Veiligheidseisen indoor trampolineparken

10-07-2019

De groei en populariteit van indoor trampolineparken in Nederland lijkt niet te stoppen. In 2011 werd een eerste indoor trampolinepark in Nederland geopend; in 2019 zijn er al bijna honderd indoor trampolineparken, verspreid door heel het land. Trampolinespringen is niet zonder risico, maar er is geen specifieke regelgeving omtrent het toezicht en veiligheidsinstructies.

Er is behoefte aan duidelijkheid in de markt. Om een product te keuren waar geen norm voor bestaat, moet worden uitgeweken naar een risico analyse. Dat is een uitgebreid en complex proces; daarbij komt dat de functie van trampolineparken (’spelen’ versus ’sporten’) verschillend kan worden geïnterpreteerd. 

Eisen
Het gebrek aan duidelijke eisen maakt een groei aan materialen van minder goede kwaliteit op de Nederlandse markt mogelijk. Dit komt de veiligheid van indoor trampolineparken niet ten goede. Hoewel op Europees niveau er vanuit CEN stappen zijn gemaakt, gaat de ontwikkeling van een Europees document traag. Daarom hebben Nederlandse belanghebbende partijen de voorkeur uitgesproken om in ieder geval op nationaal niveau en zo spoedig mogelijk afspraken vast te willen leggen. Vanuit NEN wordt daarom de ontwikkeling van een NTA op dit gebied voorgesteld.

Voorstel ontwikkelen
Het voorstel betreft het ontwikkelen van een document waarin eisen zijn vastgelegd voor indoor trampolineparken en binnen een korte termijn gereed zijn. De ontwikkeling en publicatie van deze NTA vindt parallel plaats aan de ontwikkelingen binnen CEN/TC 136/WG 17 ’Trampolineparks’. De voorgestelde titel luidt: ‘Indoor trampolineparks – Safety requirements’.

Aanmelden vóór 8 augustus
Belanghebbende partijen die meer willen weten over deze ontwikkeling en willen meepraten, kunnen zich vóór 8 augustus aanmelden door een mail te sturen naar afc@nen.nl (mailto:afc@nen.nl).

Voor meer informatie over dit voorstel, neem contact op met Charlotte Mosies, consultant NEN AgroFood & Consument, e-mail afc@nen.nl (mailto:afc@nen.nl) of 015 2 690 351.

Trampolines Trampolines