Het Huis van de Stad 2

Coulumn van Sjaak Grosthuizen

Het is een moeilijk besluit, wanneer dat miljoenen moet gaan kosten. Een nieuw stadhuis bouwen kost een berg. Het huidige stadhuis vernieuwen, zodat het op gestelde termijn weer voldoet aan alle eisen waarvan we op dit moment vermoeden dat die dan nog steeds gelden, kost ook veel. De vraag voor de raad van nu is dan ook: wat is goedkoper of duurder, nieuwbouw of vernieuwbouw? Daar zijn in de afgelopen maanden wat informatieve avonden over geweest. De raadsleden hebben over twee scenario’s informatie gekregen en zouden dus op basis daarvan een verantwoorde keuze kunnen maken.

Die informatie leidde voor de 13 fracties van dit moment toch nog tot grote verdeeldheid. Het onderwerp is zelfs van fractiesplijtende importantie! Voor elk kamp, voor of tegen nieuwbouw, waren de argumenten om de ander over te halen niet doorslaggevend genoeg. Vooral in de groep die graag aan een allesomvattende oplossing met vliegwielwerking in het stationsgebied willen geloven, vindt men dat er nog meer argumenten spijkerhard gemaakt dienen te worden. Dat kan gewoon, met een aanvullend onderzoek. Er zijn ook fracties die menen dat de informatieverstrekking, gebaseerd op onderzoek dat al gedaan is, genoeg aanwijzingen biedt om gewoon in het huidige stadhuis te blijven, maar dan wel met verbeterbouw.

Het was boeiend om te volgen welke argumenten voor en tegen werden aangesleept. De lepe voorganger van FT kwam met het idee om het huidige stadhuis alvast maar een monumentenstatus te geven. Die truc werd doorzien. Een steviger argument, waarvoor je een hoop lef nodig hebt om dat te bagatelliseren, is de verklaring van de ondernemingsraad, die stelt dat het gebouw van nu ziekmakend is voor de hardwerkende ambtenaren. Gelukkig voor de voortgang van de strijd is, dat je dit argument zowel voor als tegen nieuwbouw kunt gebruiken. Een volgende poging van drie fracties was om een enquête te gaan houden onder de stadsbevolking, die per slot van rekening met de rekening komt te zitten. Men toonde in die fracties niet al te grote haast om dat uit te voeren.

Nauwkeurigheid, dat is wat de meeste fracties behoeven. Niemand wil de volgende kandidaat zijn in het tv-programma Kanniewaarzijn. Dat kan alleen worden geboden (niet gegarandeerd, hoewel men dat graag zo wil laten klinken) met een aanvullend onderzoek. Bovenop de € 150.000, - van het eerste is dat een slordige € 125.000,-  nodig. Nou, wat is nu zo’n bedragje in vergelijking met een historische vergissing die je zou kunnen begaan? Een bijkomend voordeel is, dat je dan wat meer bedenktijd krijgt en gelegenheid om de argumenten te formuleren, waarmee je het andere kamp kunt overdonderen.

Linksom of rechtsom zullen we in Hoorn afstevenen op een nieuw of vernieuwd Huis van de Stad en willen de partijen buiten de politiek om, die wat frisse up-to-datekantoorruimtes behoeven, zich melden bij de infobalie? Dan wordt alles iets meer behapbaar. En als het je iets lijkt om daar ook bij te zijn, geef dat dan snel door. Dan hebben de raads- en collegeleden ook een leuk reces.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column