Welke rol spelen muggen bij infectieziekten?

02-07-2019

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar infectieziekten die worden verspreid door muggen.

 

Zeven publieke organisaties vullen het beschikbare bedrag aan tot 10 miljoen euro. Het onderzoek wordt geleid door Het Netherlands Centre for One Health, een samenwerkingsverband van negen academische onderzoeksinstituten. Naast het Erasmus MC doen het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), de bloedbanken in Nederland en het Caribisch gebied, de universiteiten van Utrecht, Leiden en Wageningen, de universitaire medische centra in Leiden, Nijmegen en Utrecht, Avans hogescholen en het Netherlands Institute of Ecology mee aan het onderzoek.

 

Waterrijk
Volgens de NWO is onderzoek noodzakelijk omdat Nederland als land met veel water extra kwetsbaar is voor uitbraken van infectieziekten. Klimaatverandering vergroot deze kwetsbaarheid. Een belangrijk doel van het onderzoek is om te ontdekken of reizen, waterbeheer en het waterrijke landschap de kans op een uitbraak van een epidemie vergroten. Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen maatregelen worden getroffen, zodat Nederland beter voorbereid is op een uitbraak.

 

Bron: ANP

Waterrijk gebied Waterrijk gebied