Wethouder Tap kreeg 'warm' onthaal op woonwagencentrum

05-07-2019

Donderdag was wethouder Ben Tap aanwezig op het woonwagencentrum aan de Bobeldijkerweg om acht nieuw gebouwde woningen feestelijk te openen. Erg feestelijk werd het niet. Er werd geprotesteerd op het woonwagencentrum tegen de uitbreiding met vaste stenen huizen. Het uitgerolde spandoek laat niets aan duidelijkheid te wensen over, er staat op te lezen: ’Gemeente Hoorn heeft schijt aan mensenrechten. Bedankt Ben Tap!’, zo meldt N-H nieuws.

In juli 2018 gaf de gemeenteraad van Hoorn het college de opdracht met een nieuw beleidsvoorstel voor woonwagens te komen. In het plan moest duidelijk worden hoe men gevolg geeft aan het rapport ‘Woonwagenbewoner zoekt standplaats’ van de Nationale Ombudsman, de uitspraken van het Europese Hof en het college voor de Rechten van de Mens met betrekking tot de culturele identiteit van woonwagenbewoners.

Op 20 juni maakte de heer A. Blouw als inspreker tijdens de Hoornse commissievergadering al duidelijk dat dit nog steeds zaken zijn die tot nu toe te weinig aandacht hebben gekregen. ”De wachtlijst is nog te lang. Er zijn fouten gemaakt. Op een standplaats op zich kun je niet wonen. Er is behoefte aan huurwoonwagens, maar die worden niet meer verstrekt. Een nieuwe woonwagen aanschaffen is voor starters te duur. Het is nog helemaal de vraag in hoeverre de standpunten ten aanzien van de rechten van de woonwagenbewoners voldoen aan de gestelde eisen.”

Tony van der Kooy van de bewonersvereniging: ”Het zet kwaad bloed dat ook mensen ’van buiten’ in aanmerking komen voor de nieuwe huizen”. Wethouder Tap beroept zich op een enquête waaruit de behoefte aan acht nieuwe huizen zou blijken. Van der Kooy laat geen spaan heel van de conclusies van de wethouder en zegt andere wachtlijsten te kennen.

De gemeente gaat binnenkort in gesprek met de woonwagenbewoners.

Woonwagencentrum Bobeldijkerweg - Google Streetview Woonwagencentrum Bobeldijkerweg - Google Streetview