Wel of geen fietsdoorsteek bij Klagerstuin?

Commissievergadering 4 juli

Op de vraag tijdens eerdere bespreking van de fietsnota ‘Fietsend Verder naar 2020’ om ook een doorsteek voor het fietsverkeer van de Klagerstuin naar de Oostergouw te realiseren, komt het college met drie keuzemogelijkheden. De eerste optie betreft het realiseren van een doorsteek inclusief een beveiligde spoorwegovergang. Dat is ook de duurste variant. Het is ook mogelijk te kiezen voor geen doorsteek. De derde mogelijkheid is het besluit uit te stellen totdat duidelijk is hoe het gevangenisterrein van De Glasbak herontwikkeld gaat worden.

Dhr. Greefkes sprak als agendacommissielid van het Bewonersoverleg Risdam-Noord, die tijdens een wijkoverleg van de wethouder hoorde dat hij wou weten wat de wensen van de bewoners zijn. Hij vraagt zich af waarom de gemeente vervolgens helemaal niets doet met de wens van de bewoners om een fietsoversteek te realiseren.

In de overwegingen van de commissieleden kwamen argumenten over veiligheid, inlossen van beloftes, maar ook een pittig kostenplaatje aan de orde. Het beveiligen van de spoorwegovergang waar in het toeristenseizoen hooguit vier keer een stoomtram langs komt wekte bij enkele fracties verbazing. 

Er tekende zich een meerderheid af voor het realiseren van een fietsdoorsteek. Wethouder Samir Bashra maakte duidelijk dat het aanleggen van een fietsdoorsteek zonder beveiliging van de spoorwegovergang niet mogelijk is omdat officiële instanties dat niet zullen goedkeuren. Door de verplichte veilige overgang wordt het realiseren van de doorsteek onverantwoord duur. Hij kan daarom niet toezeggen dat hij de wens van de bewoners en van de commissie zal honoreren.

Er bestaat verschil tussen hoofdspoor en bijzonder spoor, volgens Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn. De museum stoomtram wordt op de bedoelde plek als bijzonder spoor gezien. Daar gelden andere regels dan voor het hoofdspoor. Een mannetje met een rode vlag volstaat. Hij wil dat de wethouder daar duidelijkheid over geeft. De wethouder kan het voorgestelde niet voor zijn verantwoording nemen.

Doordat op dit moment niet alle feiten helemaal duidelijk zijn, stelt de wethouder voor om voor de besluitvorming met betrekking tot dit onderwerp alle mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje te gaan zetten.

Overzicht Klagerstuin - Google maps Overzicht Klagerstuin - Google maps

Reacties
Reactie: (Redactie HoornGids)
5-7-2019, 18:50
Een redactioneel foutje Anton, inmiddels is het in de tekst gecorrigeerd.

Reactie: (Anton Greefkes)
5-7-2019, 15:12
Tot mijn verbazing lees ik hier dat ik namens bewoners van de Klagerstuin heb gesproken. Maar dat heb ik nergens in mijn betoog genoemd. Ik sprak als agendacommissielid van het Bewonersoverleg Risdam-Noord