Vragen aan B&W over bestrijding eikenprocessierups

13-07-2019

Gemeenteraadslid Levent Helelespe stelt vragen namens Fractie Tonnaer, over de aanwezigheid, informatie en bestrijding van de eikenprocessierups in Hoorn. De rups is in de Eikstraat, Oosterplantsoen en Julianapark aangetroffen. Inwoners verwachten bestrijding van de rups. Zie onderstaand de brief aan het College van B&W van Hoorn.

 

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vragen over informatie en bestrijding van eikenprocessierups

Hoorn, 12 juli 2019.


Geacht College,

Op de website van de gemeente staat dat er nog geen eikenprocessierups is aangetroffen in Hoorn.

Jammer genoeg heeft de eikenprocessierups bezit genomen van onze stad en verblijft in diverse eikenbomen in o.a. Eikstraat , Julianapark en Oosterplantsoen. Inwoners hebben ons dit gemeld en gevraagd de eikenrups te bestrijden.

De rupsen hebben brandharen die jeuk, bultjes, oogklachten of irritatie aan luchtwegen veroorzaken.

Grote groepen processierupsen kunnen een boom helemaal kaal vreten. Om gezondheidsklachten te voorkomen vragen wij de eikenprocessierups doelmatig te bestrijden in vooral buurten met vestigingen van scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en op locaties waar veel voetgangers en fietsers passeren.

De onverwachtse aanwezigheid van de processierups in Hoorn overvalt u waarschijnlijk, waardoor de gemeente mogelijk onvoldoende middelen heeft de rups krachtig te bestrijden. Toch gaan wij er vanuit dat de bestrijding meteen en met veel inzet wordt gestart.

Naast de bestrijding vinden wij het nodig dat u onze inwoners informatie levert over de vindplek en gezondheidsklachten welke door de brandharen van de eikenprocessierups kunnen worden veroorzaakt.

Vanwege bovenstaande stellen wij een aantal vragen:

1. Heeft u van inwoners meldingen ontvangen en verzoeken gekregen voor de bestrijding van de eikenprocessierups ?

2.Beschikt u over voldoende menskracht en materiaal om de eikenprocessierups voldoende te bestrijden ?

3. Op welke wijze gaat de rups bestreden worden en is het mogelijk bomen te markeren ?

4. Wilt u een meldpunt starten en informatie geven aan de inwoners over mogelijke gezondheidsklachten, bestrijding en de vindplek van de eikenprocessierups ?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Levent Helelespe, gemeenteraadslid

eikenprocessierups.1 eikenprocessierups.1
Fractie Tonnaer logo Fractie Tonnaer logo