijkt dat Ed Wagemaker van de Stichting In den Beginne ondanks verzet van de bewoners de plaatsing van de kunstwerken doorzet. Ook beweert de heer Wagemaker dat de gemeente wel “te porren is” en dat “iedereen” enthousiat is over de plaatsing van de drie mamoet dobbers. Uit een gehouden enquete onder omwonenden is gebleken dat ruim 80% van de ondervraagden tegen de plaatsing van de dobbers is. De bewoners van de Binnenluiendijk e.o. doen de suggestie de dobbers op een andere locatie in ons waterrijke Hoorn te laten dobberen. Onze fracties vinden het verbijsterend dat Stichting In den Beginne de plaatsing doorzet en dat de gemeente Hoorn zich daaraan compromitteerd door een vergunning daarvoor te verlenen. Wij zijn van mening dat bij plaatsing van een kunstwerk alleen de buurtbewoners kunnen bepalen of een kunstwerk in hun buurt wel of niet wordt geplaatst. De mening van de buurt moet voor het college leidend zijn voor het verlenen van een vergunning.

 

Wie de kosten betaald voor het maken en plaatsen van de replica’s is raadselachtig. De naam van de gulle gever wordt niet prijsgegeven. Van een door de gemeente Hoorn gesusidieerde organisatie eisen wij volledige transparantie en verantwoording over het gevoerde beleid, doel en financien. Dat geldt vooral voor organisaties als In den Beginne die rookgordijnen optrekt.

 

Vanwege bovenstaande stellen wij u volgens artikel 36 RvO de volgende vragen:

1. Tijdens de behandeling van de kadernota werd gesteld dat de mening van de bewoners en direct betrokkenen zwaarwegend is bij de plaatsing van kunst in de openbare ruimte. Waarom is dit niet het geval bij plaatsing aan de Binnenluiendijk en Karperkuil ?

2. Bent u het met ons eens dat nu blijkt dat de bewoners van de Binnenluiendijk en Karperkuil in grote meerderheid tegen de plaatsing van drie dobbers zijn er daarom geen toestemming tot plaatsing van de replica’s gegeven mag worden. Zo nee, waarom niet ?

3. In het procesakkoord dat door de Raad is aangenomen en wordt gebruikt als leidraad voor de huidige te voeren politiek staat onder andere beschreven dat er samen met de stad bestuurd moet worden. Het overgrote deel van de bewoners van Binnenluiendijk en Karperkuil geven duidelijk aan tegen plaatsing van betreffende werken te zijn. Samen met hen kunt u dus tot de conclusie komen dat plaatsing van deze werken ongewenst is. Hoe verhoud de huidige situatie aan de Binnenluiendijk en Karperkuil zich tot hetgeen beschreven in het procesakkoord? 4. Zijn er toezeggingen gedaan voor de plaatsing van deze kunstwerken op deze locatie en zo ja welke zijn dit?

5. Welke motieven heeft de particuliere sponsor om een financiele bijdrage te leveren tot het maken en plaatsen van de replica’s ?

6. Onder welke voorwaarden ontvangt Stichting In den Beginne jaarlijks € 10.000,- subsidie van de gemeente Hoorn ?

7. Van het college willen wij ontvangen: -recent uittreksel KvK samenstelling bestuur Stichting In den Beginne -jaarrekening 2018 Stichting als verantwoording voor de ontvangen subsidie ?

8. Is het waarschijnlijk dat de Stichting voor het maken en plaatsen van de beelden gemeentelijke subsidie heeft gebruikt ?

9. Hoeveel kunstwerken/beelden heeft de Stichting met en zonder vergunning in onze stad geplaatst ?

10. Zijn alle geplaatste beelden verzekerd tegen bijvoorbeeld schade aan anderen, vandalisme en diefstal ?

 

Vriendelijke groet, namens fracties,

Menno Jas (DRP),

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) en

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn),

gemeenteraadsleden.

Fracties DRP - FT - SoHo Fracties DRP - FT - SoHo

Reacties
Reactie: (Gerry Blokdijk)
3-7-2019, 08:13
Ik ben bang dat die "dobbers" er gewoon komen. Voor de "kunst"werken langs de dijk was toch ook geen vergunning afgegeven deze werd later pas afgegeven. Nee dhr. Wagemaker met zijn politieke achtergrond denkt alles te kunnen maken en hij komt overal mee weg.

Reactie: (Jan van Leek)
2-7-2019, 19:45
Die 'kunst' stichting wordt erg irritant met die schepsels van C-artiesten. De hele kust staat al vol met die onzin en nu zijn de binnenwateren ook al aan de beurt. Zit geen mens op te wachten. De natuur is veel mooier.